Najave 13. veljače 2018.

Internacionalni kongres gastronomije i ugostiteljstva

foto: chef's stage
gastro postao gastro.24sata.hr
u Šibeniku će se 19. i 20. ožujka održati Chefs' Stage, kongres koji želi povezati sve sudionike gastronomske scene.

Ideja o organiziranju ovako kompleksnog i važnog kongresa rodila se u glavi Rudolfa Štefana, chefa šibenske konobe Pelegrini još prije gotovo tri godine. Na njemu će se polemizirati o kulinarskim filozofijama, vizijama, problemima u ugostiteljstvu i trendovima u svijetu gastronomije u svrhu promicanja hrvatske gastronomije, poticanja dijaloga na temu gastronomskog nasljeđa, definiranja vizije hrvatske gastronomije, a sve u pravcu stvaranja gastronomske platforme koja će služiti za razmjenu iskustava, druženje i edukaciju.

 | Author: chef's stage foto: chef's stage


Kongres će se odvijati na nekoliko lokacija u Šibeniku od 19.-20.3.2018.; tvrđavi sv. Mihovila i tvrđavi Barone, u novom Konvencijskom centru Šibenik, hotelima Amadria Park Solaris, prostoru Nacionalnog parka Krka, u restoranu Pelegrini, te na više atraktivnih lokacija u okolici.

Organizacijski tim uz chefa Rudija čine Lucija Bilandžić i Hrvoje Petrić uz potporu Partner Productions konzalting agencije iz New Yorka te Marko Kovač koji ima iznimno međunarodno iskustvo u organizaciji sličnih gastro evenata. Organizirati ovako veleban projekt ne bi bilo moguće bez potpore Grada Šibenika, te Amadria Park Solaris, NP Krka i šibenskih Tvrđava koji će tih dana postati respektabilna gastronomska pozornica.

 | Author: chef's stage foto: chef's stage


Očekuje se dolazak brojnih hrvatskih chefova, kuhara, sommeliera, hotelijera, restoratera i predstavnika ugostiteljske scene kao i velik broj etabliranih inozemnih chefova s Michelinovim zvjezdicama i rangiranim na prestižnoj restoranskoj listi The World’s 50 Best restaurants, te domaćih i utjecajnih inozemnih novinara.

"Cilj nam je sustavno povećavati mrežu ''mali proizvođač – restoran'', naglašavati važnost održivog razvoja, predstaviti ugostiteljstvo kao karijerni odabir unutar kojeg se može konstantno razvijati i educirati te svjesno zajedničkim snagama planirati buduće pravce regionalne gastronomije, prepoznavati trendove te nalaziti načine kako ih uspješno implementirati u lokalne kuhinje, te istaknuti da je naša regija itekako vrijedna svjetske pažnje." rekao je Hrvoje petrić te nastavio:

 | Author: chef's stage foto: chef's stage

"Od međunarodnih chefova odmah nas je podržala Ana Roš iz Hiše Franko, World's best female chef 2017 i pristala biti ambasador kongresa. Tu je i izvrsni Sebastian Frank iz berlinskog restorana Horvath (2** Michelin) kojeg je Madrid Fusión upravo proglasio Europskim chefom godine za 2018. Zatim Maksut Aşkar iz restorana Neolokal u Istanbulu, Sven Wassmer iz švicarskih Alpa i restorana 7132 Silver (2** Michelin), mladi i vrlo perspektivni Oliver Piras iz restorana AGA (1* Michelin), zatim velika ruska zvijezda Anatoly Kazakov (88. Na World's 50 best restaurants), dugogodišnji General Manager restorana Per Se (3*** Michelin) u New Yorku Antonio Begonja te isto tako legenda londonske scene Silvano Giraldin koji karijeru gradio u restoranu braće Roux Le Gavroche (2** MIchelin). Dolazi nam i mlada Julia Jaksic iz New Yorka koja vodi 3 bistro, u New Yorku, Miamiju te Singapuru, isto tako talentirani Luka Košir iz slovenske Brunarice Grič zajedno sa Peterom Blombergssonom, čovjekom kojeg mediji nazivaju Mr. Duck a godinama je uzgajao patke za restoran Faviken Magnusa Nillsona, zatim svjetski poznata braća Costardi, Manuel i Christian, vjerojatno najbolji u pripravi rižota na svijetu.

 | Author: chef's stage foto: chef's stage

Iz New Yorka nam također stiže i Miro Uskoković koji je prije 3 godine proglašen među 10 najboljih slastičara Amerike, iz Srbije talentirani mladi chefovi koji su kroz kratko vrijeme privukli pozornost na sebe iznimnim rezultatima na San Pellegrino Young Chef takmičenjima – Stefan Barca i Andrej Simić te pet međunarodnih chefova predstavnika udruge JRE. Popis chefova je podugačak, od Kine do Rusije, SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Španjolske, Italije, Austrije, Nizozemske, Portugala, Turske, Slovenije, Srbije sve do hrvatskih chefova poput Davida Skoke, Priske Thuring, Hrvoja Kroflina, Mate Jankovića, Matije Bogdana, Petre Jelenić, Marine Gaši, Ante Udovičića, Matije Bregeša, Hrvoja Zirojevića, Marka Gajskog, Tee Mamut, Gorana Kočiša, Andreja Barbierija, Roberta Hromalića, Tea Ferneticha i mnogih drugih."

 | Author: chef's stage foto: chef's stage

Na kongresu će se održati 10-tak panel diskusija u prostoru Konvencijskog centra Solaris, isto toliko masterclassova koje su rasporedili po izuzetno atraktivnim lokacijama, te 6 gala večera koje će se odražavati na boutique cruiseru, tvrđavi Barone, u restoranu Pelegrini te u sklopu vinarije Bibić u Skradinu. Na panel diskusijama razgovarat će se o SWOT analizi regionalne gastronomije, zatim o servisu uz eminentne stručnjake iz tog područja, o malim proizvođačima i lokalnim namirnicama, o kreiranju turističke destinacije, kreiranju luksuza, važnosti edukacija u ugostiteljstvu, zakonskoj regulativi te trendovima u svijetu gastronomije.

Karte se mogu kupiti preko sustava entrio.hr te preko web stranice kongresa www.chefsstage.com. Glavna ulaznica osigurava ulaz na sve aktivnosti osim na masterclassove i gala večere za što je potrebno je kupiti dodatne karte.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.