Gorski kotar je destinacija koja pruža znatno više mogućnosti od jednoobrazne ljetne ponude, posebno u području aktivnog odmora. Posjetitelji se mogu osvježiti od ljetnih žega kupanjem u kristalno čistim rijekama i jezerima. Preporučuju se kupanja na Lokvarskom jezeru, Bajeru, Lepenici, na rijeci Kupi, gdje su kupališna mjesta uređena i označena. Tijekom najjačeg dnevnog sunca špilje Gorskog kotara, primjerice Vrelo i Lokvarka, pružaju doživljaj koji će motivirati na ugodno istraživanje na oko 7 °C gdje je potrebno ponijeti i topliju odjeću. Šume Gorskog kotara, primjerice park šume Golubinjak i Japlenški vrh, pružaju sigurnu zaštitu od sunca i ugodne su za lagano planinarenje i tijekom dana. Nacionalni park Risnjak pogodan je za šetnju i planinarenje tijekom cijele godine. Za ljubitelje adrenalina rafting na rijeci Kupi jamči aktivnost koja će vas motivirati na doživljaj koji će vas nadahnuti i pružiti vam osvježenje od ljetnih sparina. Kanjoni Kamačnik i Vražji prolaz idealne su destinacije za ugodnu šetnju i uživanje u prirodi, a šetnja do izvora Kupe, kao i uz jezera gdje vas hladovina drveća štiti od sunca, samo je još jedan od načina na koji se može provesti odmor u Gorskom kotaru.
I ovog srpnja goranski restorani pripremaju neodoljivu gourmet pustolovinu #Gastroventure à la Gorski kotar za sve posjetitelje. Na jelovnicima se posebno preporučuju namirnice specifične za goranski kraj, a u srpnju su to meso mladog vepra, borovnica, jagode, cvjetni prah i mahune (iliti goranski stročje, što znači mlade mahune). Meso mladog vepra kulinarska je delicija koju goranski restorani pripremaju na različite načine, od pripreme u kotliću na otvorenom do roštilja. Slatkastog je okusa te ne zahtijeva prethodno mariniranje. Korištenjem vina uravnotežuju se okusi kako bi se slatkasti okus reducirao. U goranskim se kuhinjama od mladog vepra koristi sve, od kostiju za temeljce do sočnog, delikatesnog mesa.
Goransko bobičasto voće, posebno borovnica nutritivna je bomba jer zbog visokog udjela antioksidansa pomažu u neutralizacija slobodnih radikala koji u ljudskom tijelu uzrokuju oštećenja DNA. Štrudla od borovnica svakako je zaštitni znak goranskog kraja. Ljekovita svojstva jagoda poznata su od antičkih vremena, sadrže obilje C vitamina, A vitamina, željezo, folnu kiselinu te vlakna. Kemijski sastav cvjetnog praha/peluda istinska je imunobomba jer ima čak 22 vrste aminokiselina, a u gastronomiji je namirnica koja dopušta iznimnu kreativnost. Mahune su niskokalorična namirnica i prava su riznica magnezija, kalija i željeza. Obiluju vitaminom K, što utječe na mineralizaciju kostiju. Jako su dobra namirnica za kontrolu tjelesne težine. Više informacija potražite na Facebook stranicama Turističke zajednice Gorskog kotara.
Gulaš od vepra pripreman u kotliću po receptu lovačkog doma Arnika u Fužinama
Sastojci:
- 3 kg mesa mladog vepra
 - 1.5 kg crvenog luka
 - 40 dag mrkve
 - 2 dcl crnog vina
 - 2 žlice senfa
 - 1 ljuti feferon
 - 5 suhih šljiva
 - žličica slatke crvene paprike
 - sol i papar
 - ružmarin, lovor
 - 4 zrna svježeg češnjaka
 - 15 dag domaćeg špeka
 - svinjska mast
 
Priprema:
- Crveni luk i mrkvu narezati te dinstati na svinjskoj masti oko dva sata. Dodati meso narezano na komade i posoliti. Kuhati, uz stalno podlijevanje vodom ili temeljcem.
 - Nakon dva sata reducirati tekućinu, začiniti sa senfom, ružmarinom, lovorom, crvenom paprikom i paprom.
 - Dodati narezani ljuti feferon te cijele suhe šljive. Zaliti crnim vinom.
 - Dodati češnjak i domaći špek te dvije žlice brašna. Završno podliti vodom ili temeljcem, kuhati još 30 minuta.
 
Njoki od krumpira:
- 2 kg kuhanog krumpira u kori
 - 3 jaja
 - 150 g maslaca
 - soli
 - brašna po potrebi
 
Priprema njoka od krumpira:
- Očistiti krumpir od kore i zgnječiti ga dok je još mlak. Dodati maslac, jaja, soli te postepeno dodavati brašna.
 - Zamijesiti tijesto homogene teksture. Narezati tijesto na četiri dijela, svaki izvaljati u dužinu te narezati na debljinu od 1 cm. Rukom izvaljati njoke od svakog komadića.
 - Staviti kuhati u zavrelu vodu dok njoki ne isplivaju na površinu vode.
 
Lovački njoki:
- 1 kg kruha
 - 4 češnja češnjak
 - 10 dkg špeka
 - svježi peršin
 - 4 jaja
 
Priprema lovačkih njoka:
- Narezati kruh na kockice. Isjeckati češnjak i peršin. Narezati špek na sitne kockice. Sve nasjeckane sastojke dodati u narezani kruh.
 - Dobro izmiješati smjesu te dodati jaja. Promiješati i oblikovati knedle.
 - Uvaljati u brašno i staviti kuhati u zavrelu vodu. U slast!