Najave 11. lipnja 2025.

Autentični okusi Krka nadahnuti tradicijom

Travel to Taste Krk
Travel to Taste Krk
foto: Press
Kampanja Travel to Taste Krk (Put do okusa Krka) slavi bogatu gastronomsku baštinu otoka Krka, a u Gradu Krku 12 restorana pripremilo je posebne menije nadahnute tradicijom

Grad Krk nije poznat samo po svojoj bogatoj povijesti i prirodnim ljepotama – Krk priča i autentičnu gastro priču. Od sočne krčke janjetine i ručno rađenih šurlica, preko pršuta, otočnih sireva i maslinova ulja, pa sve do morskih delicija i čaše vrbničke žlahtine koja zaokružuje doživljaj, Krk je mjesto gdje se uživa u izvrsnoj hrani i vrhunskoj kapljici.

Kako bi to dokazali brojnim posjetiteljima ovog ljeta, Turistička zajednica Grada Krka, uoči glavne turističke sezone, osmislila je atraktivnu promotivnu kampanju Travel to Taste Krk / Put do okusa Krka, koja slavi bogatu gastronomsku baštinu otoka.

Travel to Taste Krk | Author: Press Travel to Taste Krk foto: Press Travel to Taste Krk | Author: Press Travel to Taste Krk foto: Press

Promotivni jelovnici temeljeni na autohtonim receptima

Ovom prigodom, renomirani krčki ugostitelji osmislili su posebne promotivne jelovnike temeljene na autohtonim receptima i sezonskim namirnicama. Sve do kraja lipnja, na 12 ugostiteljskih adresa grada Krka, gastroljupci će moći uživati u jelima koja spajaju tradicionalne recepte s modernim pristupom kuhinji.

Putovanje okusima započinje u Kušaoni Magriž, gdje se poslužuje bogati janjeći gulaš sa šurlicama – jelo koje savršeno spaja rustikalnost i punoću tradicionalnih aroma. U Kući krčkog pršuta posjetitelje čeka selekcija otočnih delicija: pršut, ovčji sir, pašteta od pršuta i topli domaći kruh, koji zajedno čine upečatljive zalogaje.

Travel to Taste Krk | Author: Press Travel to Taste Krk foto: Press Travel to Taste Krk | Author: Press Travel to Taste Krk foto: Press

Sva lica krčke janjetine i šurlica

U Oliva Grillu u kampu Ježevac, rolanom janjetinom s aromatičnim začinima i kremastom palentom u umaku od pečenja podižu se standardi ljetnog roštilja. Janjetina ispod peke svoje mjesto pronalazi u konobi Pod Prevolt, gdje se njeguje sporija, promišljenija priprema hrane.

Restoran Oliva nudi šurlice sa škampima i šparogama, jelo koje donosi svježinu mora i proljeća na tanjur. Za one koji traže snažnije okuse, tu su šurlice iz konobe Pud Brest, pripremljene sa šparogama, dimljenim dagnjama i ovčjim sirom – savršena kombinacija mora i kamena.

Trattoria Glavotok ide korak dalje u aromama i nudi šurlice s krčkim pršutom i tartufima, spoj zemlje i delikatese. Ljubitelji ribljih okusa mogu se uputiti u restoran Harbour, gdje se poslužuje krčki riblji pijat – skladan spoj mariniranog inćuna, fileta trilja, kockica tune i ukiseljenog motara.

Travel to Taste Krk | Author: Press Travel to Taste Krk foto: Press

Od jelena lopatara do kovača

U restoranu Volsonis, u srcu stare jezgre Krka, posjetitelje dočekuju medaljoni od jelena lopatara s otoka, u bogatom umaku od smokve, uz pržene domaće njoke. U restoranu Marina Blue ističe se filet kovača u umaku od vrbničke žlahtine, poslužen uz palentu, dok restoran Portella njeguje domaću klasiku – janjeći žgvacet sa šurlicama, jelo koje vraća u djetinjstvo.

Za kraj, nešto sasvim drugačije i osvježavajuće: Fidel from the Sea nudi carpaccio od jadranske tune sa svježim guacamoleom, šipkom, kaparima i listićima aromatičnog i slanog sira grana padano.

Travel to Taste Krk | Author: Press Travel to Taste Krk foto: Press Travel to Taste Krk | Author: Press Travel to Taste Krk foto: Press Travel to Taste Krk | Author: Press Travel to Taste Krk - Ivana Kovačić foto: Press

Bogata tradicija otočne kuhinje

"U Krku imamo zaista izvrsne konobe i restorane – mjesta koja njeguju bogatu tradiciju otočne kuhinje i u kojima se svakodnevno pripremaju autentični zalogaji. Ovom smo aktivnošću željeli istaknuti vrijednost naših ugostitelja, staviti ih u središte pozornosti i još jednom podsjetiti posjetitelje na posebnosti lokalne gastronomije.

Kroz posebno osmišljene jelovnike želimo približiti dugu tradiciju pripreme autohtonih jela, koja se temelji na svježim, lokalnim namirnicama i znanju koje se prenosi generacijama.

Vjerujem da će brojni posjetitelji prepoznati trud i ljubav uložene u svako jelo, uživati u raznolikosti okusa, doživjeti Krk na jedan poseban, gastronomski način te poželjeti ponovno doći“, rekla je Ivana Kovačić, direktorica Turističke zajednice Grada Krka.

Travel to Taste Krk savršeno se uklapa u promociju kvarnerskog enogastronomskog identiteta, ističući lokalne proizvode, vještine i naslijeđe. Ovdje svaki obrok postaje osobno iskustvo – istinsko putovanje otokom kroz tanjur što je samo još jedan korak prema tituli Europska regija gastronomije koju će Kvarner ponijeti 2026.godine.

Travel to Taste Krk | Author: Press Travel to Taste Krk foto: Press

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.