25. veljače 2016.

Kuhaj, ne bacaj: Nudimo savršeno rješenje za epidemiju bacanja hrane!

waste cooking
1/2
foto: Screenshoot
gastro postao gastro.24sata.hr
Jedna trećina sve hrane u svijetu završi u smeću, a austrijski aktivist David Gross želi to promijeniti. Zato kreće na petotjedno putovanje Europom u automobilu koji vozi na - ulje za kuhanje. Sa sobom vozi kontejner za otpad pretvoren u malu kuhinju u kojoj priprema obroke od odbačene hrane.

Zagrebački festival domkumentarnog filma ima i jedan dragulj kojeg moramo podijeliti s ljubiteljima dobre gastronomije.

Dokumentarni film Wastecooking donosi priču o kuharima, znanstvenicima i aktivisima te jednostavna rješenja za epidemiju bacanja hrane. Jedan nizozemski kuhar objašnjava kako iskoristiti sve dijelove svinje, a ljudi u jednoj berlinskoj komuni pokazuju kako žive od divljeg voća što raste po gradu. Kamera prati glavnog jukaka Grossa i u kuhinjama raznih ljudi, gdje promatra što namjeravaju baciti u smeće. Namirnice se skupljaju, a vrsni kuhari od njih pripremaju ukusne večere.

U svojim noćnim razmišljanjima Gross dolazi do nekoliko praktičnih preporuka: pogledajte u hladnjak prije odlaska u kupnju, potaknite lokalnu vlast da natjera supermarkete da višak odnesu u mjesnu banku hrane i - jedite domaće kada god možete.

Ovaj dokumentrani film možete pogledati ovoga vikenda na ZagrebDox-u. Vrijeme projekcije je 25.2. u 22 sata i 26.2. u 13 sati.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.