Istarski ovčji sir dobio je europsku zaštićenu oznaku izvornosti, objavila je danas Europska komisija u Službenom listu Europske unije. Time je naziv proizvoda upisan u registar oznaka zemljopisnog podrijetla za poljoprivredne proizvode te je zaštićen na području cijele EU. Proizvodi s tom oznakom izvornosti na ambalaži, potvrda su kupcu da kupuje autentičan, zaštićeni proizvod.
Zajednički projekt Hrvata i Slovenaca
Postupak zaštite naziva Istarski ovčji sir / Istrski ovčji sir zajednički su pokrenule hrvatska Udruga uzgajivača istarske koze i ovce i slovenska Zveza društev rejcev drobnice Slovenije.
Obje udruge su, sukladno zakonskoj proceduri, svaka u svojoj zemlji članici pokrenule nacionalne postupke zaštite naziva te su, nakon što su nacionalni postupci završeni, Europskoj komisiji podnijele zajednički zahtjev za registraciju zaštićene oznake izvornosti Istarski ovčji sir/ Istrski ovčji sir.
Mini sirana Zlata OPG-a Sahdanović u Čepić polju u općini Kršan
Tvrdi, punomasni sir duge tradicije
Istarski ovčji sir (na slovenskom Istrski ovčji sir) je tvrdi, punomasni sir koji se dobiva koagulacijom sirovog ili pasteriziranog ovčjeg mlijeka pomoću sirila uz izdvajanje sirutke. Cilindričnog je oblika. Kora je glatka, žuto-smeđe do smeđe jednolične boje dok je u presjeku boje slonovače do boje slame.
Karakterizira ga slabo elastična, ali reziva do blago lomljiva tekstura. Istarski ovčji sir je punog okusa koji pruža osjećaj hranjivosti, slan i pikantan s izraženom mirisnom notom ovčjeg mlijeka i biljnih sorti kojima se hrane ovce. Dužim odležavanjem sir poprima tipično pikantan, pun i hranjiv okus, a mirisni dojam sira po ovčjem mlijeku se tijekom zrenja pojačava.
Dugo odležani sirevi se tijekom konzumacije tope u ustima i okusi se intenziviraju. Posebne karakteristike i kvaliteta Istarskog ovčjeg sira rezultat su polu-ekstenzivnog načina uzgoja ovaca, sastava mlijeka autohtone pasmine istarske ovce (na slovenskom istrske pramenke) te duge tradicije i vještine proizvodnje ovčjeg sira.
Specifikacije proizvoda koji se smije zvati Istarski ovčji sir dostupne su na linku.
Riječ je o tvrdom, punomasnom siru koji se dobiva koagulacijom sirovog ili pasteriziranog ovčjeg mlijeka pomoću sirila, uz izdvajanje sirutke.
52 zaštićena hrvatska proizvoda
Republika Hrvatska, kako se navodi u priopćenju, sada ima 52 proizvoda čiji je naziv registriran u EU kao zaštićena oznaka izvornosti, zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla ili zajamčeno tradicionalni specijalitet i vode se u registru oznaka zemljopisnog podrijetla za poljoprivredne proizvode i registru zajamčeno tradicionalnih specijaliteta EU-a.
Tu su, primjerice, Samoborski bermet, Krčki pršut, Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, Neretvanska mandarina, Ogulinsko kiselo zelje, Baranjski kulen, Lički krumpir, Istarski pršut, Poljički soparnik, Zagorski puran, Paška janjetina, Šoltansko maslinovo ulje, Varaždinsko zelje, Slavonski kulen, Međimursko meso 'z tiblice, Slavonski med, Lička janjetina, Paška sol, Zagorski mlinci, Paški sir, Rudarska greblica, Dalmatinska pečenica, Dalmatinska panceta, Goranski medun, Novigradska dagnja, Samoborska češnjovka, Meso crne slavonske svinje i brojni drugi. Kompletan popis dostupan je ovdje.