31. srpnja 2014.

Luka Nižetić osmislio inačicu poznatog koktela

luka naslov.jpg
1/2
gastro postao gastro.24sata.hr
Cuba libre je možda najpoznatiji kubanski koktel, a Komiža libre možda postane najpoznatiji hrvatski.

Jedan od najpoznatijih koktela – Cuba libre – dobio je svoju komišku inačicu sa Spezijem i to zahvaljujući Luki Nižetiću. Kuba je inače poznata kao domovina osvježavajućih koktela, no malo ljudi zna kako je uopće nastalo ovo, danas omiljeno piće u cijelom svijetu.

Za vrijeme američko-kubanskog rata početkom 20. stoljeća, američki vojnici su se okupili u jednom havanskom baru te je njihov zapovjednik Russell naručio mješavinu Cole, ruma i limete. Piće je oduševilo kapetana pa je naručio rundu za svoje kolege, ali i Kubance koji su sjedili u istom baru te ja nazdravio "Por Cuba libre". Riječ je naravno o jednoj u nizu legenda kako je nastao slavni koktel, no postoji mogućnost da i Komiža libre jednog dana dostigne slavu popularnog koktela o kojem će svi pričati.

Kao i Cuba libre, komiški hit koktel je nastao sasvim slučajno jednog popodneva u Fabrici zahvaljujući Luki Nižetiću i Speziju. "Volim eksperimentirati i osmišljavati nove koktele. Kad sam probao Spezi, odmah samo dobio ideju kako od njega napraviti ljetni "must have" koktel. Ime je došlo spontano, i Vis je nekoć bio vojna baza, a danas je, zahvaljujući prirodnim ljepotama i staro-dalmatinskom šarmu ribarskih mjesta, postao jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija, baš kao i Kuba. Komiža libre sa Spezijem simbolično komunicira slobodu, lakoću i lepršavost koju svatko osjeti kad dođe k nama na škoj. Zahvaljujući Komiži libre, osjećaj će moći ponijeti i sa sobom kući."

Komiža libre, mješavina Spezija, ruma, svježe cijeđene naranče i limete te tučenog leda, odmah je oduševila i goste u Fabrici. Ne kaže se bez veze "Fama volat" ili glasine se brzo šire, jer se već i na susjednim otocima šuška o novom koktelu s Visa.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.