06. travnja 2016.

Musaka - omiljeni složenac djece i odraslih

Musaka
gastro postao gastro.24sata.hr
Musaka, tradicionalno jelo pripremljeno od patlidžana, odavno se raširilo preko granica Balkana i Bliskog istoka

Naziv potječe iz arapskog 'musaqq'a', a posudili su ga mnogi jezici. Iako je ime arapskog porijekla, a varijante pripremanja jela razne na području cijelog bivšeg Otomanskog carstva, na Zapadu se pod musakom podrazumijeva grčka varijanta ovog jela. Musaka se prvi puta spominje u iračkoj kuharici iz 13. st. pod nazivom 'magmuma'. Vjeruje se da je današnju suvremenu musaku osmislio Grk Celementes, u ranom 19. st.

Kako je studirao u Francuskoj, donji sloj od patlidžana, srednji od mjevenje janjetine pirjane na luku, s rajčicama, cimetom i začinskih trava, prelio je francuskim bešamel umakom, koji je dao pečat ovome grčkom jelu. Prema originalnoj recepturi, grčka musaka se priprema od slojeva patlidžana, mljevenog ovčjeg mesa i rajčice. Složenac se prelijeva bijelim umakom od vrhnja i peče u pećnici. U našim krajevima, bosanskoj kuhinji, ali i bugarska i rumunjska musaka se uglavnom pripremaju s ploškama krumpira umjesto patlidžana te zalijeva umućenim jajima, umjesto bijelog umaka.

Tradicionalni grčki umak bazira se na maslacu i brašnu koji se razrijeđuje mlijekom ili kiselim vrhnjem. Kod pripreme ovog poznatog složenca, možete se 'igrati' raznim kombinacijama povrća i mesa. Janjeće meso zamijeniti može i mljevena ili sjeckana piletina, mljevena govedina, svinjetina, a jednako tako ga možete izostaviti. Musaka od tikvica posebno je popularna tijekom ljeta kada su dostupne svježe i mlade tikvice.

Musaka | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

No osim tikvica, među redovima krumpira mogu se slagati cvjetača, brokula, mladi kelj, poriluk, gljive, listovi mladog zelja, kolutići svježih paprika i drugog povrća. Vegetarijanske musake pripremajte bez mesa, slagajući redove kuhanog slanutka i povrća, ili još bolje bulgura, kus­kusa i patlidžana. Krumpir u musaki bti će sočniji ako ga ogulite, narežete na ploške, potopite u mlijeko i ostavite preko noći u hladnjaku. Mlijeko sutradan pomiješajte s umućenim jajima, te time prelijte musaku. Kuhani krumpir možete i pasirati, pa slagati musaku s redovima pire krumpira, kao što to rade Englezi u 'pastriskoj musaki'. Krumpir uvijek može zamijeniti tjestenina, njoki od krumpirovog tijesta ili ploške palente. Bijeli umak od vrhnja ili jaja daje poseban okus i sočnost svakoj musaki, a on može biti i od jogurta, parmezana, bešamel umaka, ribane mozzarelle i drugih kremastih kombinacija. Povrće prije slaganja u zdjelu za pečenje možete kratko propirjati, a ploške krumpira skuhati. Jednako tako sve možete slagati i sirovo, te peći nešto više vremena. Tipična musaka peče se u pećnici, ali je možete kuhati i i na štednjaku. Ovaj složenac možete pripremiti i dan ranije, skuhajući i pirjajući sve sastojke. Jelo pokrijte aluminijskom folijom i čuvajte u hladnjaku. Sutradan je dovoljno samo 15 minuta da je zalijete bešamel umakom ili umućenim jajima, te zapečete u pećnici.

Grčka musaka

Sastojci:

  • 400g mljevenog mesa
  • 600g patlidžana
  • 100g slanine
  • 100g luka
  • 3 dcl kiselog vrhnja
  • jaje
  • 100g sira ementalera
  • žličica mljevene crvene paprike
  • žličica sjeckanog peršina
  • sol i papar
  • listići bosiljka
  • 500g krumpira
  • ljuta papričica

Priprema:

  1.  Patlidžane ogulite, narežite na kolutiće i posolite. Očisite luk i nasjeckajte ga zajedno sa slaninom. Ostavite patlidžane oko 10 minuta da ispuste tekućinu, isperite ih i dobro ocijedite. teflonskoj tavi na sasvim malo masnoće ih prepecite s obje strane.
  2. Kad počnu dobivati boju, maknite ih s vatre. Izvadite ih iz tave i prebacite na tanjur.
  3. Dodajte još ulja i na vrućem ulju popržite luk i slaninu, pa dodajte mljeveno meso. Posolite, popaprite, dodaje mljevenu crvenu papriku i pirjajte 10 minuta.
  4. Krumpir ogulite, narežite na ploške i posolite. U kalup za pečenje stavite na dno malo ulja, pa slažite red krumpira, patlidžane, red mesa, pa opet krumpire i na kraju ploške patlidžana.
  5. Prelijte razmućenim jajetom u koje ste umiješali kiselo vrhnje, naribani sir i sjeckani peršin.
  6. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180° C oko 30 minuta. Ukrasite listićima bosiljka i sjeckanim ljutim feferonom.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.