Kolumne 19. srpnja 2018.

Vinski vikend u Slavoniji: Od Vilanja do Osijeka

foto: Bojan Molnar/Efekt media
gastro postao gastro.24sata.hr
U mađarskom gradiću Villány, smještenom na jugoistoku države, dvadesetak kilometara od hrvatsko–mađarske granice održala se sjajna manifestacija Rozé fesztivál posvećen rose vinima. To je festival koji ima osmogodišnju tradiciju i jedan je od najposjećenijih evenata u Vilanju.

Sve je započelo još u petak prijepodne popratnim programima s ekološkim radionicama za djecu, lutkarskim predstavama i plesnim radionicama. U subotu je održano i ocjenjivanje kulena gdje su se natjecali hrvatski i mađarski proizvođači ove panonske suhomesnate delicije, a u žiriju su se nalazili ugostitelji, novinari, sommelieri i vinari.

U subotu u 16.30h započeo je i roze maraton na kojem je nekoliko tisuća sudionika obučeno u ružičasto trčalo ulicama mjesta. Poslije utrke se birao i najbolji kostim natjecatelja, a navečer su na centralnoj bini nastupali PTE brass band, Vad Fruttik i Ritmo de conga show.

 | Author: Bojan Molnar/Efekt media foto: Bojan Molnar/Efekt media

Naravno ovaj festival je okupio i brojne lokalne vinarije. Vinarija Agancsos osnovana je 1990. godine i obrađuju šest hektara vinograda, a u ponudi imaju cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, pinot noir i portugizac. U glavnoj vilanjskoj ulici imaju vinski podrum gdje gostima osim kušanja vina nude mogućnosti i kušanja delicija koje spravljaju. Podrumi Blum dolaze iz susjednog mjesta Villánykövesd (koje Hrvati zovu Keveša) i porijeklom su Nijemci, a prava odlična vina. Vinarija Bock – i Bockovi su porijeklom Nijemci, a vinarstvom se bave od 1850 godine, a osim vinskoga podruma posjeduju i restoran, te vinski hotel.

 | Author: Mario Jukić foto: Mario Jukić

Vinarija Csányi jedna je od najvećih u vilanjskom vinogorju, obrađuju preko 350 hektara prave preko dva milijuna butelja godišnje, a imaju i zasade na ponajboljim vinogradarskim površinama u vinogorju kao što su Kopar, Csillagvölgy i Hársos. Osim njih kao izlagači na festivalu su se predstavili i vinarije Star valley, Atilla Gere, Gere Tamás & Zsolt, Gröcz, Tamás Günzer, Heumann, Jekl, Joo, Keckés, podrum Kerekhegy 67, vinarija Lelovits Tamás, Macskó, Mokos, Ősi Gábor, podrum Polgár, Sauska, Streit – Zagony, Vineas Tenkes, podrum Vojtek i brojni drugi.

 | Author: Mario Jukić foto: Mario Jukić

Isti dan, u subotu 14. srpnja se održavala i osječka Večer vina i umjetnosti u prostoru Kazamat i Vodenih vrata u osječkoj Tvrđi. Stoga je već u poslijepodnevnim satima se već trebalo oprostiti od finih mađarskih vina i fokusirati se na ona hrvatska. Večer vina i umjetnosti sjajna je manifestacija koja se održava već pet godina zaredom, i to nekoliko puta godišnje (proljeće, ljeto, jesen) i odlična je to prilika da se na jednom mjestu kušaju vina ponajboljih vinara Slavonije & Podunavlja.

 | Author: Mario Jukić foto: Mario Jukić

Osim sjajnih vina ovu manifestaciju krasi i bogati umjetnički program. U glazbenom dijelu nastupili su Marco Antonio da Costa Trio, No Jazz band i DJ Umbo. U galeriji Kazamat održana je izložba ilustracija kvarteta Jurišić, Tomasović, Tadić i Mrđenović. Udruga Gloria Maris ponudila je izložbu vodenoga svijeta, a u galeriji Waldinger održana je izložba Horizont očekivanja. U regionalnoj vinoteci poeziju su čitali Slavko Babić i Mislav Bartoš, a njihov performance je nazvan „Na krajičku jezika“

 | Author: Mario Jukić foto: Mario Jukić

Što se vinara tiče izlagali su vinarije Danubio (nekadašnji OPG Heim), Siber i Brzica iz Erduta, vinarije Josić, Gerštmajer i Kalazić iz Zmajevca, vinarije Pinkert i Kolar iz Suze, zatim vinarije Szabo i Svijetli dvori iz Karanca. Od velikih proizvođača tu su bili Erdutski vinogradi, Belje, Feravino i PP Orahovica. Jasna Turk predstavljala je Dalj, a Domagoj Buhač Ilok.

 | Author: Mario Jukić foto: Mario Jukić

Kao svojevrsna iznenađenja večeri treba spomenuti OPG Božidar Glavaš i vinariju Trojnaš iz Draža. Općina Draž ima bogatu vinogradarsku tradiciju koja je nažalost zapuštena, o čemu svjedoče i brojni napušteni gatori, ali baš proizvođači poput Trojnaša su na pravom putu da tradiciju revitaliziraju.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.