10. svibnja 2016.

Jabuke: Mali vodič za veliko voće

Jabuke
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Jabuke su treće na popisu najpopularnijeg voća u svijetu, a procjenjuje se da se svake godine proizvede oko 60 milijuna tona jabuka.

Jabuke dozrijevaju tijekom čak tri godišnja doba, a to je ljeto, jesen i zima. Prave su riznice nutrijenata poput vitamina, minerala, prehrambenih vlakana i voćnih kiselina. Jedna jabuka srednje veličine osigurava 95 kalorija iz voćnih šećera.

Od svih vitamina sadrže najviše vitamina C i to u količini koja zadovoljava oko 10 % preporučenog dnevnog unosa. Također sadrže i vitamine K, A i E te vitamine B skupine. Od minerala se u jabukama mogu naći kalij te mangan, bakar, fosfor i manezij. Jabuke su bogate fitokemikalijama za koje istraživanja pokazuju da ostvaruju snažan blagotvoran učinak na ljudsko zdravlje. Primjerice, jabuke se ističu sadržajem flavonola kvercetina koji djeluje na sniženje povišenog krvnog tlaka. Jedna jabuka srednje veličine sadrži i značajnu količinu prehrambenih vlakana te može zadovoljiti 17% dnevnih potreba. Najznačajnije prehrambeno vlakno u jabuci je pektin – topivo prehrambeno vlakno čije povoljno svojstvo stvaranja strukture gela koristimo prilikom izrade pekmeza.Jabuka na dan tjera doktora van

Pita od jabuka | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Mnoga istraživanja idu u prilog staroj izreci da “jedna jabuka na dan tjera doktora van”. Unos jabuka se dovodi u vezu sa smanjenjem rizika od bolesti srca i krvnih žila, upravo zbog sadržaja pektina koji može sniziti razinu “lošeg” LDL kolesterola i sadržaja fitokemikalija koji djeluju protuupalno i čuvaju krvne žile od stvaranja naslaga. Također, jabuke se povezuju i sa smanjenim rizikom od karcinoma, astme i dijabetesa.

Jabuke u kuhinji
Hrskavost, slatkoća, ali i kiselost su glavne karakteristike ovog jednostavnog, ali opet svestranog voća. Odlične su u pitama i štrudlama, punjene s orasima, sušene u obliku čipsa ili naribane svježe u zobenoj kaši. Preporuča se čuvati ih u hladnjaku jer kao i ostalom voću koje stajanjem otpušta etilen, niske temperature će dulje očuvati njihovu svježinu.

Gube na hrskavosti
Nedavno objavljeno istraživanje japanskih znanstvenika je otkrilo kako klimatske promjene utječu na okus i teksturu ovog popularnog voća. Studija koja je trajala 30 godina je pokazala kako slatkoća u jabukama s godinama raste, dok hrskavost opada, a razlog tog negativnog trenda bi mogla biti sve ranija cvatnja i više temeprature tijekom razdoblja sazrijevanja uslijed globalnog zatopljenja.

Pesticidi - druga strana medalje
U zadnjih devet godina, skupina koja brina o zdravstvenoj sigurnosti potrošača pod nazivom Enviromental Working Group jednom godišnje objavljuje popis 12 namirnica u kojima je pronađeno najviše ostataka pesticida. Nažalost, jabuke se redovito pojavljuju na popisu najzagađenijeg voća. Razlog zašto jabuke sadrže pesticide u velikoj mjeri je zbog tretiranja jabuka nakon berbe kako bi se omogućilo dulje skladištenje. Da se prekomjernog unosa pesticida valja čuvati pokazuju studije koje su ukazale na povezanost izloženosti pesticidima i višeg rizika od karcinoma, oštećenja mozga, promjene u ravnoteži hormona te poteškoće u funkcioniranju živčanog sustava.

No, ogulimo li koru jabuke, odstranit ćemo veliki dio flavonoida koji djeluju antioksidativno i kojima vjerojatno pripadaju najveće zasluge za povoljno djelovanje jabuka na zdravlje. Stoga idealnog rješenja nema, a savjetuje se koru jabuke temeljito oprati prije konzumacije i što češće moguće jesti jabuke iz organskog uzgoja.

Pogledajte video recept za pitu od jabuka.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.