Najave 14. kolovoza 2023.

Što Mate Janković kuha na ovogodišnjem Špancirfestu?

Chef Mate Janković
Chef Mate Janković foto: TZ grada Varaždina
gastro postao gastro.24sata.hr
Jubilarni 25. Špancir održava se u Varaždinu od 18. do 27. kolovoza, a osim odličnih koncerata i dobre zabave, ove godine bit će i nikad bogatiji izbor hrane i pića - raspoređeno u 3 zone

Da se kraj bezbrižnog ljeta već tradicionalno obilježava u Varaždinu, na najboljem uličnom festivalu Špancirfestu, to već sigurno dobro znate, a želite li na jednom mjestu uživati u različitim okusima, više ili manje poznatim, od tradicionalnih delicija do inovativnih okusa, gastro ponuda ovogodišnjeg jubilarnog Špancirfesta prava je avantura koja se ne propušta.

 

Vinski grad Varaždin Možda vas zanima... Vinski grad na Špancirfestu bit će najbolji do sada! Najave

 

3 velike gastro zone i 10-ak manjih

Čak su 3 velike festivalske gastro zone s bogatom ponudom: Carlsberg Food & Party zona, Vinski grad i Špancir Burger Festival. Tu je još desetak manjih street food kutaka, a treba spomenuti i odlične varaždinske restorane u povijesnoj jezgri, od restorana s Michelinovom preporukom do onog s vrhunskom ponudom tradicionalnih jela.

Uglavnom, na Špancirfestu nitko neće ostati gladan niti žedan. A kako posjetitelji ne bi gubili vrijeme tražeći parkirna mjesta, Grad Varaždin i Turistička zajednica grada Varaždina osigurali su za posjetitelje Špancirfesta besplatno parkiranje na parkiralištu Auto Kluba Varteks u Biškupečkoj ulici, svakog dana tijekom Festivala od 17 sati. Od parkirališta do Trga slobode u centru Varaždina besplatno će goste do ponoći prevoziti “buseki” javnog gradskog prijevoza.

 | Author: TZ grada Varaždina Beg's Plant Based foto: TZ grada Varaždina

8 gastro poslastica 

Kako bismo posjetiteljima barem malo olakšali istraživanje na ovogodišnjem, jubilarnom 25. Špancirfestu, iz bogate ponude izdvojeno je 8 gastro poslastica, koje vas očekuju na festivalu.

Chef Mate Janković | Author: TZ grada Varaždina Chef Mate Janković foto: TZ grada Varaždina

 | Author: TZ grada Varaždina Marko Palfi foto: TZ grada Varaždina

1. Tridesetak vrsta slasnih burgera na Špancir Burger Festivalu - ovo carstvo slasti jednostavno zove na još, a ponuda će stvarno biti bogata. Više od 30 vrsta smash, klasičnih i ostalih delicija čeka svoje obožavatelje. Ako vam se ne jede meso tu je Beg’s Plant Based koji će vas sigurno iznenaditi burgerima, meso nisu vidjeli ni u tragovima, ali okusi su svjetski. Po prvi put u Varaždinu se predstavlja Mate Janković s Institutom za burgere, Ivan Pažanin sa Chefs burgers kao i Škartoc ljubavi, a ostale nove, no i već viđene burger majstore posjetite na Kapucinskom trgu.

 | Author: TZ grada Varaždina Chufte - Spicy Chicken Meatballs foto: TZ grada Varaždina

 | Author: TZ grada Varaždina Chufte - Fresh Trout Avocado Meatballs foto: TZ grada Varaždina

