Najave 05. studenoga 2018.

Grand Gourmet 2018. - Festival za istinske gurmane

foto: ŠKMER
gastro postao gastro.24sata.hr
Grupno i individualno natjecanje konobara, barista, barmena i restorana koji će se održati po četvrti put od 6. do 8. studenog 2018. u hotelu Meteor u Makarskoj, u Kuharskoj akademiji ŠKMER- a (Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija), u petak (2. studenog) upriličena je konferenciju za novinare uz degustacije i prezentacije partnera ovog festivala D16 Coffee, Hrvatske udruge barmena i Vino.likea - agencije za promociju vina, edukacije i konzalting.

"Pripremamo niz natjecanja i edukacije kod naših makarskih domaćina, a ova manifestacije je za sve one koji žele naučiti što je to dobar servis i na koji način unaprijed poslovanje, učiniti ga što uspješnijim. Natjecanja počinjemo sinkroniziranim posluživanjem srednjih škola, pa nastavljamo s timovima kuhara i konobara restorana, a zatim i natjecanjima barista u pripremi kave te barmena u kategorijama Classic i Flaire. Sve to prate raznolike edukacije na temu vina, kave, koktela i gastronomije" - najavila je organizatorica Alma Harašić Bremec iz ŠKMER-a.

 | Author: ŠKMER foto: ŠKMER

Iz ove udruge koju je osnovao Miro Bogdanović (1954-2017) pozvali su predstavnike medija da kao posebni gosti sudjelujete na otvaranju manifestacije, edukacijama s međunarodnim predavačima i nizu prezentacija, kao i da im se pridruže kao članovi žirija na natjecanjima uz degustacije jela. Nakon informativnog dijela današnje konferencije za novinare, nagrađivani splitski koktel majstor Jure Vojković složio je koktel Golden Bled kojim je za dekoraciju barske mješavine prošlog tjedna osvojio prvo mjesto na 40th Bled Cupu, međunarodnom natjecanju barmena u Sloveniji.

"Najveće je zadovoljstvo vidjeti sretnog gosta s onim što mi prezentiramo za barom, jer mi smo jedna od razglednica hrvatskog turizma. Predstavio sam ovom prigodom svoj nagrađeni koktel od kombinacije Remy Martina, Kahlue i Bailey'sa, dekoriran ručno trganom čokoladom, kandiranim voćem, ružmarinom i jestivim zlatnim prahom. Ovo je bile prigoda da predstavimo državno prvenstvo Hrvatske udruge barmena koje će se za Grand Gourmet 2018. održati idućeg tjedna u Makarskoj. Pobjednici natjecanja predstavljat će Hrvatsku na svjetskom prvenstvu" – kazao je Jure Vojković, ujedno i tajnik Hrvatske udruge barmena.
Po prvi na Grand Gourmetu gostuju i D16 Coffee, mladi entuzijastični tim kavopija i pržioničara kave iz Splita, koji svoje vještine i znanje nudi na dvije lokacije u gradu, a ovom su prigodom predstavili Cold Brew Coffee, posebnu vrstu hladno prešane kave. Održat će edukacije i biti pokrovitelji natjecanja barista.

 | Author: ŠKMER foto: ŠKMER

"Na Grand Gourmetu imat ćemo predavanje o Specialty Coffee, predstavit ćemo i koktel na bazi našeg Cold Brew Coffee, a inače kave pripremao po standardu Specialty Coffee Asoccination koji se smatra najboljim na svijetu jer tu se pomno pazi na temperiranje, ekstrakciji, kako da bude idealna temperatura mlijeka i time se ograničeni utjecaj laktoze koja daje slatkoću da ne trebate šećer u našim kavama. Što se tiče Cold Brew Coffee, to je svojevrsni čaj od kave koju držimo u filtriranoj vodi 16-18 sati, a ta kava ima 4 do 5 puta više kofeina nego obična. I dok se Splićani tek navikavaju, stranci su ovog ljeta potpuno bili poludjeli za ovim napitkom, te smo prodali više do 5.000 boca" – poručila je Mila Hvilshøj, suvlasnica i voditeljica marketinga D16 Coffee.

Željko Neven Bremec, predsjednik ŠKMER-a, najavio je kako će ovogodišnji Grand Gourmet otvoriti video Denisa Courtiadea, direktora pariškog hotela Plaza Athene, koji je proglašen najboljim Food & Beverage menadžerom na svijetu.

 | Author: ŠKMER foto: ŠKMER

"Tu su u stručnom žiriju i na edukacijama brojna imena koja nešto znače kod nas i u svijetu. Svake godine trudimo se imati prezentaciju neke vinske sorte koja, kako se pokazalo, bude prihvaćena. Tako smo uz naše partnere iz agencije Vino.like predstavili kujundžušu i vrgorsku zlataricu koje su nakon toga pronašle put u vinske karte ozbiljnijih restorana, a ove godine radi se o plavki, laganoj vinskoj sorti, koji su prepoznali strani gosti i traži put kod domaćih ljubitelja vina. Na Grand Gourmetu prikazat ćemo kako barmeni, baš kao i kuhari traže sastojke i kombinacije iz tradicije, kako bi napravili prepoznatljive barske mješavine. U samom segmentu gastronomije na ovom festivalu, pokušat ćemo spojiti moderne tehnike kuhanja poput kuhanje u vakuumu u kontroliranim atmosferskim uvjetima i to pri radu s tradicionalnim jelima što i nije lako da se stvore uspješne kombinacije" – najavio je chef Željko Neven Bremec.

 | Author: ŠKMER foto: ŠKMER

Između ostalog, na Grand Gourmetu 2018 Master Class za chefove i one koji to tek kane postati vodit će Alan Payen s Mauricijusa – međunarodni WACS-ov sudac, predstavnik WCWB-a (World Chef Without Borders) i donedavni predsjednik Mauritius Chefs Association. Kuhanje u vakuumu predstavit će René Van Sevenant, francuski profesor kuharstva i autor niza kulinarskih udžbenika. Edukacije vode i Hrvoje Zirojević (Moderni morski pjat), kao i supružnici Stevo i Renata Karapandža (Planiranje i organizacija rada restorana) koji su 24 godine uspješno vodili restoran u Švicarskoj.

"Moderne načine posluživanja gosta" prema trendovima u Francuskoj donosi nam Vladimir Vladić s dugogodišnjim stažom u ugostiteljstvu u toj zemlji, a tu je i niz radionica i prezentacija dalmatinskih promotora i konzultanata Vino.like (predstavljanje 10-ak proizvođača crljenka, temat "Prosecco i prošek", uzlet plavine (plavke), načini izrade vinskih karti te štošta drugo). Bit će tu i radionica izrade barskih mješavina od gina Jure Vojkovića, kao i kave u koktelima. "Carving - jestive dekoracije na tanjuru" tema je radionice banjalučkog majstora Bojana Dragića, a organiziramo i radionicu planiranja i organiziranja cateringa.

 | Author: ŠKMER foto: ŠKMER

Svečano otvaranje: 06. studenog 2018., 10:00 sati – Hotel Meteor, Makarska

Natjecateljske kategorije:
1. Sinkronizirano natjecanje srednjih škola
2. Individualno natjecanje konobara
3. Natjecanje barista
4. Natjecanje barmena
5. Natjecanje restorana i konoba (timsko natjecanje kuhar + konobar)

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.