Najave 28. ožujka 2019.

Biser mora: Brač će opet ugostiti velike kuhare Mediterana!

foto: Biser mora
gastro postao gastro.24sata.hr
Biser mora i ove godine će se održati u Svpetrus hotelima u Supetru na Braču, a osim natjecanja profesionalnih kuhara iz 20-ak zemalja i polaznika europskih turističko ugostiteljskih škola (srednjih i viših), održavat će se okrugli stolovi, cooking showovi, gastro izložbe, degustacije, prezentacije strane i domaće kuhinje te zabavni programi uz tematske večere.

Bit će tu i niz radionica uz prezentacije vještina vrhunskih chefova Mediterana.

 | Author: Biser mora foto: Biser mora

Master classovi:

Hrvoje Zirojević (Chef godine Gault&Millau Croatia 2019) pred gostima festivala spremat će baguette od mesa liganja umjesto tijesta, kao i torte od liganja. Demonstrirat će kako se prave kobasice od škampa s lardom slaninom, čips od kože murine, kao i čips od kamenica, tuna punjena gušćom jetrom i druge delicije kojima privlači goste iz cijelog u restoran Laganini na hvarskom otočiću Palmižani gdje ljeti vodi kuhinju.

 | Author: Biser mora foto: Biser mora  | Author: Biser mora foto: Biser mora

Vuksan Mitrović, predsjednik Udruženje šefova kuhinja Crne Gore koji je lani imenovan je za počasnog doživotnog člana WACS-a (World Association of Chefs' Societies) i uveden na listu 40 najboljih kuhara svijeta, na Biseru mora spremat će jelovnik koje je služio državnicima kao dugogodišnji šef kuhinje crnogorskog San Stefana, a slično će raditi i naša potpredsjednica ŠKMER-a Marija Lulić, bivša šefica kuhinje splitskog hotela Park.

 | Author: Biser mora foto: Biser mora  | Author: Biser mora foto: Biser mora

Sokol Prenga, jedan od vodećih albanskih chefova, promotor tamošnje nacionalne gastronomije te poznato televizijsko lice kao član žirija MasterChef Albania Junior, otkriti će nam tajne nacionalne kuhinje svoje zemlje.

Francuski chef i autor niza kulinarskih udžbenika, René van Sevenant, pokazat će na festivalu kako se sprema bouillabaisse, čuveno jelo iz Marseillea, a u suradnji s našim partnerom Lareto grupom stiže nam u Supetar Saverio Campi, jedan od najboljih svjetski majstora pizza. Pokazat će na Biseru mora akrobatske bravure s tijestom koje su ga odvele na svjetski vrh, a njegov show bit će i uvertira našem prvom natjecanju pizzaiola koje će se održati na Biseru mora u srijedu 10.travnja u restoranu Adria u Svpetrvs hotelima.

 | Author: Biser mora foto: Biser mora

Do sada je na Biseru mora sudjelovalo preko 1000 kuhara iz 30 zemalja čime je ova manifestacija koju je pokrenuo splitski kuharski entuzijast Miro Bogdanović (1954.-2017.) ispunila svoj cilj i postala najveći gastro festival na ovom dijelu Mediterana. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.