Poriluk i slanina podsjećaju na klasični quiche, dok suhe šljive ovoj piti daju neodoljivu slatkastu notu koja cijelu pitu čini posebnom. Nadjev i tijesto možete pripremiti i dan prije kako biste skratili vrijeme pripreme.
Za tijesto:
300g glatkog brašna
1 žličica soli
200g maslaca
8 žlica ledene vode
2 žlice jabučnog octa
Za nadjev:
4 žlice maslaca
100 g slanine
2 fileta pilećih prsa
1 poriluk
½ glavice celera
100g suhih šljiva
3 žlice brašna
2-3 grančice timijana
Nekoliko listića kadulje
1 jaje
Sol
Papar
Priprema:
Zamijesite tijesto. Pomiješajte brašno i sol, dodajte hladni maslac rezan na kockice te ga prstima umiješajte u brašno kako bi smjesa izgledala poput krupnih krušnih mrvica. Sve napravite brzo kako se maslac ne bi previše ugrijao. Dodajte ledenu vodu i ocat i zamijesite tijesto. Od tijesta formirajte dva diska, zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak dok pripremate nadjev. Tijesto možete napraviti i do dva dana prije te čuvati u hladnjaku (možete ga i smrznuti).
Nadjev (možete ga pripremiti i dan prije)
Otopite 1 žlicu maslaca na tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte slaninu narezanu na tanke, manje komade. Pržite dok slanina ne postane hrskava. Izvadite slaninu iz tave i stavite u zdjelu u kojoj ćete zamiješati nadjev. Pileća prsa posolite, popaprite i ubacite u istu tavu gdje ste pržili slaninu. Pržite piletinu 2-3 minute sa svake strane, zatim dodajte malo vode, poklopite i kuhajte još 10-15 minuta (ovisi o debljini fileta). Izvadite piletinu iz tave i narežite na manje komadiće, ubacite u zdjelu sa slaninom. U istu tavu ubacite poriluk narezan na tanko i naribani celer, posolite i popaprite te pržite 2-3 minute miješajući, zatim ubacite vrlo malo vode i kuhajte poklopljeno dok poriluk ne omekša.
Kada sva tekućina ispari prebacite poriluk u zdjelu sa slaninom i piletinom. U zdjelu dodajte i suhe šljive narezane na manje komadiće. Na istoj tavi rastopite preostale 3 žlice maslaca, dodajte brašno miješajući dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte oko 100ml vode i promiješajte kako bi smjesa postala glatka i jednolična. Ako je smjesa pregusta dodajte još malo vode. Posolite, popaprite, dodajte listiće timijana i kadulje te prebacite u zdjelu s ostalim sastojcima za nadjev. Sve lagano promiješajte.
Zagrijte pećnicu na 180C. Razvaljajte tijesto na papiru za pečenje. Jedan disk tijesta razvaljajte tako da prekrije dno i stranice posude u kojoj ćete peći pitu (treba vam posuda promjera 28cm). Napunite tijesto nadjevom. Razvaljajte drugi disk tijesta tako da prekrije pitu u potpunosti, a rubove ugurajte ispod rubova donjeg tijesta. Nožem zarežite nekoliko otvora na piti i premažite površinu razmućenim jajetom.
Pecite oko jedan sat dok pita ne poprimi zlatno smeđu boju. Uživajte, pa napravite i ovaj quiche s gljivama!