Najave 03. studenoga 2025.

Toplo ili hladno? Znanost otkriva kako temperatura hrane utječe na raspoloženje

tjestenina
Znanost otkriva kako topla i hladna hrana utječu na naše mentalno zdravlje
foto: Leonardo Cirimbelli/Unsplash
Novo istraživanje pokazalo je da izbor između toplih i hladnih jela nije samo stvar ukusa - može utjecati na tvoj san, probavu i razinu sreće... Ne biramo u jesen i zimi bez veze topliju hranu!

Vruće ili hladno - pažljivo biraj jer temperatura hrane može utjecati na tvoje raspoloženje, pa čak i mentalno zdravlje! Zvuči nevjerojatno, ali znanstvenici su potvrdili da toplina tvoje hrane i pića može itekako imati veze s tvojim mentalnim zdravljem, ali i zdravljem tvoje probave i cjelokupnog organizma. 

tjestenina Možda vas zanima... Znanstvenici potvrdili: tanjur pun tjestenine popravlja raspoloženje! Špajza

Ne jedemo bez veze toplu hranu kada zahladi

Znanstvenici sa Sveučilišta San Diego State proveli su znanstveno istraživanje te ga objavili u znanstvenom časopisu British Journal of Nutrition,uočili su da osobe koje zimi češće posežu za toplim jelima i napitcima imaju manje simptoma nesanice i depresije.

Znanstvenici su analizirali podatke više od 400 odraslih osoba u SAD-u – u dobi od 18 do 65 godina. Sudionici su naveli koliko često konzumiraju tople ili hladne napitke i jela te koliko često osjećaju tjeskobu, nesanicu, depresivne simptome ili probavne smetnje.

zdjela, hrana, na žlicu | Author: Nicolas Houdayer/Unsplash Topla hrana zimi grije i dušu foto: Nicolas Houdayer/Unsplash

Puno hladnih napitaka = povećana tjeskoba

Rezultati su pokazali zanimljiv obrazac: tijekom ljeta, veća konzumacija hladnih napitaka povezana je s pojačanom tjeskobom i osjećajem nadutosti, a u nekim slučajevima i s nesanicom. S druge strane, oni koji zimi češće piju tople napitke prijavili su manje problema sa spavanjem, manje plinova i nižu razinu depresivnih simptoma.

"Nešto tako jednostavno kao što je temperatura hrane i pića može imati stvaran utjecaj na zdravlje“, rekla je voditeljica istraživanja, profesorica epidemiologije Tianying Wu.

Drugim riječima - možda se isplati zamijeniti onu dodatnu ledenu limunadu toplim čajem, barem kad zahladi. Tijelo (a i um) mogli bi ti biti zahvalni.

Bilo je još zanimljivih istraživanja:

jabuka, jabuke Možda vas zanima... Je li opasno jesti koštice od jabuke? Špajza rajčica i krumpir Možda vas zanima... Novo znanstveno otkriće: krumpir je nastao od rajčice! Najave pizza, prijatelji Možda vas zanima... NOVO ISTRAŽIVANJE Miris pizze ublažava stres! Špajza kola, fast food Možda vas zanima... Istraživanje: Svaka čaša kole skraćuje život za 12 minuta Špajza

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.