Najave 16. listopada 2023.

Bili smo u berbi maslina i uživali u mladim uljima

Berba maslina
Berba maslina foto: Mak Vejzović
gastro postao gastro.24sata.hr
Berbom maslina u Vodnjanu su najavljeni 17. Dani mladih maslinovih ulja - Istravirgin na kojima će se od 24. do 26. studenoga okupiti najveći svjetski stručnjaci za maslinova ulja. Uz najavu ovog važnog događaja doznali smo i sve o ovom tekućem zlatu - kako brati masline, kako ih preraditi, kao čuvati i kušati ulje...

Već osmu godinu zaredom Istra je proglašena najjačom maslinarskom regijom u svijetu u prestižnom vodiču Flos Olei pa smo odlučili posjetiti Vodnjan, i sami se okušati u berbi te doznati više o proizvodnji maslinovih ulja u ovome kraju. Jednako tako, berba maslina predstavlja i prvi korak u organizaciji tradicionalne manifestacije Istravirgin najavljene tijekom simbolične berbe u masliniku brenda Salvela u Barbarigi. Berba je završila preradom i degustiranjem ulja u Uljari Vodnjan.

 | Author: Mak Vejzović Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio iz Agroturista i Hrvoje Petrić, direktor programa 17. Istravirgina foto: Mak Vejzović

Stižu svjetski stručnjaci

Dani mladog maslinovog ulja posvećeni svijetu vrhunskog maslinovog ulja, njegovoj proizvodnji, uporabi i inovacijama, ove će se godine održati već 17. put, ali u potpuno novom, još atraktivnijem izdanju i uz prisutnost vrhunskih svjetskih stručnjaka. To će zasigurno izazvati dodatni interes zaljubljenika u masline i maslinova ulja te sve gastronomske kombinacije koje ono nudi.

“Jedna od karakteristika ovog događaja je prezentacija istarskih maslinara koji premijerno izlažu maslinova ulja netom završene berbe. Ta ulja predstavljaju autentičnu sliku regije i bit će dostupna za kušanje i kupnju. U susretima s maslinarima svaki posjetitelj će imati priliku otkriti tajne proizvodnje i uspjeha istarskog maslinovog ulja i uživati u raznolikosti palete koju Istra nudi”, rekla je Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio iz Agroturista tijekom berbe maslina sorte istarska bjelica u masliniku s nekoliko tisuća stabala maslina, a koje su isto popodne u Uljari Vodnjan pretvorene u ulje.

 | Author: Mak Vejzović Berba maslina kao najava 17. Istravirgina foto: Mak Vejzović  | Author: Mak Vejzović Berba maslina foto: Mak Vejzović

Stoljetna tradicija

“Više od sto godina prerađujemo masline u ovoj uljari. Tijekom godina se mijenjala samo oprema koja se stalno modernizira pa danas možemo reći i da smo jedna od najsuvremenijih uljara u Istri“, pojasnio je cijenjeni istarski agronom i tehnolog, veliki autoritet za maslinova ulja Edi Družetić te se ovom prilikom pohvalio i s dva zlatna odličja pristigla s najvećeg svjetskog natjecanja iz New Yorka za ulja koja nastaju upravo u Uljari Vodnjan gdje prerađuju svoje masline sa 45 hektara maslinika, ali i plodove od oko tisuću maslinara koji dolaze k njima.

"Dnevno možemo obraditi do 70 tona, što je u prosjeku 3 tone maslina na sat, i svakome nastojimo napraviti ulje u maksimalno 24 sata. Pritom dobivena količina ulja ovisi o sorti, ali u prosjeku ona iznosi od 10 do 20 posto“, pojasnio nam je Družetić.

 | Author: Mak Vejzović U modernoj Uljari Vodnjan foto: Mak Vejzović  | Author: Mak Vejzović Ana Antunović foto: Mak Vejzović

Premium proizvod u fokusu

Dani mladog maslinovog ulja ove će godine trajati od 24. do 26. studenoga, kada se ujedno obilježava i Svjetski dan stabla masline prema UNESCO-u. Direktor programa Istravirgina Hrvoje Petrić ukazao je na činjenicu da je Istra mala regija s jako puno vrhunskih maslinara, što su potvrdila brojna ocjenjivanja i natjecanja širom svijeta

 “S obzirom na to da se u količinama ne možemo natjecati s velikim regijama, smatram da se više trebamo koncentrirati na razvoj ovog vrhunskog premium proizvoda i vidjeti koje su mogućnosti kretanja prema intenzivnijem ekološkom uzgoju u budućnosti, ali i boljoj međunarodnoj prepoznatljivosti i promociji”, rekao je Petrić.

