Veljača je krenula opako. Zatrpala nas snijegom i smrznula nas hladnoćom. A kad su takvi vremenski uvjeti u pitanju, voće i lagane kreme nisu nikako opcija za desert, barem u mom slučaju. Organizam traži nešto bogato i krušasto. Mirisno dizano tijesto s raznim punjenjima.
Kad pričamo o punjenom dizanom tijestu, prvo na na pamet padaju orehnjače, makovnjače, pekmezače (to su one savijače punjene finim domaćim pekmezom), rogačuše, sirnice ili neke slične divote. Ja najviše volim savijaču od maka, onu kakvu je baka radila kao od šale. A volim i onu punjenu slatkim sirom i grožđicama. Pa sam smislila kako napraviti jednu skroz svoju "all in one" savijaču – punjenu i makom, i sirom.
Dalje sam smislila kako bi bilo baš lijepo smotati je u formu zvrka pa kad se ispeče i ohladi, rezati je kao tortu. Na taj sam način dobila neku verziju slatkog punjenog kruha i zabavljala se čitav dan. Napravila sam i jednu klasično motanu pa je pekla u kalupu za kruh jer od ove smjese dobijete točno to, dvije savijače. A kako ćete ju motati, to puštam vama na volju.
Ako i vi volite dizana tijesta, s posebnim naglaskom na nadjeve od maka i sira, krenite u izradu i zasladite svoju veljaču ovom bogatom zvrk savijačom. Jer ništa ne grije bolje od mirisnog dizanog tijesta!
Za tijesto:
- 500 g glatkog brašna
- 20 g svježeg kvasca (+ žličica šećera + žličica brašna i malo mlakog mlijeka za dizanje kvasca)
- 2 jaja
- 250 ml mlakog mlijeka
- 100 g šećera
- 100 g otopljenog maslaca (pa prohlađenog)
- Sitno ribana korica limuna
Za nadjev od maka:
- 200 g maka
- 100 ml mlijeka
- 100 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 1 žlica meda
Za nadjev od skute (ili svježeg sira):
- 500 g skute (ili svježeg sira koji imate)
- 100 g šećera
- 100 g kiselog vrhnja
- 2 žlice griza (ili 2 žlice oštrog brašna)
- 1 jaje
- 2 šake grožđica (namočenih u rumu barem sat-dva)
- Sitno ribana korica limuna
- 1, 5 dcl mlijeka u koje ste dodali dvije žličice šećera u prahu (za premazivanje savijače prije i tijekom pečenja)
Prije no što krenete raditi tijesto i sve ostalo, namočite grožđice u rum
POSTUPAK IZRADE:
Dizano tijesto
1. Prvo namrvite kvasac, dodajte mu šećer i brašno, zalijte mlakim mlijekom i pustite da se diže.
2. Otopite maslac i pustite da se prohladi.
3. U zdjelu prosijte brašno, dodajte mu šećer, jaja (koja ste lagano izlupali), sitno ribanu koricu limuna, dignuti kvasac i mlako mlijeko pa umijesite tijesto. Tijesto mijesite kuhačom pa kad se svi sastojci povežu dobro ga istucite tom istom kuhačom (moja baka bi rekla "isklofajte“). Tijesto tucite dok se ne pojave lagani mjehurići, odnosno, dok se tijesto ne lijepi više za stjenke posude, već se lagano odiže.
4. Ostavite tijesto da se odmara i diže dok se ne udvostruči (ostavite dizati najmanje 60 minuta).
5. Dok se tijesto diže, pripremite nadjeve.
Nadjev od maka
1. Stavite mlijeko da se grije, dodajte mu žlicu meda, grijte do točke vrenja (ali pazite da ne zakipi).
2. U zdjeli izmješajte mak, šećer i vanilin šećer pa ga zalijte zagrijanim mlijekom. Dobro promiješajte i pustite da se smjesa hladi do upotrebe.
Nadjev od skute (ili svježeg sira)
1. U zdjeli izmješajte sir, kiselo vrhnje, šećer, jaje (malo izlupano), grožđice koje ste namočili u rumu pa ocijedili, griz (ili brašno) te na kraju naribajte na sitno koricu limuna.
IZRADA SAVIJAČE:
1. Dignuto tijesto istresite na dobro pobrašnjenju dasku ili stolnjak (pomoći će vam kod motanja), lagano ga premijesite ako vam je jako mekano, ali ne mijesite dugo i žestoko. Tijesto podijelite na sva jednaka dijela. Nadjeve, također, podijelite na dva jednaka dijela.
2. Razvaljajte prvi dio tijesta dok ne dobijete prst-debljinu pravokutnika pa prvo nanesite nadjev od sira i to tako da prekrijete 2/3 površine tijesta. Potom preko nadjeva od sira pažljivo nanesite nadjev od maka. Nadjeva od maka ima manje i gušći je tako da će vam nadjev od maka pokriti samo jednu trećinu tijesta. Nadjev nanesite na dio tijesta koji je najbliži vama jer ćete s te strane motati savijaču.
3. Smotajte savijaču. Motajte od sebe, krenite s onim dijelom gdje imate najviše nadjeva i motajte prema dijelu koji ste ostavili bez nadjeva. Kad ste smotali savijaču, prebacite si štrucu na papir za pečenje i na njemu štrucu umotajte u zvrk.
4. Pustite da se diže još jednom dok se ne udvostoči (opet oko 60 minuta).
5. Isto sve ponovite i s drugim komadom tijesta. Smotajte ga u zvrk ili ga stavite u kalup za kruh pa ga pecite na klaičan način. Pustite da se diže.
6. Prije pečenja premažite svoj zvrk ili štrucu s malo mlijeka koje ste pomiješali sa šećerom u prahu. Na taj način dobijete sjajnu i mekanu koricu. (Ja ne premazujem jajetom jer mi na taj način korice brže izgori)
7. Pecite 45 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C (prvih 15 minuta) pa smanjite na 160°C (preostalih 30 minuta). Premažite mlijekom (sa šećerom) još barem dva puta tijekom pečenja. Ako vam površina brzo dobija boju, zadnjih 15 minuta pečenja prebacite preko savijače komad aluminijske folije (samo prebacite, bez fiksiranja da zrak slobodno struji i vlaga izlazi van).
8. Kad je zvrk savijača pečena, izvadite je van, pustite da se malo prohladi u kalupu u kojem ste ju pekli pa je zajedno s papirom za pečenje prebacite na rešetku da se dobro ohladi.
Ohlađenu obilno posipajte šećerom u prahu pa režite na kriške kao tortu.
Sandru možete pratiti i na njenom blogu O slanom & slatkom: o svemu.