08. studenoga 2013.

Međimurska jela i deserti od jabuka

skuhatćute naslovna.jpg
1/2
gastro postao gastro.24sata.hr

Novi broj Skuhatćute donosi slasna međimurska jela, specijalitete s gljivama i jabuke u karamelu

U novom broju magazina za uživanje u hrani, Skuhatćute, koji izlazi ove subote uz dnevne novine 24sata, potražite recepte za tradicionalna međimurska jela, jabuke u karameli i jesenske specijalitete s gljivama. Restoran Mala hiža otkriva kako napraviti slasne nadjeve za odreske i mesne rolice, jesenske juhe i slastice. Od tradicionalnih međimurskih recepata možete pronaći svinjski file punjen pečenim vrganjima i parmezanom paniranim u bučinim sjemenkama koji odlično ide uz mirisnu buču nadjevenu kus-kusom, povrćem i sirom. Jelenje rolice s kestenima, mladim kozjim sirom i šunkom na maslacu najbolje će se sljubiti s prilogom kašoto, odnosno s rizotom od heljdine kaše s kestenima, bučom i vrganjima.

Od finih šumskih gljiva, kojih u ovo doba godine ima u izobilju, možete napraviti mnoštvo raskošnih, a u isto vrijeme jednostavnih specijaliteta. Novi broj Skuhatćute donosi i kako je bilo na Danima gljiva u Brtonigli gdje su posjetitelji mogli uživati u raznim kotlićima od gljiva te vidjeti stotinjak vrsta šumskih plodova. Vrsni kuhari otkrili su i recepte za fritaje, juhe i mesne delicije.

Potražite i recepte za domaće slastice od jabuka, kao što su rustikalne pite, savijače i kolači. Od ovog slatkog jesenskog voća možete pripremiti drobljence ili jabuke u karamelu. Jabuke nabodene na štapiće ili grančice umočene u karamelu i prelivene čokoladom posipajte kikirikijem ili orašastim plodovima.

U novom broju gastormagazina potražite i 16 gratiniranih recepata, kao što je složenac od zapečenog povrća i mesa prelivenog sirom, jajima i vrhnjem, ali i druge praktične savjete i trikove za što ukusnija jela.
Pita od jabuka

Sastojci:
Kora:
175 g brašna
15 g šećera
110 g hladnog maslaca
2 žlice hladne vode
Nadjev:
600 g narezanih jabuka
150 g šećera
žlica limunova soka, cimeta u prahu, kukuruznog škroba i maslaca 

Priprema:

  1. Pripremite koru. U veliku posudu uspite brašno, dodajte šećer i ohlađeni maslac narezan na kockice pa rukama zamijesite dok ne dobijete sitne mrvice.
  2. Dodajte hladnu vodu i sve dobro umijesite. Od tijesta napravite lopticu i zamotajte je u prozirnu foliju, pa ostavite u hladnjaku sat vremena.
  3. Utisnite tijesto u okrugli lim za pečenje. Pomiješajte više od pola jabuka sa šećerom, prelijte ih limunovim sokom pa pospite cimetom i škrobom. 
  4. Preko natrgajte maslac te na površinu poredajte ploške jabuka. Pecite na 200°C od 30 do 40 minuta.
SKUHATĆUTE
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.