Pinca s prirodnim kvascem znači samo jednu stvar, moraš si uzeti dovoljno vremena za pripremu. S obzirom na to da se radi o kiselom tijestu, starter je potrebno prvo tri puta osvježiti kako pinca ne bi bila kisela.
Osvježavanje startera
Osvježavanje treba započeti dan ranije. U 20 g bijelog stiff startera dodaj 20 g brašna s kojim će se raditi tijesto, u ovom slučaju manitoba brašno i 10 g vode. Pomiješaj i ostavi pokriveno, na toplom, dok se udvostruči. Nakon toga dodaj 50 g brašna, 25 g vode i umijesi. Kada se udvostruči, umiješaj još 120 g brašna i 60 g vode.
Kad se udvostruči, možeš krenuti s pripremom pince. Za ovaj je recept potrebno 130 g osvježenog startera, a ostatak možeš iskoristiti za pripremu kruha, peciva, krekera, vafla... Također ga možeš spremiti u hladnjak.
Posebno izdanje uskršnje pince
U ovu pincu sam dodao med i medicu, inače stavljam kruškovac, rum ili maraskino. Često stavim i vodicu od ružnih latica koju je ovaj puta zamijenila vodica cvijeta naranče.
Ovog sam puta dodao i na vrh noža kurkume jer nisam imao domaćih jaja. Ovako mala količina kurkume neće utjecati na okus, a dat će lijepu žutu boju.
Sastojci:
- 130 g osvježenog stiff startera
- 3 žumanjka
- 2 cijela jaja
- 0,5 dl soka naranče
- 1,5 dl hladnog mlijeka
- 20 g meda
- 80 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 2 žlice medice
- korica pola limuna, po želji i više
- korica pola naranče, po želji i više
- vodica cvijeta naranče
- malo ribane tonke
- na vrh noža kurkume
- 300 g manitoba brašna
- 250 g glatkog brašna (jedna žlica manje ili više)
- 160 g maslaca sobne temperature
- razmućeno jaje za premazivanje
- šećer u granulama za posip
Priprema:
- Stiff starter staviti u zdjelu miksera. Dodati jaja, žumanjke, sok naranče, mlijeko, med, šećer, vanili šećer, medicu, kurkumu, ribanu koricu limuna i naranče, vodicu cvijeta naranče i tonku. Miksati dok se sve ne spoji u jednoličnu masu.
- Staviti kuku za tijesta i dodavati polako brašno. Kad se sve sjedini, ostaviti tijesto na hladnom desetak minuta. Nakon toga mijesiti oko osam minuta kako bi se razvio gluten i tek tada dodavati maslac. Mijesiti još desetak minuta. Držati pokriveno na toplom mjestu dok se tijesto gotovo ne udvostruči.
- Staviti tijesto na radnu površinu i oblikovati dvije pince. Premazati razmućenim jajetom, pokriti prozirnom folijom i držati na toplom dok gotovo dvostruko ne narastu.
- Još jednom premazati razmućenim jajetom, posipati šećerom u granulama, zarezati Y i staviti u prethodno zagrijanu pećnicu na 170° C na 30-ak minuta.
Proces dizanja tijesta možeš ubrzati ako ga staviš u pećnicu zagrijanu na 28 stupnjeva!
Uživaj u blagdanima i pinci - i svakako provjeri što je novog na blogu Samo jedan griz!