Najave 02. prosinca 2022.

Što je David Skoko skuhao s vrhunskim maslinovim uljem?

zvijezda u kuhinji
Na festivalu u Vodnjanu kuhao je i slavni chef David Skoko foto: ISTRAVIRGIN
gastro postao gastro.24sata.hr
Slavni chefovi Deni Srdoč, David Skoko, Hrvoje Zirojević, Jeffrey Vela i brojni drugi od vrhunskih mladih istarskih maslinovih ulja pripremali su vrhunska jela na 16. izdanju festivala ISTRAVIRGIN. Posjetitelji su, osim u tim slasnim zalogajima, uživali i u kušanju više od 200 maslinovih ulja

Održano je 16. izdanje festivala mladog maslinovog ulja, pod novim imenom ISTRAVIRGIN u prostorima stare škole u Vodnjanu. Cilj je bio pozicionirati Vodnjan i Istru kao maslinarske regije visoke razine kvalitete te istarskim maslinarima i proizvođačima ulja pružiti najbolju promociju novih ulja berbe 2022.

Šezdesetak maslinara predstavilo je nešto više od 200 maslinovih ulja, a brojni posjetitelji, uz masterclass radionice i gastro show imali su priliku uživati u raznim gastro i eno delicijama te naučiti nešto više o ovom zelenom zlatu istarskog poluotoka. 

ljubitelji maslinovog ulja | Author: ISTRAVIRGIN Brojni posjetitelji, uz masterclass radionice i gastro show, imali su priliku uživati u raznim gastro i eno delicijama foto: ISTRAVIRGIN

Najbolja maslinarska regija

"Prezentacija istarskih maslinara i njihovih fantastičnih proizvoda dobila je novo ruho, moderno i kakvo zaslužuje. Za naše maslinare i proizvođače otvorili smo novo okruženje, kulturnu baštinu u sklopu stare škole i uložili u brending, promociju i novo ime ISTRAVIRGIN s ciljem da utvrdimo svoju poziciju najbolje maslinarske svjetske regije i da postanemo novi, atraktivan i zanimljiv centar gastro industrije“, izjavio je gradonačelnik Vodnjana, Edi Pastrovicchio.

maslinovo ulje Možda vas zanima... Kako prepoznati kvalitetno maslinovo ulje? Špajza

Tradicija maslinarstva Istre ove godine privukla je tisuće posjetitelja, ljubitelja maslinovog ulja, ljudi koji su svjesni njegove vrijednosti i benefita koje donosi zdravlju, i gastronomiji, ali i onih koji su prvi put došli da se upoznaju sa istarskim uljem čija kvaliteta je potvrđena na svjetskoj razini. Dočekali su ih maslinari iz svih dijelova Istre, Kaštelira, Poreča, Savudrije, Vižinade, Labina, Bala, Ližnjana, Pule, Vodnjana, Rapca, te istarske zadruge i udruge maslinara koji su u tri dana predstavili više od 200 istarskih maslinovih ulja napravljenih od autohtonih sorti kao što su istarska bjelica, buža, rosinjola, žižolera, moražola i karbonaca, ali i novijih introduciranih sorti poput leccina, frantoia i pendolina.

Vrhunska kvaliteta ulja | Author: ISTRAVIRGIN Prezentacija istarskih maslinara i njihovih fantastičnih proizvoda dobila je novo, moderno ruho foto: ISTRAVIRGIN

Autorska jela s maslinovim uljem

Vodeća imena domaće gastro scene koristeći maslinova ulja izlagača pripremila su više od 4000 obroka u sklopu masterclassova i gastro showova prema autorskim receptima. Evoluciju istarske gastronomije predstavio je Robert Perić, čovjek zavidne karijere i vrhunski majstor čokolatijer, koji je oduševio svojim čuvenim čokoladnim bombonima s maslinovim uljem. Kuhali su i David Skoko, Marijo Čepek, Hrvoje ZirojevićJeffrey Vella, Hrvoje Kroflin, Deni Srdoč i brojni drugi.

I ulje je hrana | Author: ISTRAVIRGIN Vodeća imena domaće gastro scene koristeći maslinova ulja izlagača pripremila su više od 4000 obroka u sklopu masterclassova i gastro showova foto: ISTRAVIRGIN

"Svaki izlazak iz restoranske kuhinje na teren pruža mi priliku spojiti hranu s onim tko smo i što smo mi. Kao kroz ovo testiranje i sljubljivanje maslinovih ulja. Bilo je vrlo zanimljivo, lijepo i edukativno. Kao veliki zaljubljenik u maslinovo ulje ne propuštam Vodnjan. Lijepo je družiti se s ljudima koji su mukotrpno stvarali ova divna ulja", rekao je nakon manifestacije chef Deni Srdoč.

Možda vas zanima... Maslinovo ulje traje puno kraće nego sto si mislila! Špajza
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.