Najave 12. srpnja 2021.

Gulaš od vepra po receptu lovačkog doma u Fužinama

Gulaš od vepra s lovačkim knedlama foto: Promo
gastro postao gastro.24sata.hr
Predah od ljetnih gužvi i toplinskih udara svakako pruža Gorski kotar, koji je klimatski i ljeti iznimno ugodan, a tijekom noći spava se s pokrivačem i bez klime

Gorski kotar je destinacija koja pruža znatno više mogućnosti od jednoobrazne ljetne ponude, posebno u području aktivnog odmora. Posjetitelji se mogu osvježiti od ljetnih žega kupanjem u kristalno čistim rijekama i jezerima. Preporučuju se kupanja na Lokvarskom jezeru, Bajeru, Lepenici, na rijeci Kupi, gdje su kupališna mjesta uređena i označena. Tijekom najjačeg dnevnog sunca špilje Gorskog kotara, primjerice Vrelo i Lokvarka, pružaju doživljaj koji će motivirati na ugodno istraživanje na oko 7 °C gdje je potrebno ponijeti i topliju odjeću. Šume Gorskog kotara, primjerice park šume Golubinjak i Japlenški vrh, pružaju sigurnu zaštitu od sunca i ugodne su za lagano planinarenje i tijekom dana. Nacionalni park Risnjak pogodan je za šetnju i planinarenje tijekom cijele godine. Za ljubitelje adrenalina rafting na rijeci Kupi jamči aktivnost koja će vas motivirati na doživljaj koji će vas nadahnuti i pružiti vam osvježenje od ljetnih sparina. Kanjoni Kamačnik i Vražji prolaz idealne su destinacije za ugodnu šetnju i uživanje u prirodi, a šetnja do izvora Kupe, kao i uz jezera gdje vas hladovina drveća štiti od sunca, samo je još jedan od načina na koji se može provesti odmor u Gorskom kotaru. 

 | Author: Stanislav Horaček foto: Stanislav Horaček

I ovog srpnja goranski restorani pripremaju neodoljivu gourmet pustolovinu #Gastroventure à la Gorski kotar za sve posjetitelje. Na jelovnicima se posebno  preporučuju namirnice specifične za goranski kraj, a u srpnju su to meso mladog vepra, borovnica, jagode, cvjetni  prah i mahune (iliti goranski stročje, što znači mlade mahune). Meso mladog vepra kulinarska je delicija koju goranski restorani pripremaju na različite načine, od pripreme u kotliću na otvorenom do roštilja. Slatkastog je okusa te ne zahtijeva prethodno mariniranje. Korištenjem vina uravnotežuju se okusi kako bi se slatkasti okus reducirao. U goranskim se kuhinjama od mladog vepra  koristi sve, od kostiju za temeljce do sočnog, delikatesnog mesa. 

Goransko bobičasto voće, posebno borovnica nutritivna je bomba jer zbog visokog udjela antioksidansa pomažu u neutralizacija slobodnih radikala koji u ljudskom tijelu uzrokuju oštećenja DNA. Štrudla od borovnica svakako je zaštitni znak goranskog kraja. Ljekovita svojstva jagoda poznata su od antičkih vremena, sadrže obilje C vitamina, A vitamina, željezo, folnu kiselinu te vlakna. Kemijski sastav cvjetnog praha/peluda istinska je imunobomba jer ima čak 22 vrste aminokiselina, a u gastronomiji je namirnica koja dopušta iznimnu kreativnost. Mahune su niskokalorična namirnica i prava su riznica magnezija, kalija i željeza. Obiluju vitaminom K, što utječe na mineralizaciju kostiju. Jako su dobra namirnica za kontrolu tjelesne težine. Više informacija potražite na Facebook stranicama Turističke zajednice Gorskog kotara. 

Gulaš od vepra pripreman u kotliću po receptu lovačkog doma Arnika u Fužinama

Sastojci:

  • 3 kg mesa mladog vepra
  • 1.5 kg crvenog luka
  • 40 dag mrkve
  • 2 dcl crnog vina
  • 2 žlice senfa
  • 1 ljuti feferon
  • 5 suhih šljiva
  • žličica slatke crvene paprike
  • sol i papar
  • ružmarin, lovor
  • 4 zrna svježeg češnjaka
  • 15 dag domaćeg špeka
  • svinjska mast

Priprema:

  1. Crveni luk i mrkvu narezati te dinstati na svinjskoj masti oko dva sata. Dodati meso narezano na komade i posoliti. Kuhati, uz stalno podlijevanje vodom ili temeljcem. 
  2. Nakon dva sata reducirati tekućinu, začiniti sa senfom, ružmarinom, lovorom, crvenom paprikom i paprom. 
  3. Dodati narezani ljuti feferon te cijele suhe šljive. Zaliti crnim vinom. 
  4. Dodati češnjak i domaći špek te dvije žlice brašna. Završno podliti vodom ili temeljcem, kuhati još 30 minuta. 

Njoki od krumpira:

  • 2 kg kuhanog krumpira u kori
  • 3 jaja
  • 150 g maslaca
  • soli
  • brašna po potrebi

Priprema njoka od krumpira: 

  1. Očistiti krumpir od kore i zgnječiti ga dok je još mlak. Dodati maslac, jaja, soli te postepeno dodavati brašna. 
  2. Zamijesiti tijesto homogene teksture. Narezati tijesto na četiri dijela, svaki izvaljati u dužinu te narezati na debljinu od 1 cm.  Rukom izvaljati njoke od svakog komadića. 
  3. Staviti kuhati u zavrelu vodu dok njoki ne isplivaju na površinu vode. 

Lovački njoki:

  • 1 kg kruha
  • 4 češnja češnjak
  • 10 dkg špeka
  • svježi peršin
  • 4 jaja

Priprema lovačkih njoka:

  1. Narezati kruh na kockice. Isjeckati češnjak i peršin. Narezati špek na sitne kockice. Sve nasjeckane sastojke dodati u narezani kruh. 
  2. Dobro izmiješati smjesu te dodati jaja. Promiješati i oblikovati knedle. 
  3. Uvaljati u brašno i staviti kuhati u zavrelu vodu. U slast!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.