Priprema dagnji zahtjeva prije svega nekoliko bitnih stavki. A to je, kada ih kuhaš moraju se otvoriti same od sebe, u protivnom nisu dobre za jelo. Bez obzira na koji ih način pripremaš svakako koristi sokove u preljevu, jer oni pomažu školjkama da ostanu sočne i imaju dodatni okus.
Zapečene dagnje tradicija su mediteranske kuhinje, a dok klasična talijanska kombinacija sljubljuje sir, krušne mrvice, češnjak, peršin i maslinovo ulje, mi smo se odlučili za alternativnu verziju – sa sirom, slatkim vrhnjem, žumanjkom i prošekom!
Ono što svakako još treba naglasiti jest da dagnje imaju prilično nježan okus, pa ih nije preporučljivo spajati s jakim aromama – iako (tko to voli) malo začinskog bilja ili mrvica crvene paprike može podignuti okus jela.
Zapečene dagnje
Sastojci (za 6 osoba):
- 40 vrlo krupnih dagnji
- 15 dag naribanog sira
- 3 žlice prošeka
- 1,5 dl slatkog vrhnja
- žumanjak
- krušne mrvice
Priprema:
- Dobro oprane dagnje zagrij u loncu na visokoj temperaturi da se otvore. Procijedi sok koji su pustile, malo prokuhaj te pomiješaj s prošekom.
- Neka ispari na visokoj temperature da sok zgusne, pa dodaj vrhnje. Makni sa štednjaka, umiješaj žumanjak i dobro izmiješaj.
- Razdvoji polovice ljuštura dagnji i one s mesom složi na lim. Pokrij ih umakom u koji si treba dodati mrvice da se zgusne.
- Pospi školjke sirom i stavi u dobro zagrijanu pećnicu da se zapeku.