Najave 01. listopada 2024.

Bili smo u novoj vinariji koja se nalazi na tek 20-ak minuta vožnje od centra Zagreba

vinarija iuris
Mario Jurašić, Domagoj Klasiček i Tin Hudolin
foto: Nikola Zoko
U naselju Hrašće Turopoljsko otvoreni su nedavno novi prostori vinarije Iuris, u kojima će sigurno uživati brojni vinoljupci

U naselju Hrašće Turopoljsko, otprilike na pola puta između Zagreba i Velike Gorice, i samo 20-ak minuta vožnje od centra glavnog grada (vrijeme smo mjerili u subotu poslijepodne, kada nije bilo gužve 😉) otvoreni su novi prostori mnogima već dobro poznate vinarije Iuris.

Na adresi Hrašćanska ulica 40 nalazi se, naime, njihova kušaonica, vinoteka te prostrani podrum u kojem odležavaju važna vina poput merlota, crvenih kupaža, maceriranog chardonnaya te pjenušaca (do sada pjenušce nisu proizvodili, a s ovim koji trenutačno odležavaju na tržište planiraju izaći iduće godine).

vinarija iuris | Author: Nikola Zoko Otvorenje vinarije Iuris foto: Nikola Zoko vinarija iuris | Author: Nikola Zoko Otvorenje vinarije Iuris foto: Nikola Zoko Vinarija Iuris Možda vas zanima... Glazbeno vinska promocija: Kušajte prvo Jazz vino None

Nova zgrada bez megalomanije i pretencioznosti

Elegantna zgrada bez megalomanije i pretencioznosti, sva u crvenoj cigli, drvu, metalu i staklu, odlično se uklapa u okoliš i sigurni smo da će postati novo odredište zagrebačkih vinoljubaca (jer nemamo baš uvijek vremena putovati i nekoliko sati kako bismo posjetili neku dobru i lijepo uređenu vinariju).

Vinarija Iuris u Hrašću ima tri domaćina - Mario Jurašić vlasnik je vinarije, Domagoj Klasiček glavni je enolog, a Tin Hudolin, treći partner u vinariji, zaslužan je za izgled etiketa vina i vizualni identitet branda. 

vinarija iuris | Author: Nikola Zoko Dizajn interijera vinarije Iuris potpisuje Alan Staković foto: Nikola Zoko

"Vinarija je izrasla iz suradnje s vinogradarima u Erdutu, Iloku i Dalmaciji - Ravnim kotarima, s naglaskom na Podunavlje gdje obitelj našeg enologa posjeduje 20 ha vlastitih vinograda. S godišnjom proizvodnjom od više od 200.000 boca, vinarija Iuris postala je ozbiljan igrač na vinskoj sceni Hrvatske, ali je zadržala karakter boutique proizvođača s osebujnim i kvalitetnim vinima", rekao je na otvorenju Mario Jurašić.

Dizajner interijera Alan Stanković u prostor vinarije uklopio je elemente Turopolja te ih uspješno uskladio s modernim dizajnom. Posebno je, kako kaže, ponosan na modularne stolove i uslužni otok gdje sommelier može lako i neposredno komunicirati s gostima.

U procesu uređenja interijera korišteni su tradicionalni materijali poput hrastovine, pruća i jasena što prostoru pruža ugodan osjećaj doma. Stepenicama ili liftom posjetitelji se mogu spustiti u podrum te tijekom vođene ture od enologa Domagoja Klasičeka doznati sve o vinima vinarije Iuris što bi ih moglo zanimati.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Iuris Winery (@iuriswinery)

Priča o spoju čovjeka i prirode

"Ovdje pričamo priču o spoju čovjeka i prirode, ali i našoj privilegiji da dijete vinove loze, grožđe, beremo i pretvorim u vino", tako svoju vinsku priču i priču vinarije Iuris počinje Domagoj Klasiček.

A priča o vinariji Iuris priča je o njezinim linijama vina Biciklisti (pristupačne kupaže sorti dostupne u supermarketima), Roséu Rosalia, liniji odležalih premium vina Tempera (Tempera cuvée, Tempera fumé blanc te liniji izuzetno mineralnih vina Saltwater (sauvignon blanc, cabernet sauvignon).

Podunavska-vina Možda vas zanima... Podunavska vina koja morate probati Špajza

"Izgradnja novog poslovno-logističkog centra i vinarije započela je 2022. godine, nakon godine planiranja i pripreme projekta. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske Unije te vlastitim i kreditnim sredstvima i ukupne je vrijednosti više od dva milijuna eura", ističu domaćini.

vinarija iuris | Author: Nikola Zoko Domagoj Klasiček, enolog vinarije Iuris foto: Nikola Zoko vinarija iuris | Author: Nikola Zoko Iuris Rosalia - omiljeni rose foto: Nikola Zoko

Što smo sve kušali i kakve su cijene

Tijekom ture kušali smo i nekoliko vina koja još nisu na tržištu, poput maceriranog chardonnaya iz 2022., odležanog u drvenim bačvama od slavonskog hrasta za kojeg tek dolaze najbolji dani. Također, jedva čekamo da bude moguće kušati njihova dva klasična pjenušca - rosé pjenušac od pinota crnog te blanc de blancs (od chardonnaya).

Već prvog vikenda nakon otvorenja vinarije Iuris brojni su znatiželjnici rezervirali svoj posjet, kušali njihova vina, uživali u malim zalogajima posluženim uz vina, kao i u vođenim turama kroz podrum. Pa je red da onima koji svoj posjet tek planiraju otkrijemo nešto i o ponudi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Iuris Winery (@iuriswinery)

vinarija iuris | Author: Nikola Zoko Prostrani podrum vinarije Iuris foto: Nikola Zoko vinarija iuris | Author: Nikola Zoko Otvorenje vinarije Iuris foto: Nikola Zoko

Svako njihovo vino može se nabaviti u vinoteci, ali i kušati u wine baru (na čaše ili pak kupiti cijelu butelju), tako primjerice njihov rosé Rosalia u vinoteci stoji 8 eura, u wine baru (rashlađen na idealnu temperaturu, poslužen u kristalnim čašama) stoji 3.80 eura za čašu, a 18 eura za butelju. Slično je i s njihovim drugim vinima (a imaju više od 30 etiketa!).

Uz vina vinarije Iuris u njihovom wine baru poslužuju se i razne plate, pa tako plata Iuris (proizvodi od crne turopoljske svinje i sir) stoji 20 eura, miješana plata (pršut i sir) stoji 18 eura, plata s više vrsta sireva stoji 13 eura, a vege plata stoji 15 eura. 

vinarija iuris | Author: Nikola Zoko Vesela djevojačka na otvorenju Vinarije Iuris foto: Nikola Zoko

Samo ćemo napomenuti, tijekom našeg posjeta vinariji, uz brojne druge goste, bila je i jedna vesela djevojačka i dame su nam otkrile kako baš uživaju te da su ugodno iznenađene ponudom i ambijentom.

Inače, u vinariji Iuris najavljuju bogatu jesen punu događanja poput promocija novih berbi, vođenih degustacija u kušaonici i podrumu, vikend programa u njihovom wine baru.  Više informacija o programima i ponudi može se pronaći na njihovoj web stranici te društvenim mrežama Facebook i Instagram.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.