Kuhamo od njih aromatičnu šalšu i fine juhe. Možemo ih grilati na roštilju ili pak zapeći u pećnici s češnjakom i aromatičnim biljem. Bez ovog posljednjeg, meni nema pravog ljeta!
Ovo je moja brzinska verzija pečenja rajčica, odnosno, nešto à la tomato confit. Zašto kažem à la? Zato što tomato confit traži pečenje na nižoj temperaturi (više sušenje, veći broj sati), guljenje kožice s rajčica i čišćenje sjemenja. Dok ja svoje rajčice pečem oko sat vremena na 180°C (ponekad i duže, a ponekad i dignem temperaturu pećnice), ne skidam kožicu i ne mičem sjemenke, a i dalje ovo jelo zovem tomato confit. Točnije, brzinski tomato confit.
Ovako spremljene rajčice je najbolje konzumirati odmah, čim se malo prohlade i to kao predjelo, uz razne nareske i mezu. Ili kao nadjev za aromatične bruschette (tako ih ja najviše volim, samo još preko svega namrvim malo feta sira i prelijem maslinovim uljem). Ili kao prilog mesnim jelima. Možete ih nasjeckati pa ih pomiješati tjesteninom. A možete ih složiti u sterilizirane staklenke, preliti maslinovim uljem i čuvati u hladnjaku do mjesec dana te koristiti po potrebi (ja nisam nikad došla do ove faze jer kod nas ovako pečene rajčice idu odmah u konzumaciju).
Kako god ih servirali, jedno je sigurno: uživat ćete u njihovoj aromatičnosti i sigurno se vraćati ovom jednostavnom receptu dok god traje sezona rajčica.
SASTOJCI (za veliki pleh od pećnice):
- 16 komada rajčice, najbolje sorta šljivar (najmesnatija je i nema puno tekućine)
- 3-4 češnja češnjaka
- nekoliko grančica majčine dušice (može i suha)
- nekoliko grančica ružmarina (može i suhi)
- sol (prstohvat-dva)
- maslinovo ulje
POSTUPAK PRIPREME:
- Operite rajčice i dobro ih osušite kuhinjskim ubrusom. Prerežite ih po pola.
- Složite ih na pleh za pećnicu koji ste prethodno prekrili papirom za pečenje.
- Posolite ih pa na svaku rajčicu narežite listić ili dva češnjaka. Svaku rajčicu posipajte začinskim biljem, ružmarinom i majčinom dušicom. Na kraju sve obilato pokapajte maslinovim uljem.
- Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite 1 sat, odnosno, dok se češnjak na rajčicama skroz ne zapeče i postane hrskav kao čips, dok se rajčice fino ne upeku i ispuste tekućinu i dok rubovi ne poprime lagano tamnu boju.
- Kad su rajčice pečene, složite ih u zdjelu, prelijte uljem i sokom koji su pustle tijekom pečenja po papiru za pečenje, još malo ih pokapajte svježim maslinovim uljem i pustite da se malo ohlade.
- Služite kao predjelo, kao nadjev za bruschette, prilog mesnim jelima, s tjesteninom ili kao snack uz prepečeni kruh ili krekere.
Ovako pripremljene rajčice su puno sočnije i na dodir puno mekše od sušenih rajčica, zato ih nemojte presušiti i nemojte se bojati visoke temperature pećnice (ja ponekad dignem temperaturu na 220°C i pečem ih uz stalni nadzor). Obožavam ovako pripremljene rajčice! A još više obožavam koricom kruha pokupiti aromatični sok koji su pustile. Dobro vam i aromatičan ostatak ljeta!
Sandru možete pratiti i na njenom blogu O slanom & slatkom: o svemu i Facebook stranici.