Kolumne Gastrolovci 01. travnja 2021.

Vodič za pripremu savršene pince s prirodnim kvascem

foto: Darko Debić
gastro postao gastro.24sata.hr
Strpljenje se isplati kad je u pitanju priprema sourdough pince...

Pinca s prirodnim kvascem znači samo jednu stvar, moraš si uzeti dovoljno vremena za pripremu. S obzirom na to da se radi o kiselom tijestu, starter je potrebno prvo tri puta osvježiti kako pinca ne bi bila kisela.

Osvježavanje startera

Osvježavanje treba započeti dan ranije. U 20 g bijelog stiff startera dodaj 20 g brašna s kojim će se raditi tijesto, u ovom slučaju manitoba brašno i 10 g vode. Pomiješaj i ostavi pokriveno, na toplom, dok se udvostruči. Nakon toga dodaj 50 g brašna, 25 g vode i umijesi. Kada se udvostruči, umiješaj još 120 g brašna i 60 g vode.

Kad se udvostruči, možeš krenuti s pripremom pince. Za ovaj je recept potrebno 130 g osvježenog startera, a ostatak možeš iskoristiti za pripremu kruha, peciva, krekera, vafla... Također ga možeš spremiti u hladnjak.

Posebno izdanje uskršnje pince

U ovu pincu sam dodao med i medicu, inače stavljam kruškovac, rum ili maraskino. Često stavim i vodicu od ružnih latica koju je ovaj puta zamijenila vodica cvijeta naranče.

Ovog sam puta dodao i na vrh noža kurkume jer nisam imao domaćih jaja. Ovako mala količina kurkume neće utjecati na okus, a dat će lijepu žutu boju.

 

Možda vas zanima... Foto vodič kroz izradu domaćeg kvasa i kruha Kolumne

 

Sastojci:

  • 130 g osvježenog stiff startera
  • 3 žumanjka
  • 2 cijela jaja
  • 0,5 dl soka naranče
  • 1,5 dl hladnog mlijeka
  • 20 g meda
  • 80 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 2 žlice medice
  • korica pola limuna, po želji i više
  • korica pola naranče, po želji i više
  • vodica cvijeta naranče
  • malo ribane tonke
  • na vrh noža kurkume
  • 300 g manitoba brašna
  • 250 g glatkog brašna (jedna žlica manje ili više)
  • 160 g maslaca sobne temperature
  • razmućeno jaje za premazivanje
  • šećer u granulama za posip

 | Author: Darko Debić foto: Darko Debić

Priprema:

  1. Stiff starter staviti u zdjelu miksera. Dodati jaja, žumanjke, sok naranče, mlijeko, med, šećer, vanili šećer, medicu, kurkumu, ribanu koricu limuna i naranče, vodicu cvijeta naranče i tonku. Miksati dok se sve ne spoji u jednoličnu masu.
  2. Staviti kuku za tijesta i dodavati polako brašno. Kad se sve sjedini, ostaviti tijesto na hladnom desetak minuta. Nakon toga mijesiti oko osam minuta kako bi se razvio gluten i tek tada dodavati maslac. Mijesiti još desetak minuta. Držati pokriveno na toplom mjestu dok se tijesto gotovo ne udvostruči.
  3. Staviti tijesto na radnu površinu i oblikovati dvije pince. Premazati razmućenim jajetom, pokriti prozirnom folijom i držati na toplom dok gotovo dvostruko ne narastu.
  4. Još jednom premazati razmućenim jajetom, posipati šećerom u granulama, zarezati Y i staviti u prethodno zagrijanu pećnicu na 170° C na 30-ak minuta.

Proces dizanja tijesta možeš ubrzati ako ga staviš u pećnicu zagrijanu na 28 stupnjeva!

 

Uživaj u blagdanima i pinci - i svakako provjeri što je novog na blogu Samo jedan griz!

 | Author: Darko Debić foto: Darko Debić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.