Zagrebački festival domkumentarnog filma ima i jedan dragulj kojeg moramo podijeliti s ljubiteljima dobre gastronomije.
Dokumentarni film Wastecooking donosi priču o kuharima, znanstvenicima i aktivisima te jednostavna rješenja za epidemiju bacanja hrane. Jedan nizozemski kuhar objašnjava kako iskoristiti sve dijelove svinje, a ljudi u jednoj berlinskoj komuni pokazuju kako žive od divljeg voća što raste po gradu. Kamera prati glavnog jukaka Grossa i u kuhinjama raznih ljudi, gdje promatra što namjeravaju baciti u smeće. Namirnice se skupljaju, a vrsni kuhari od njih pripremaju ukusne večere.
U svojim noćnim razmišljanjima Gross dolazi do nekoliko praktičnih preporuka: pogledajte u hladnjak prije odlaska u kupnju, potaknite lokalnu vlast da natjera supermarkete da višak odnesu u mjesnu banku hrane i - jedite domaće kada god možete.
Ovaj dokumentrani film možete pogledati ovoga vikenda na ZagrebDox-u. Vrijeme projekcije je 25.2. u 22 sata i 26.2. u 13 sati.