Špajza 29. lipnja 2023.

Novigradska dagnja pod zaštitom EU! Slavimo uz recept za dagnje na buzaru

Novigradska dagnja
Novigradska dagnja foto: Andy Castille/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Novigradska dagnja posebno je poznata po svojoj mesnatosti te je idealan glavni sastojak buzare od dagnji. Biraj - na crveno ili na bijelo...

Novigradska dagnja dobila je zaštićenu europsku oznaku izvornosti, objavila je Europska komisija u Službenom listu Europske unije od 28. lipnja. Time je ovaj naziv proizvoda upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićen na području cijele Europske unije. EU znak zaštićene oznake izvornosti odnosno zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla koji se nalazi na ambalaži, potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda.

 

Slavonska kobasica Možda vas zanima... Slavonsku kobasicu odsad štiti Europska unija! Najave

 

 | Author: Anita Austvika/Unsplash Novigradska dagnja foto: Anita Austvika/Unsplash

Velika i mesnata

Postupak zaštite naziva 'Novigradska dagnja' pokrenula je Udruga uzgajivača školjaka Novigradska dagnja. Novigradska dagnja je školjkaš vrste mediteranska dagnja Mytilus galloprovincialis uzgojen na uzgajalištima u Novigradskom moru i Novskom ždrilu. Ljuštura Novigradske dagnje je lepezastog, trokutastog ili izduženo-jajolikog oblika.  Dužina najduljeg dijela školjkaša konzumne veličine iznosi minimalno 6 cm, dok je najmanja masa školjkaša 20 grama.

 

Možda vas zanima... Linguini s dagnjama u pikantnom umaku od rajčice Kolumne

 

Tijelo je zatvoreno dvjema jednakim ljušturama, izvana crno-modrikaste boje, a iznutra blijedo-sedefaste boje. Novigradska dagnja posebno je poznata po visokom indeksu kondicije, odnosno količini mesa koje zauzima prostor unutar ljuštura te kod konzumnih dagnji minimalni indeks kondicije iznosi najmanje 12%. Svježe meso Novigradske dagnje je na dodir glatko, meko-elastične konzistencije s karakterističnim mirisom po moru i morskim algama. Specifikaciju proizvoda Novigradska dagnja pogledaj ovdje.

Gratinirane dagnje | Author: Shutterstock Gratinirane dagnje foto: Shutterstock

S Novigradskom dagnjom Hrvatska sada ima 43 poljoprivredna i prehrambena proizvoda čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla. Tu su: Krčki pršut, Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, Neretvanska mandarina, Ogulinsko kiselo zelje / Ogulinski kiseli kupus, Baranjski kulen, Lički krumpir, Istarski pršut / Istrski pršut, Drniški pršut, Dalmatinski pršut, Poljički soparnik / Poljički zeljanik / Poljički uljenjak, Zagorski puran, Krčko maslinovo ulje, Korčulansko maslinovo ulje, Paška janjetina, Šoltansko maslinovo ulje, Varaždinsko zelje, Slavonski kulen / Slavonski kulin, Međimursko meso ‘z tiblice, Slavonski med, Lička janjetina, Istra, Paška sol, Zagorski mlinci, Paški sir, Bjelovarski kvargl, Brački varenik, Varaždinski klipič, Malostonska kamenica, Rudarska greblica, Dalmatinska pečenica, Dalmatinska panceta, Lički škripavac, Bračko maslinovo ulje, Zagorski bagremov med, Zagorski štrukli / Zagorski štruklji, Meso istarskog goveda – boškarina / Meso istrskega goveda – boškarina, Samoborska češnjovka / Samoborska češnofka, Lumblija, Goranski medun, Dalmatinska janjetina, Slavonska kobasica i Komiški rogač.

 

 

dagnje Možda vas zanima... Kako najbrže i najlakše očistiti dagnje? Špajza

 

Kako odabrati dagnje?

Dagnje su školjkaši koji žive na stijenama ili su ukopani u pijesku, u zoni izmjene plime i oseke. Vrlo su cijenjena i popularna školjka. Sastoje se od dvije potpuno jednake duguljaste ljušture.

Za pripremu buzare uvijek je važno odabrati svježe školjke. Prepoznat ćeš ih po tome što su čvrsto zatvorene ili se na kuckanje prstom zatvaraju. Školjke koje su oštećene i otvorene nisu prikladne za kuhanje

 | Author: Pixabay/Pexels Novigradska dagnja foto: Pixabay/Pexels

Buzara - crvena ili bijela

Dagnje na buzaru su jelo koje će sačuvati sve okuse i mirise mora. 'Na buzaru' se najčešće pripremaju školjke i rakovi, a za pripremu odličnog mediteranskog ručka je potrebno svega nekoliko pristupačnih namirnica i naravno dagnje (ili škampi). Popis sastojaka za buzaru je kratak, a ovisi će i o tome pripremaš li buzaru na crveno ili na bijelo. 

Savjet više: Ako želiš pripremiti buzaru na bijelo, iz recepta u nastavku izbaci pasiranu rajčicu. 

Dagnje na buzaru | Author: Shutterstock Dagnje na buzaru foto: Shutterstock

Buzara s dagnjama na crveno

Sastojci:

  • 1 kg dagnji
  • 1 dcl maslinova ulje
  • 4-5 češnjeva češnjaka
  • 1 žlica krušnih mrvica
  • 2 dl suhog bijelog vina
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • 1 vezica peršina, sitno sjeckano
  • 2 dcl pasirane rajčice

Postupak:

  1. Dagnje isplahni mlazom hladne vode, ocijedi.
  2. U loncu zagrij maslinovo ulje, dodaj sitno nasjeckani češnjak, peršin i krušne mrvice. Kratko poprži.
  3. Na začine dodaj dagnje, promiješaj, zalij bijelim vinom, posoli, popapri i kuhaj 15-tak minuta. Posluži toplo. 

 | Author: Nikolay Smeh/Unsplash Buzara s dagnjama na bijelo foto: Nikolay Smeh/Unsplash

 

Isprobaj i ove recepte s dagnjama...

 

 

Možda vas zanima... Morski gušti: Rižoto s dagnjama i šafranom Kolumne Dagnje i špageti Možda vas zanima... Uživajte svim osjetilima: Neodoljivi špageti s dagnjama None Paella sa svježim dagnjama Možda vas zanima... Paella sa svježim dagnjama Recepti Gratinirane dagnje Možda vas zanima... Zapečene dagnje - predjelo kojem je teško odoljeti Recepti

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.