Recepti 23. ožujka 2023.

Zapečene dagnje - predjelo kojem je teško odoljeti

Gratinirane dagnje
Gratinirane dagnje - omiljeni specijalitet foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ove zapečene dagnje jednostavne su za pripremu i izvrsne kao predjelo. Nježna tekstura dagnji u spoju s ukusnim preljevom (u kojem je neizbježan sastojak malo prošeka, naravno) stvaraju zalogaje - za prste polizati!

Priprema dagnji zahtjeva prije svega nekoliko bitnih stavki. A to je, kada ih kuhaš moraju se otvoriti same od sebe, u protivnom nisu dobre za jelo. Bez obzira na koji ih način pripremaš svakako koristi sokove u preljevu, jer oni pomažu školjkama da ostanu sočne i imaju dodatni okus.

 

Dagnje na buzaru Možda vas zanima... Dagnje na buzaru: Jednostavan recept za pripremu najbolje buzare na crveno Recepti

 

Zapečene dagnje tradicija su mediteranske kuhinje, a dok klasična talijanska kombinacija sljubljuje sir, krušne mrvice, češnjak, peršin i maslinovo ulje, mi smo se odlučili za alternativnu verziju – sa sirom, slatkim vrhnjem, žumanjkom i prošekom!

Ono što svakako još treba naglasiti jest da dagnje imaju prilično nježan okus, pa ih nije preporučljivo spajati s jakim aromama – iako (tko to voli) malo začinskog bilja ili mrvica crvene paprike može podignuti okus jela.

 

Dagnje | Author: Thinkstock Dagnje foto: Thinkstock

Zapečene dagnje

Sastojci (za 6 osoba):

  • 40 vrlo krupnih dagnji
  • 15 dag naribanog sira
  • 3 žlice prošeka
  • 1,5 dl slatkog vrhnja
  • žumanjak
  • krušne mrvice

 

Dagnje Možda vas zanima... Genijalan „izum“: Dimljene dagnje iz Jadranskog mora! Špajza

 

Priprema:

  1. Dobro oprane dagnje zagrij u loncu na visokoj temperaturi da se otvore. Procijedi sok koji su pustile, malo prokuhaj te pomiješaj s prošekom.
  2. Neka ispari na visokoj temperature da sok zgusne, pa dodaj vrhnje. Makni sa štednjaka, umiješaj žumanjak i dobro izmiješaj.
  3. Razdvoji polovice ljuštura dagnji i one s mesom složi na lim. Pokrij ih umakom u koji si treba dodati mrvice da se zgusne.
  4. Pospi školjke sirom i stavi u dobro zagrijanu pećnicu da se zapeku.

 

Možda vas zanima... Svaki dan ili vikendom: Špageti s plodovima mora Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.