Najnagrađivanija hrvatska slastičarka Mirjana Špoljar i jedini proizvođač margarina u Hrvatskoj, tvrtka Zvijezda, započeli su danas dugoročnu suradnju koju su prigodno obilježili pripremom neodoljivih slatkih delicija za Valentinovo.
Špoljar je svojim jelima oduševila brojna poznata imena i svjetske veličine, pa će od sada svakoga mjeseca na ambalaži Zvijezdina asortimana margarina, kupci pronaći recepte za slastice gospođe Špoljar.
Uz kombinaciju vrhunskog proizvoda i vrhunskih recepata, uspjeh je zagarantiran. „Uvijek vodim računa o svojim sastojcima i inzistiram na tome da namirnice budu uvijek svježe, pogotovo kada su osjetljive kreme u pitanju. Koristim margarin jer je podatan i dobro se sljubljuje s ostalim sastojcima.“ otkrila je prisutnima Mirjana Špoljar: Gospođa Špoljar svoju ljubav prema slatkome već dvadeset godina jednostavno pretvara u pravu malu umjetnost, čime je domaću slastičarsku scenu obilježila na svjetskoj karti gastro užitaka.
U nastavku donosimo Mirjanin recept za američke krafne
Sastojci:
- Šećer 50 g
- Suhi kvasac 14 g
- Voda 1.2 dl
- Mlijeko 1.5 dl
- Sol 10 g
- Glatko brašno 600 g
- Jaja 2 kom
- Zvijezda stolni 35 g
- Limun korica 2 g
- Rum 0.05 l
- Vanilin šećer 5 g
- Zvijezda ulje za prženje 1 l
Savjet: Sve namirnice moraju biti na sobnoj temperaturi
Priprema:
- Brašno pomiješamo sa suhim kvascem.
- Miješamo šećer, vodu, mlijeko, sol, vanilin šećer, rum, jaja te limunovu koricu.
- Dodamo brašno i pomiješamo sa suhim kvascem. Izradimo tijesto u mali kruščić te u njega lagano umiješamo omekšali Zvijezda stolni.
- Dobro izradimo tijesto te ga ostavimo na toplom da se diže 30 min. Zatim ga lagano premjesimo i ponovno ga stavimo dizati 30 min.
- Dignuto tijesto valjamo na debljinu od 3 cm. Izrezujemo krafne te svaku sredinu izrežemo manjim kalupom.
- Krafne pokrijemo vlažnom krpom te ih dižemo još 20 minuta. Dignuto tijesto pržimo u ulju na laganoj vatri dok ne dobiju zlatno smedu boju, pa ih okrenemo na drugu stranu i ponovno pržimo do zlatno smede boje.
- Pržene krafne stavimo na papir da se ocijede od viška masnoće i ohlade. Ohladene krafne glaziramo čokoladom koju smo otopili na pari te ukrasimo po želji. Takoder možemo krafne uvaljati u mješavinu kristal šećera i cimeta, puniti ih marmeladom ili vanilin kremom.