2. Chufte powered by Tako Yaki - nije teško pogoditi da Chef Martino Zanelli Kovačić priprema prefine okruglice, jer ih i sam obožava. Strast je pretvorio u posao pa je već “izumio” puno inovativnih okusa. Moći ćete probati mesne, riblje ili voćne i desertne okruglice. Vjerujemo, kad ih probate, da ćete željeti još, jer ljubav prema okruglicama traje od djetinjstva do zauvijek. Pronađite ih u Carlsberg Food & Party zoni u prekrasnom ambijentu Starog grada, gdje vas čekaju i brojna druga gastro iznenađenja kao što je ekipa Rollin Flocka s wokovima i wrapovima i restorani Zvonimir i Kajkuš s roštiljem.

 | Author: TZ grada Varaždina Ferdinand knedle foto: TZ grada Varaždina

3. Ferdinand knedle – tko ih jednom proba ne zaboravlja ih tako lako, jer to nisu obične već THE knedle. Ime su dobile po caru Ferdinandu koji ih je obožavao, a na izbor knedli na Španciru rekao bi samo "Ovo je za moje carstvo". Osjećajte se i vi kao car/ica i potražite njihov atraktivan foodtruck na Špancirfestu. Sigurno ćete ga primijetiti, no za svaki slučaj evo i male pomoći: smjestit će se na Franjevačkom trgu ispred palače Herzer.

 

Špancirfest Možda vas zanima... Nikad bogatija gastro ponuda na Špancirfestu! Najave

 

4. Gastro delicije by MasterChefove zvijezde - zvijezde MasterChefa Melkior Bašić i Damir Tomljanović spremaju gastro delicije u Vinskom gradu, a Melkior i u svom kutku na Špancir Burger Festivalu pa budite spremni na iznenađenja za prste polizati. Kad oni uzmu kuhače u ruke, šire se najfiniji mirisi, kojima je nemoguće odoljeti.

5. American style hot dogovi i sendvič - pronaći ćete ih na INA Fresh cornerima, u Gajevoj ulici i Food & Party zoni, a u ponudi će imati sočne hot dogove i sendviče za velike i male špancirere, koji vole jesti i šetati se, pripremljene od prvoklasnog mesa.

 | Author: TZ grada Varaždina Vinski grad Varaždin imat će ponudu od čak 500 ponajboljih vina foto: TZ grada Varaždina

6. Vina i sirevi - u Vinskom gradu, smještenom ispred prekrasnog dvorca Stari grad u ponudi će biti više od 500 vrsta vina najpoznatijih vinara i sigurno će biti teško odabrati. A kad aromatične i zlaćane kapi sljubite s Vindijinim delikatesnim sirevima, bit će to prava gurmanska fantazija.

 | Author: TZ grada Varaždina Voćni kornetići - rashlađeni komadi voća foto: TZ grada Varaždina

7. Voćni kornetići - zagrljaj svježine za ljetne vrućine. Rashlađeni komadići voća u praktičnom kornetu savršena su kombinacija za klince i sve ljubitelje voća. Možete ih ponijeti sa sobom i špancirati, a ako stignete, svratite po još jedan na Kaufland Fresh Point u Šenoinoj ulici, gdje vas čeka besplatna doza svježine. Da, dobro ste pročitali, voćni kornetići bit će besplatni.

8. Domaće je domaće – sve što ste dosad pročitali samo je dio raskošne gastro ponude ovogodišnjeg Špancirfesta, jer na svakom koraku očekuje vas puno neodoljivih mirisa popularnih varaždinskih klipiča, gibanica, langoša, domaćih kolača, sladoleda, palačinki i još puno toga.

 | Author: TZ grada Varaždina Rolling Flock Bowl foto: TZ grada Varaždina  | Author: TZ grada Varaždina Špancir Burger Festival foto: TZ grada Varaždina

Sudeći prema navedenoj ponudi, bilo da ste ljubitelj tradicionalnih okusa ili avanturistički gurman, sigurni smo da ćete na Špancirfestu pronaći nešto po svom gastro guštu. Špancirfest u Varaždin traje, od 18. do 27. kolovoza, a više informacija može se pronaći na njihovoj web stranici.

 | Author: TZ grada Varaždina Rollin Flock Wrap foto: TZ grada Varaždina

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.