Domagoj Perković iz Maistrina Hotela Amarin u Rovinju najbolji je sommelier Istre i Kvarnera za 2025. godinu! Doznali smo to nakon napetog finala koje je u ponedjeljak 14. travnja održano u dvorcu Morosini Grimani u Svetvinčentu. U napetom finalu konkurenti su mu bili Josip Orišković (Dvorac Belaj), koji je na kraju zauzeo drugo mjesto, te Igor Klarić (Hotel Amarin, Rovinj) koji je bio treći.
Prvenstvo sommeliera Istre i Kvarnera 2025. organizirao je Hrvatski sommelier klub, a održano je pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Istarske županije i Turističke zajednice Kvarnera, te uz podršku TZ Svetvinčenat i Vinistre. Eliminacijsko natjecanje započelo je u hotelu Ičići 7. travnja, a sudjelovalo je 18 natjecatelja zaposlenih u renomiranim hotelskim kućama, vinarijama i restoranima na području Istre i Kvarnera.
Tko najbolje rastače pjenušac, a tko prepoznaje vina
U polufinale se plasiralo 8 natjecatelja, a u finalu su sudjelovala spomenuta trojica sommeliera. Finalisti su svoje znanje i vještine iskazali u posluživanju pjenušca, ispravljanju vinske karte, dekantiranju vina, prepoznavanju vina i ostalih pića.
Izvršni organizator Prvenstva bio je Emil Perdec, regionalni povjerenik HSK-a za Istru, a koordinator natjecanja bio je dr. Krešimir Mikinac, voditelj edukacije HSK-a. Nadmetanje je bodovano po istim kriterijima po kojima se boduju i natjecatelji u nacionalnom prvenstvu sommeliera.
Emil Perdec, Josip Orišković, Domagoj Perković, Igor Klarić i Sandi Paris