Chef Akis Petretzikis velika je zvijezda u Grčkoj, a mi ga gledamo na kanalu 24Kitchen u emisiji "Peci s Akisom". Na ekskluzivnom masterclassu kuhali smo s njim i svi smo redom pali na njegov šarm....
Zgodan je, šarmantan, i stvarno, a to je i najvažnije, jako, jako dobro kuha. On je Akis Petretzikis i zvijezda je kanala 24Kitchen. Akis je i prvi pobjednik grčkog MasterChefa, autor sjajnih kuharica i zvijezda kulinarskih TV emisija, te je u Grčkoj izuzetno cijenjen.
Sve se to može vidjeti i u emisiji "Peci s Akisom" na kanalu 24Kitchen (evo baš sutra, u utorak 13. svibnja na spomenutom kanalu su dvije epizode njegova serijala u 13 i 13.30 sati - obavezno pogledajte!), u kojoj vodi gledatelje na kulinarsko putovanje Mediteranom, predstavljajući autentične recepte na moderan način.
Chef Akis Petretzikis i sjajna domaćica Sandra Rončević
foto: Press
Blogeri su bilježili svaki trenutak ovog ekskuzivnog masterclassa
foto: Press
Akis Petretzikis i Petra Ledinek, Disney Hrvatska
foto: Press
Prilika za kuhanje s Akisom se ne propušta
Kao velika ljubiteljica tog kulinarskog kanala i konzumentica kulinarskih emisija općenito jedva dočekala vijest da 41-godišnji chef Petretzikis gostuje u Zagrebu!
Imala sam priliku, zajedno s nekoliko kolega te nekoliko food blogera kao i partnere kanala 24Kitchen prisustvovati ekskluzivnom masterclassu sa chefom Akisom koji je održan prošli četvrtak u novom prostoru Gourmet punkt koji je food blogerica Sandra Rončević, autorica bloga O slanom i slatkom, upravo otvorila u centru Zagreba te ga zamislila kao prostor za kuhanje i druženje uz kuhanje, razne kulinarske radionice i snimanja.
Bila sam u timu za predjelo s Anom Antuović, Martinom Reljanovićem i Emom Glavinom
foto: Press
Bilo je puno, puno motanja
foto: Press
Priprema predjela
foto: Press
Što smo sve kuhali i koje nam je savjete dao chef Akis
Kuhanje s Akisom bilo je uistinu sjajno iskustvo, a on je pun znanja i dobrih kulinarskih savjeta. I to sve uz dozu humora, smijeha i zabave, jer kuhanje je za ovog grčkog chefa prilika da oko stola okupi drage ljude i da svi uživaju u hrani, njezinu pripremanju, ali i kušanju. Pripremali smo tri jela:
predjelo - hrskavo vučeno tijesto punjeno kozicama te listićima bosiljka i mente, prženo i posluženo u slatko-ljutom umaku od meda i rajčice
glavno jelo - filet brancina na povrću u umaku avgolemono od jaja, limuna i kopra
desert - grčki mille feuille (desert od ekstra hrskavih kora za savijače, punjen kremom od sira i meda)
Zajedno s blogericom Anom Antunović, blogerom i chefom Martinom Reljanovićem (sjajno vodi odličan restoran Pithos u centru grada!) i kolegicom Emom Glavinom, pripremala sam predjelo.
Činilo se jednostavno, no bilo je posla, posebno s obzirom na to da smo trebali pripremiti čak 40 degustacijskih porcija. Namotala sam se kozica, ali sam postala pravi stručnjak u tome, a od chefa Akisa dobila sam i super savjet - tijesto oko kozica ne valja namatati prečvrsto, treba "ostaviti malo zraka", kako bi se sve tijesto dobro ispeklo i zahrskavilo.
Odličan je i Akisov savjet za filetiranje ribe - uvijek je dobro malo zarezati ribu sa strane kako bi nož lakše klizio uz kost, a ako i ostane dosta mesa na kosti može ga se iskoristiti za tartar, ali i ubaciti s kostima u temeljac.
Kod pripreme ovog fora deserta - grčki mille feuille - najvažnije je postići hrskavost tijesta, a to se dobiva savršenom količinom šećera i maslaca između svake kore, kao i time da se na 4 kore između kojih je rastopljeni maslac i šećer, stavi drugi pleh koji će sve dobro pritisnuti tijekom pečenja.
Za one koji žele znati i kušati više, recepti su na kraju teksta. Moj je savjet da ih obavezno probate jer su slasni, jednostavni i - neodoljivi.
Više fotografija s ovog ekskluzivnog kuhanja pronađi u našoj galeriji...
Chef Petretzikis kuhao je i na Dolcu i oduševio brojne Zagrepčane
Idući dan chef Akis Petretzikis kuhao je i za Zagrepčane koji su posjetili PLACe market na Dolcu te ih oduševio. Skupile su se njegove brojne obožavateljice i obožavatelji koji su željeli upoznati slavnog chefa i kušati njegovu hranu.
