U novoj epizodi popularne kulinarske emisije "Gurmansko putovanje Akisa Petretzikisa", koju će kanal 24Kitchen emitirati u petak, 31. listopada u 14 sati, poznati grčki chef Akis Petretzikis, koji je nedavno posjetio Hrvatsku, vodi gledatelje na gastronomsko putovanje kroz Zagreb i Istru.
Slasno istraživanje zagrebačkih okusa
Inspiriran mediteranskim duhom, Akis istražuje hrvatske okuse – od mirisnih tržnica i suvremenih restorana do tradicije istarskih maslinika i vinskih podruma.
Sa chefom Tvrtkom Šakotom
U istraživanju Zagreba
Svoje putovanje započinje u srcu Zagreba, na Dolcu, gdje ga boje i mirisi svježih namirnica podsjećaju na djetinjstvo u Grčkoj. U zagrebačkoj pekarnici SALO otkriva brunch koji, kako sam kaže, "ostaje u sjećanju zauvijek", dok ga susret s domaćim proizvođačima meda, sira i čokolade u ateljeu TAMAN uvodi u svijet pažnje prema detalju – onaj koji gastronomiju pretvara u umjetnost.
U nastavku otkriva dvije strane zagrebačke kuhinje: toplinu tradicije u Starom Fijakeru i suvremenu preciznost u restoranima NAV i Bekal, gdje su domaći chefovi pokazali da hrvatska kuhinja diše i prošlošću i budućnošću. Akis posjećuje i destileriju RUKE gdje kreira koktele inspirirane maslinovim uljem i crnim vinom.
Akis u vinariji i destileriji Rossi
U Istri je iskusio i lov na tartufe
Uživanje u vrhunskim vinima, maslinovom ulju i tartufima u Istri
Put ga potom vodi u Istru, gdje Akis sudjeluje u lovu na tartufe, kuša maslinova ulja na imanju Ipša, posjećuje vinariju Rossi. Ondje spaja dva svijeta – grčku tradiciju i istarsku prirodu – pripremajući rustikalno jelo s tartufima i maslinovim uljem.
Osim gastronomije, Akisa su osvojili i atmosfera na Festivala svjetla u Zagrebu, koji opisuje kao "nezaboravan trenutak putovanja", kao i luda zabava i smijeh u tematskom parku Amazinga.
"Hrvatska me iznenadila toplinom ljudi i strašću prema hrani. Osjećam da smo povezani istim mediteranskim srcem", kaže chef Akis Petretzikis.
Posjetio je i zagrebačku Amazingu gdje se ludo zabavio
Tko je Akis Petretzikis?
Akis Petretzikis jedan je od najpoznatijih grčkih chefova i televizijskih lica. Javnost ga je upoznala kao pobjednika grčkog izdanja MasterChefa, a od tada je izgradio uspješnu karijeru kao autor kuharica, voditelj brojnih emisija i vlasnik popularnog YouTube kanala. Njegov kulinarski stil spaja jednostavnost tradicionalne grčke kuhinje s modernim tehnikama i pristupom koji naglašava radost kuhanja.
Epizoda snimana u Zagrebu i Istri emitirat će se u petak, 31. listopada u 14 sati na kanalu 24Kitchen.