Kolumne 327 prikaza 21. studenoga 2017.

Vinoljupci: Jedan dan na radionici

Julio Frangen
gastro postao gastro.24sata.hr
Na zanimljivim radionicama sudionici su, osim o hrvatskim vinima, učili kako nastaje vino te koje sve uloge postoje u svijetu vina - tko je enolog a tko sommelier. Dotakli su se i sparivanja vina s hranom, te pravila posluživanja i čuvanja vina.

Stvari se mijenjaju. Otvaraju se specijalizirani dućani s hranom, artisan slastičarnice i mjesta s fusion kuhinjom. Osjeti se utjecaj raznih kultura i njihovih kuhinja, ali najviše promjene u načinu života. Sve više ljudi imaju potrebu vikende provoditi u okviru dnevnih aktivnosti. Neki više preferiraju sportska uzbuđenja, dok drugi vrebaju kulturne gastro evente uz dobru muziku. Ljudi se okreću kvaliteti namirnica i više se informiraju, te traže zdravu prehranu i domaće lokalne proizvode. Samim time, naši poduzetnici i ugostitelji se trude pružati što više opcija kako bi zadovoljili što širu publiku.

 | Author: Julio Frangen Julio Frangen

Jedan od zanimljivijih projekata je krenuo u subotu, 04.11. u zagrebačkom salonu “Kak se šika”. Radi se o Klubu Vinoljubaca, a pokrenula ga je istoimena udruga - Vinoljupci, koja aktivno promiče vino i vinsku kulturu od 2014. godine.

“Shvatili smo da generacija mladih potrošača izuzetno respektira hrvatska vina te da je željna edukacije i druženja, ali na ponešto drugačiji - urban, opušten i neformalan način. Takav pristup, u kojem su svi dobrodošli, neovisno o vinskoj stručnosti i predznanju, provlači se kroz sve naše aktivnosti. Klub vinoljubaca logičan je korak dalje u tom smjeru.“– pojasnila je Irena Lučić, tajnica udruge i voditeljica Kluba.

 | Author: Julio Frangen Julio Frangen

Dok su se svi zapisivali za prvu edukacijsku radionicu kluba Vinoljubaca, Sven Đozo nam je predstavio svoju vinariju Ilovčak i njezin asortiman, te velikodušno ponudio muškat za degustiranje, jer kakav bi to bio sastanak ljubitelja vina bez koje čašice.

Dva dana kasnije, u ponedjeljak, 06.11. održana je prva radionica „Vino za početnike“ u wine baru Basement, u Tomićevoj ulici. Radionicu je idejno osmislila Irena Lučić, a vodila ju je prof. Marija Vukelić, certificirana WSET level2 sommelierka.

Profesorica Vukelić se predstavila i objasnila plan same radionice, te krenula s osnovama o vinu uz početno degustiranje pjenušca Griffin Brut vinarije Ivančić. Nakon osnova, objašnjavala su se hrvatska vina u kontekstu Europe i svijeta i glavne sorte-predstavnice pojedinih regija. Paralelno su se kušala vina, počevši od graševine vinarije Kopjar iz Novog Marofa, koju bih izdvojila kao iznenađenje večeri. Iako je graševina kao sorta većinom osuđena na miješanje u gemište, spomenuta je izazvala veliko oduševljenje.

 | Author: Julio Frangen Julio Frangen

Nakon toga se mogao probati rose (cabernet sauvignon) vinarije Ilovčak i na kraju radionice smo degustirali plavac mali vinarije Marule. Osim o hrvatskim vinima, učilo se kako nastaje vino, te koje sve uloge postoje u svijetu vina- tko je enolog a tko sommelier. Dotakli smo se i sparivanja vina s hranom, te pravila posluživanja i čuvanja vina.

Profesorica Vukelić se potrudila da svima jasno objasni cijeli materijal namijenjen početničkoj radionici uz sva pitanja koja su dolazila tijekom večeri. Nakon radionice, svi polaznici su imali kratku provjeru znanja uz nastavak neobaveznog druženja.

Već nakon prve čaše pjenušca, radionica se pretvorila u ugodno druženje nekolicine ljudi zaljubljenih u vina, dok ste u istom trenutku bili okruženi vinskim stručnjacima koji su nesebično objašnjavali svaki nepoznati pojam. Naime, osim profesorice Vukelić, tu je bila i voditeljica kluba Irena Lučić, te stručno osoblje wine bara.

 | Author: Julio Frangen Julio Frangen

Za sve koji su zainteresirani a propustili su prvu radionicu, sljedeći termin je 04.12. a održavat će se otprilike jednom mjesečno u wine baru Basement. Svi članovi kluba imaju popust na radionice i na konzumaciju u Basementu. U planu imaju puno aktivnosti. Već ove subote, 18.11. Klub vinoljubaca kreće na svoj prvi organizirani Winetrippin' u plešivičku vinariju Ivančić-Griffin, s namjerom da upozna sva lica portugisca – od pjenušca do barriquea.

Za one koji bi htjeli uskladiti sportske aktivnosti s ovim vinskima, najavljuje se i “Wine and Hike”, a više informacija možete naći na njihovoj web stranici: www.vinoljupci.com.hr.

Kao što rekoh, stvari se mijenjaju. Živjeli!


 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.