Najave 29. studenoga 2019.

Isprobaj ponakliče - tradicionalno jelo Kalničkog prigorja

foto: Davor Špehar/ Pixsell
gastro postao gastro.24sata.hr
Križevci, kolijevka Križevačkih štatuta, od pamtivijeka su poznati kao gostoljubiv grad. Križevčani su lako znali naći povod da se provesele i razbiju monotoniju svakodnevice, ali je to uvijek u društvu veselih prijatelja i na način da svakome ostane u sjećanju. Križevački štatuti kažu da „nema veseloga horvatskoga bratstva ili pajdaštva brez kupice vinca“, a gdje je dobro vino, tu je uvijek i dobra hrana...

Dok su zagorski štrukli odavno postali zaštitni znak gastronomske ponude, u Križevcima i Kalničkom prigorju možete uživati u jelu zanimljivog naziva: ponaklíči ili pociglánjki. Naziv pociglánjki dolazi od načina pečenja jer se ovo jelo u prošlosti peklo na užarenim ciglama u krušnim pećima gdje se samo razgrnuo žar i pepeo i s lopatice bi pociglánjke spustili da se peku. Danas se peku u modernim pećnicama u posudi za pečenje, odnosno protvanu. Za naziv ponaklíč nema zapisa porijekla riječi, već se smatra kako dolazi od riječi ponakle, odnosno na tlu. Još je jedan od naziva ovog jela – vankuš koji dolazi od riječi vanjkuš, što znači jastuk, na koji gotovo jelo sliči kada je gotovo.

 | Author: Davor Špehar/ Pixsell foto: Davor Špehar/ Pixsell

U Kalničkom se prigorju pripremaju u posljednjih 150 godina, a recept se prenosio usmenim putem s koljena na koljeno te gotovo i ne postoje pisani podaci o ovom jelu. Tako su današnje domaćice ponakliče naučile pripremati od svojih majki i baka.

Početak pripreme ponakliča svojim izgledom i sastojcima podsjeća na štrukle jer se rade od vučenog tijesta, ali je razlika u nadjevu u kojem, osim kravljega sira i jaja, ide kukuruzno brašno. Bili su sirotinjska hrana, a pripremali su se u vrijeme blagdana i posebnih prigoda. Najbolji su kada se jedu vrući jer kada se tijesto ohladi, postaje žilavije i nije više tako fino. Zanimljivo je da se poslužuju i kao toplo predjelo, ali i desert, baš kao i u Seoskom turizmu Rakić. 

Lokalni se restoranu brinu da se ovo tradicionalno jelo potkalničkog područja ne bi zaboravilo pa će se tako i ove godine moći kušati u sklopu manifestacije „Advent u Križevcima“, gdje će građani na božićnom domjenku moći uživati u križevačkim i kalničkim autohtonim jelima.

 | Author: Davor Špehar/ Pixsell foto: Davor Špehar/ Pixsell

Sastojci za vučeno tijesto:

  • 1 kg glatkoga pšeničnog brašna
  • 2 jaja
  • malo soli
  • malo ulja ili otopljene svinjske masti


Sastojci za punjenje:

  • 1 kg svježega kravljeg sira
  • 400 g kukuruzne krupice preliti kipućom vodom i ohladiti
  • 3-4 jaja
  • sol
  • 2 dl vrhnja

 | Author: Davor Špehar/ Pixsell foto: Davor Špehar/ Pixsell

Priprema:

  1. Zamijesimo tijesto od brašna, jaja, soli te malo ulja ili masti i vode po potrebi. Tijesto ostavimo 15-20 minuta da se odmori, a zatim razvaljamo valjkom i razvlačimo rukama do željene debljine, 2-3 mm. Poškropimo otopljenom svinjskom mašću i preko cijelog tijesta razmažemo nadjev.
  2. Tijesto narežemo po dužini na 4-5 traka širine 10-tak cm te s jedne i s druge strane zavinemo do pola tako da se u sredini ostane traka nadjeva. Izrežemo na 10 cm dužine, složimo u posudu za pečenje premazanu uljem ili otopljenom svinjskom mašću i prelijemo vrhnjem. Pečemo u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 20 min tako da lagano porumene.

Poslužujemo uz aperitiv, kao predjelo, međuobrok ili za desert.

 | Author: Davor Špehar/ Pixsell foto: Davor Špehar/ Pixsell

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.