 

zvijezda u kuhinji Možda vas zanima... Što je David Skoko skuhao s vrhunskim maslinovim uljem? Najave

 

"Cilj nam je  okupiti neka od najvećih imena što se tiče ocjenjivanja, ali i savjetovanja na području maslinovih ulja. Želimo u Vodnjan dovesti stručnjake, strane medije, buyere koji će pomoći u otvaranju novih tržišta. Zato ćemo u petak 24. studenoga na Istravirginu i imati business day koji će obuhvatiti stručno vođene degustacije i ocjenjivanja, a na kraju ocjenu i analizu aktualne berbe, kao i upoznavanje stranaca s istarskim maslinovim uljima i sortama, kroz okrugli stol s najvećim stručnjacima.

Drugi dan nastavljamo s brojnim masterclassevima, cooking showovima, predavanjima... Strane stručnjake i novinare vodimo na teren, da sve što su čuli, doznali i naučili prvi dan vide i na terenu", dodaje Hrvoje Petrić o programu festivala koji će se održati u prostoru bivše tvornice Astra.

 | Author: Mak Vejzović Edi Družetić foto: Mak Vejzović

Ferrari od ulja

"Imamo ferrari od ulja, treba ga dostojno promovirati. Vrhunsko ulje dobiva se suradnjom prirode i čovjeka, a Istra je poznata po vrhunskoj tehnologiji i u masliniku i u preradi kasnije. Važno je kod berbe paziti da se plodovi ne oštete i što prije ih dopremiti u uljaru nakon berbe", objasnila nam je uoči berbe Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio.

I sami smo se okušali u berbi. Uživali smo u ručnoj berbi, onako - maslinu po maslinu, no ovaj nama opuštajući ritual nije baš produktivan... Zato se u ručnoj berbi koristi i alat koji je može ubrzati - grabljice kojima se 'češlja' grana po grana. U berbi se koriste i ručni tresači kao i oni strojni, a kod berbe najvažnije je, kako su nam istaknuli nastojati ne oštetiti masline prilikom berbe te ih čim prije dopremiti u uljaru na daljnju obradu.

 | Author: Mak Vejzović Marenda u Ekomuzeju Istrian de Dignan foto: Mak Vejzović  | Author: Mak Vejzović Marenda u Ekomuzeju Istrian de Dignan foto: Mak Vejzović

Kako kušati maslinovo ulje?

Kod kušanja ulja, dobro je na neki način poklopiti čašicu za kušanje - poklopcem ili rukom te ulje malo zagrijati među dlanovima. Potom se ulje malo izmiješa u čašici i nakon micanja poklopca odmah pomiriši kako bismo najbolje osjetili sve njegove arome. Kad maslinovo ulje stavite u usta – najbolje je s njime usrkati malo zraka, kao da se srče juha i onda se izdahne, budući da, baš kao i kod vina, aftertaste donosi bitan dio okusa maslinovih ulja.

Prvo smo kušali ulje od žižolere, sorte koja se rijetko koristi za monosortna ulja (postoje možda samo 3 proizvođača u cijeloj Vodnjanštini koji žižoleru prave kao monosortno ulje), pa je stoga ovo kušanje bilo vrlo zanimljivo. Drugi uzorak bio je od sorte buža.

"Kod istarskih maslinovih ulja – karakteristična je njihova svježina, miris na zeleno (osnovni miris istarskih maslinovih ulja je svježe pokošena trava), u okusu gorko i pikantno (osnovni okusi badem, artičoka…). Postoje različiti balansi intenziteta, voćnosti, i drugih aroma…

Ako je rano brano, maslinovo ulje bit će gorko i pikantno, kroz par mjeseci se malo smiri pa se izraze neke druge voćne note. Zato prvih mjesec-dva ni ne radimo ocjenjivanja maslinovih ulja, da se izrazi ono što je potencijal tog ulja", objasnila je Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio.

Sve informacije o programu, izlagačima i događanjima na 17. Istravirginu dostupne su i na službenoj web stranici manifestacije. 

 | Author: Mak Vejzović Bumbarska torta - slatka vodnjanska tradicija foto: Mak Vejzović

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.