Pronašla sam svježe dagnje, pa sam se odlučila počastiti mirisima mora u mojoj kuhinji, u sred Slavonije. Ovo je brzi recept koji će oduševiti svakog ljubitelja morskih plodova.
Želite li uživati u više slasnih recepata naše kolumnistice Ene, svakako posjetite njezin YouTube kanal, Facebook stranicu i Instagram profil.
Potrebno vam je:
- 400 g linguini tjestenine
- 1 kg dagnji
- 400 ml pasirane rajčice
- 2 žličica šećera
- 2 crvena luka
- 1 patlidžan narezan na kockice
- 1 žličica ružmarina
- 1 žličica timijana
- 1 žličica mljevenog chilija
- sol, papar po ukusu
Postupak pripreme:
- Prvo nasjeckajte luk na sitno. Na maslinovom ulju u dubokoj tavi pržite luk dok ne postane staklast. Dodajte mu patlidžan i pržite sve zajedno dok patlidžan ne postane mekan.
- Dodajte pasiranu rajčicu, ružmarin i timijan. Pustite da prokuha pa dodajte šećer, sol i papar. Svakako probajte umak i prilagodite kiselinu vlastitom ukusu.
- Dodajte mljeveni chili i pustite da prokuha zajedno i tek onda probajte je li vam dovoljno ljuto.
- Ja sam dagnje samo oprala u hladnoj vodi i očistila vanjski dio – priljepke i brkove. Zakuhajte dovoljnu količinu vode za blanširanje dagnji. Kada je voda prokuhala, ubacite dagnje na 5 minuta dok se u potpunosti ne otvore. Tako ćete se riješiti pijeska i neće vam dodatno zaslaniti jelo.
- Blanširane dagnje dodajte umaku (skupa sa školjkom), promiješajte i poklopljeno kuhajte još 10 minuta.
- Tjesteninu skuhajte po naputku s pakiranja. Na tanjur stavite tjesteninu, prelijte ju s umakom i dagnjama.
- Uživajte u mirisu i okusu mora!
Dobar tek!