Od mizithropitakija, malih pita punjenih grčkim sirom mizithra, do omiljenog grčkog souvlakija sa svinjskim girosom, grčke delicije oduševile su posjetitelje koji su tražili porciju više.
Akis Petretzikis na PLACe marketu na Dolcu
foto: Press
Akis Petretzikis na PLACe marketu na Dolcu
foto: Press
Akis Petretzikis na PLACe marketu na Dolcu
foto: Press
Akis Petretzikis na PLACe marketu na Dolcu
foto: Press
"Ono što je cijelo iskustvo učinilo još posebnijim bilo je to što sam mogao podijeliti dio svoje kulture s tako oduševljenom publikom. Način na koji su ljudi prihvatili jela, osmijesi, razgovori – osjećao sam se kao da kuham za prijatelje, a ne za strance. Zagreb ima toplinu koja ostaje s vama i nadam se da je ovo tek početak mnogih kulinarskih avantura u ovom prekrasnom gradu", poručio je Akis.
Tijekom cooking showa, Akis je odgovarao na brojna pitanja moderatorice i posjetitelja, a prisjetio se i svojih kulinarskih početaka i pobjede u prvoj sezoni grčkog MasterChefa. Podijelio je s posjetiteljima na Dolcu i simpatične anegdote sa snimanja kulinarske emisije "Peci s Akisom".
Cijeli event bio je organiziran uz potporu partnera 24Kitchen kanala i Electroluxa koji je tom prilikom predstavio svoju novu liniju indukcijskih ploča - Electrolux Saphirmatt koje su otpornije na grebanje od standardnih ploča, te su lakše za čišćenje jer osiguravaju manje mrlja i otisaka prstiju.
Za kraj, ovdje su i sva 3 recepta chefa Akisa. Dobar tek!
Hrskave kozice u savijači s umakom od meda
foto: Press
Ne gasi ekran dok kuham
Hrskave kozice u savijači s umakom od meda - recept by Akis Petretzikis
35 MIN
pripreme
8 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
KOZICE
Sastojci
Kozice
250
g
Sol
Papar
Maslinovo ulje
1
žlica
Listići svježeg bosiljka
Listići svježe mente
Kore za savijače
100
g
Suncokretovo ulje
UMAK OD MEDA
Sastojci
Maslinovo ulje
2
žlica
Cherry rajčice
100
g
Med
200
g
Sok od limete
2
kom
Korica limete
2
kom
Chili papričica
0,50
kom
Sol
POSLUŽIVANJE
Sastojci
Crni sezam
2
žlica
Limeta - kriške
Postupak
Očistite kozice tako da odstranite glavu i oklop, ali ostavite rep.
Malim nožem zarežite leđa kozice kako biste uklonili crnu žilu. Zarežite kozicu po sredini, ali ne do kraja – da ostane spojena i rep cijeli (tzv. “leptir” rez).
Stavite kozice u zdjelu, dodajte malo maslinovog ulja, soli i papra, te ih dobro izmiješajte rukama kako bi se marinirale.
Listove jufke složite jedan na drugi i po duljini ih podijelite na 4 jednake trake.
Uzmite jednu traku jufke i stavite je okomito ispred sebe (ostale prekrijte vlažnom krpom da se ne osuše). Donji rub premažite maslinovim uljem kistom.
Na donji rub stavite cijeli list bosiljka. Na njega položite kozicu vodoravno (tako da rep viri van), a na vrh stavite list mente.
Zarolajte jufku prema gore, ne prečvrsto. Na pola motanja, preklopite suprotnu stranu (od repa) prema unutra da dobijete oblik omotnice, pa nastavite s rolanjem.
Gotovu savijaču premažite maslinovim uljem i stavite sa strane, pokrivenu vlažnom krpom, dok ne pripremite sve.
U tavi s dosta biljnog ulja pržite kozice na srednje jakoj vatri 3–4 minute, dok ne postanu zlatne s obje strane.
Krenite s pripremom umaka. Na maslinovom ulju kratko pirjajte cherry rajčice.
Dodajte preostale sastojke (med, koricu i sok limete, čili, sol) i kuhajte nekoliko minuta dok se umak ne zgusne.
Gotove hrskave kozice pospite crnim sezamom i poslužite s toplim umakom od meda te kriškama limete i listićima mente.
