Najave 05. srpnja 2018.

33. Dani rudarske greblice, Rude, 7. i 8. srpnja 2018.

foto: Silvija Munda
gastro postao gastro.24sata.hr
Kulturno-umjetničko društvo „Oštrc“ i ove godine organizira Dane rudarske greblice te vas poziva da dođete na manifestaciju koja se održava u Rudama kraj Samobora, 7. i 8. srpnja.

Manifestacija je najavljena u sjajnoj atmosferi u Vinskoj kleti vinarije Kurtalj na Novoj Vesi, a posvećena istoimenom slanom kolaču čija priprema seže u 19. stoljeće kada je mještanima Ruda, zaposlenima u rudnicima bakra, željeza i gipsa, greblica često bila jedina okrepa tijekom cjelodnevnoga napornoga rada.

 | Author: Silvija Munda foto: Silvija Munda

Greblica je tanki kolač nadjeven svježim kravljim sirom u koji se dodaju orasi, špinat, blitva ili žuta mrkva. Naziv kolača potječe od drvenoga pomagala koje se nekad koristilo u seoskim krušnim pećima.

 | Author: Silvija Munda foto: Silvija Munda

Priprema kolača proglašena je krajem 2007. nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske. Krajem 2017., zahvaljujući Udruzi Rudarska greblica, kolač je stekao nacionalnu zaštitu oznakom zemljopisnog podrijetla, kao prvi zaštićeni gastronomski proizvod u Zagrebačkoj županiji. U postupku je zaštita oznakom zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije.

 | Author: Silvija Munda foto: Silvija Munda

Subotnji program počinje gastro susretima od 13 sati kod Rudnika sv. Barbara. Tema ovogodišnjih susreta je roštilj. U 20 sati organizirano je gledanje utakmice na video zidu, također kod Rudnika, a oko 22 sata počinje koncert grupa Ljetno kino i Miriam.
U nedjelju od 14 sati na red dolaze najmlađi i Dječja greblica, a od 18 sati na rukometnom igralištu održava se 12. Međunarodni folklorni festival „Alpe – Adria“.

Pogledajte u videu kako greblicu radi gospodin Nikl iz istoimene samoborske pekarnice!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.