Kod čišćenja mrkve iskoristite i listove. Sitno nasjeckajte i zajedno s ribanom mrkvom pomiješajte u salatu i sendviče.
Ribana mrkve s kiselim vrhnjem ukusna je kao prilog uz meksičke tortilje, buritose i tacose. Jedna od posebno ukusnih kombinacija je salata od ribane mrkve, pečenih kolutova luka, origana i sezama.
Višak mrkve zajedno s drugim povrćem iskoristite za kuhanje povrtnih temeljaca, a ubaciti se mogu i kore od oguljene mrkve. Kora se može iskoristiti i za aromatiziranje ulja. Koru mrkve dobro osušite, prelijete većom količinom suncokretova ulja i pirjajte na laganoj vatri. Nakon 15 mnuta ulje maknite s vatre i ostavite mrkve u njemu barem još sat vremena. Procijedite je i ulje koristite kao začin. Višak mrkve iz hladnjaka pirjajte te zalijte medom, aromatičnim octom i maslinovim uljem, a glazirane mrkve poslužite kao prilog mesnim jelima. Izrežite je na ploške, skuhajte, pasirajte i začinite na narančasti pire s malo maslinova ulja, ribanim krojenom đumbira, malo limunove korice i majčine dušice.
Mrkva je ukusna i u krem juhama. Privlačna je zbog boje ali i slatkastog okusa.