Špajza 03. studenoga 2016.

Genijalan „izum“: Dimljene dagnje iz Jadranskog mora!

Dagnje
foto: facebook
gastro postao gastro.24sata.hr
Rijetki su oni koji ne vole klasične dagnje na buzaru, jeli smo ih i pohane i s vrhnjem u Baskiji... Ali zar se nitko prije Marka Duševića nise sjetio marinirati i dimiti te nježne i mile školjke!? Više saznajte u nastavku...

Adriatic Shell ime je koje stoji iza ovog jednostavno sjajnog jela, a za više podataka pričali smo s njezinim direktorom - Markom Duševićem.

„Jednoga sam dana odlučio baviti se školjkama, otvorio uzgajalište kod Stare Povljane na Pagu, upalio gliser i sagradio malu kućicu u divljini. Nakon bezbroj uspona i padova, jednog mi je dana jednostavno pala na pamet ideja da umjesto svježih, prodajemo marinirane i dimljene dagnje. Nešto slično već postoji u Litvi i Maroku, ali mi smo prvi na Mediteranu...“

Dagnje | Author: facebook foto: facebook

Kao i sve što valja u Hrvatskoj, tako su i dagnje u staklenkama morale proći torturu birokracije, tridesetak analiza godišnje, i isto toliko dozvola, sve dok nedavno konačno nisu ugledale svjetlo dana. No, dimljene dagnje nisu same, jer Adriatic Shell proihvodi još i marinirane dagnje, kao i marinirane kozice.

Svako je punjenje prolazilo kroz dugotrajna testiranja raznih začina sve dok nije postignut savršen omjer. Put od morskih dubina do pakiranja u elegantne dizajnerski skockane teglice umotane u ribarsku mrežu – traje svega 12 sati. Od uzgalajališta na Pagu do njihovog vlastitog pogona i onda na adresu koju poželite – trenutno ih možete kupiti na raznim gastro sajmovima po Sloveniji i Hrvatskoj (Wine com, hotel Esplanade, 25. i 26. studenog), te na Zagrebačkom aerodromu.

Dagnje | Author: facebook foto: facebook

Nalaze se i na menijima poznatih restorana poput Pet Bunara u Zadru, Mon-Amija, Drage di Lovrana, Trilogije u Zagrebu, Gradske kavane u Dubrovniku, a uskoro kreće i izvoz u Sloveniju i Austriju.

Gospodin Dušević savjetuje – „Najbolje je da nas nazovete i sutra vam ih dostavimo na kućni prag!“

Marinirane kozice su tvrde, gotovo hrskave, mirisne i okupane brižno odabranim mediteranskim začinima (unutra idu i tri vrste papra, korica limuna, limunska trava, lovor i ružmarin). Isto je s mariniranim danjama, koje vrhunski prijaju uz kap maslinova ulja i još manje vinske kvasine. Dimljene dagnje su priča za sebe, školjka s aromom kulena, ne preagresivno, a opet prisutno u svakom zalogaju. Pikantno, ali ne ljuto, idealno za uz tost, ili pak kao završni touch nekim finim špagetima s plodovima mora.
Čisto otkriće, Jadran zarobljen u staklenoj teglici...

Dagnje | Author: facebook foto: facebook

Svi proizvodi Adriatic Shella su bez konzervansa i aditiva, ručno punjeni. "Dagnje su dimljene na pravom drvu, pretežno – voćkama. Ne možemo proizvesti koliko imamo narudžbi, i to nas stvarno veseli, jer dokazuje koliko kvalitetan proizvod imamo. A kako su naši proizvodi idealni za Božićni poklon, uskoro ćemo se morati početi širiti...“

Adriatic Shell osim dagnji i kozica radi i vina pod morem, odnosno drži na dnu mora među koraljima i školjkama zarobljene butelje vina najviše klase, ali o tome neki drugi put, do tada – obavezno uživajte u savršenom hrvatskom proizvodu!

Sve detalje potražite na facebook stranici, odnosno na telefonu +38523224642 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.