File brancina s povrćem i umakom avgolemono od jaja, limuna i kopra
foto: Press
Ne gasi ekran dok kuham
File brancina s povrćem i umakom od jaja i limuna - recept by Akis Petretzikis
25 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
RIBLJI TEMELJAC
Sastojci
Riblje kosti
Luk
1
kom
Celer - stabljika
1
kom
Lovorov list
1
kom
Papar u zrnu
8
kom
Voda
300
ml
BRANCIN
Sastojci
Brancin
2
kom
Maslinovo ulje
4
žlica
Sol
Papar
POVRĆE
Sastojci
Zelena salata
250
g
Špinat
150
g
Mladi luk
2
kom
Kopar - svježi
0,50
svežanj
Maslinovo ulje
2
žlica
Češnjak
1
režanj
Sol
Papar
AVGOLEMONO - UMAK OD JAJA I LIMUNA
Sastojci
Žumanjak
3
kom
Sok od limuna
2
kom
Limunova korica
2
kom
Sol
Papar
Vlasac
2
žlica
TIKVICE
Sastojci
Mlade tikvice
8
kom
Maslinovo ulje
4
žlica
Svježi timijan - listići
1
žlica
Sol
Papar
Postupak
Nakon što filetirate ribu, stavite riblje kosti u lonac s vodom, lukom, celerom, lovorovim listom i paprom. Kuhajte na srednje jakoj vatri 15–20 minuta.
Procijedite temeljac u zdjelu, zatim ga vratite u lonac.
U drugoj zdjeli umutite žumanjke, sol, papar, limunovu koricu i sok.
Postupno dodajte žlicu po žlicu toplog temeljca (3–5 žlica), neprestano miješajući kako se jaja ne bi zgrušala.
Maknite lonac s vatre, ulijte umak od jaja i limuna i dobro promiješajte. Poklopite do posluživanja.
Tikvice prerežite po dužini na pola i marinirajte ih sa 2 žlice maslinovog ulja, solju, paprom i timijanom.
Na zagrijanoj tavi pecite tikvice 1–2 minute sa svake strane dok ne porumene. Premjestite ih u lim za pečenje i ostavite sa strane.
U istoj tavi zagrijte 3 žlice maslinovog ulja i dodajte češnjak.
Dodajte zelenu salatu, špinat, sol i papar te pirjajte 4–5 minuta dok ne ispari višak tekućine.
Umiješajte nasjeckani kopar i mladi luk, zatim prebacite povrće u lim s tikvicama.
Filete brancina posušite papirnatim ubrusom. Začinite ih s 2 žlice maslinovog ulja, solju i paprom.
U tavi zagrijte još 2 žlice maslinovog ulja. Filete stavite na vruću tavu kožom prema dolje i pecite 2–3 minute dok ne postanu zlatni. Maknite s vatre.
Na tanjur stavite povrće i tikvice pomoću kuhinjskih hvataljki. Na povrće položite filet brancina. Prelijte sve umakom od jaja i limuna, te pospite nasjeckanim vlascem i svježe mljevenim paprom.
Grčki millefeuille (desert s kremom od sira i meda i hrskavim tijestom)
foto: Press
Ne gasi ekran dok kuham
Grčki millefeuille (desert s kremom od sira i hrskavim tijestom) by Akis Petretzikis
15 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
KREMA
Sastojci
Anthotyro sir (dobra zamjena je ricotta)
300
g
Krem sir
200
g
Med
80
g
Ekstrakt vanilije
1
žličica
TIJESTO
Sastojci
Kore za savijače
4
kom
Maslac
30
g
Šećer
30
g
POSLUŽIVANJE
Sastojci
Med
Listići svježe mente
Postupak
Stavite anthotyro sir (ili rikotu) u blender i miksajte dok ne dobijete glatku i kremastu smjesu.
Prebacite sir u zdjelu, dodajte krem sir, med i ekstrakt vanilije te sve dobro izmiješajte do ujednačene kreme.
Zagrijte pećnicu na 170°C (s ventilatorom). Obložite lim za pečenje papirom za pečenje.
Listove jufke položite na radnu površinu i po dužini ih prerežite na pola
Položite jedan list jufke u lim. Kistom premažite cijelu površinu rastopljenim maslacem i pospite šećerom.
Okrenite list na drugu stranu, ponovno ga premažite maslacem i pospite šećerom. Na njega stavite još jedan list i ponovite postupak premazivanja i posipanja. Ponovite sve dok ne iskoristite sva 4 lista tijesta.
Prekrijte ih papirom za pečenje i, ako je moguće, stavite još jedan lim za pečenje odozgo (kao 'uteg'), kako bi tijesto ostalo ravno. Pecite u pećnici 15–20 minuta, dok tijesto ne postane zlatno i hrskavo.
Ponovite isti postupak za preostale listove jufke ako radite više porcija. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi.
Kad se ohladi, razlomite pečeno tijesto na nepravilne komade.
Na tanjur stavite jedan komad hrskavog tijesta. Premažite s malo kreme i poklopite drugim komadom tijesta.
Ponovite još dva puta (ukupno tri sloja kreme i četiri sloja tijesta). Na vrh nakapajte med i ukrasite listićima mente