Najave 15. travnja 2025.

Domagoj Perković najbolji je sommelier Istre i Kvarnera!

sommelieri istre i kvarnera
Najbolji sommelier Istre i Kvarnera za 2025. godinu je Domagoj Perković, drugi je Josip Orišković, a treći Igor Klarić.
foto: Hrvatski sommelier klub
Završnica prvenstva sommeliera Istre i Kvarnera 2025. održana je u ponedjeljak 14. travnja u dvorcu Morosini Grimani u Svetvinčentu. Najbolji je Domagoj Perković, drugi Josip Orišković, a treći Igor Klarić

Domagoj Perković iz Maistrina Hotela Amarin u Rovinju najbolji je sommelier Istre i Kvarnera za 2025. godinu! Doznali smo to nakon napetog finala koje je u ponedjeljak 14. travnja održano u dvorcu Morosini Grimani u Svetvinčentu. U napetom finalu konkurenti su mu bili Josip Orišković (Dvorac Belaj), koji je na kraju zauzeo drugo mjesto, te Igor Klarić (Hotel Amarin, Rovinj) koji je bio treći.

Prvenstvo sommeliera Istre i Kvarnera 2025. organizirao je Hrvatski sommelier klub, a održano je pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Istarske županije i Turističke zajednice Kvarnera, te uz podršku TZ Svetvinčenat i Vinistre. Eliminacijsko natjecanje započelo je u hotelu Ičići 7. travnja, a sudjelovalo je 18 natjecatelja zaposlenih u renomiranim hotelskim kućama, vinarijama i restoranima na području Istre i Kvarnera.

Tko najbolje rastače pjenušac, a tko prepoznaje vina

U polufinale se plasiralo 8 natjecatelja, a u finalu su sudjelovala spomenuta trojica sommeliera. Finalisti su svoje znanje i vještine iskazali u posluživanju pjenušca, ispravljanju vinske karte, dekantiranju vina, prepoznavanju vina i ostalih pića.

Izvršni organizator Prvenstva bio je Emil Perdec, regionalni povjerenik HSK-a za Istru, a koordinator natjecanja bio je dr. Krešimir Mikinac, voditelj edukacije HSK-a. Nadmetanje je bodovano po istim kriterijima po kojima se boduju i natjecatelji u nacionalnom prvenstvu sommeliera.

sommelieri istre i kvarnera | Author: Hrvatski sommelier klub Emil Perdec, Josip Orišković, Domagoj Perković, Igor Klarić i Sandi Paris foto: Hrvatski sommelier klub

Hrvatski sommelier klub (HSK) je neprofitna udruga građana koja djeluje u Hrvatskoj od 1993., a kao članica Svjetskog udruženja sommeliera (L'Association de la Sommellerie Internationale - ASI) od 1994. godine. Glavna zadaća HSK je napredak profesije sommeliera, produbljivanje svijesti o kulturi hrane i pića i edukacija profesionalaca kao i građanstva. Svoje ciljeve HSK ostvaruje priređivanjem i organizacijom nacionalnih i regionalnih natjecanja, održavanjem tečajeva i stručnih predavanja, stručnih putovanja u Hrvatskoj i inozemstvu, izdavanjem stručne literature i ostalim aktivnostima.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.