Vruće ili hladno - pažljivo biraj jer temperatura hrane može utjecati na tvoje raspoloženje, pa čak i mentalno zdravlje! Zvuči nevjerojatno, ali znanstvenici su potvrdili da toplina tvoje hrane i pića može itekako imati veze s tvojim mentalnim zdravljem, ali i zdravljem tvoje probave i cjelokupnog organizma.
Ne jedemo bez veze toplu hranu kada zahladi
Znanstvenici sa Sveučilišta San Diego State proveli su znanstveno istraživanje te ga objavili u znanstvenom časopisu British Journal of Nutrition,uočili su da osobe koje zimi češće posežu za toplim jelima i napitcima imaju manje simptoma nesanice i depresije.
Znanstvenici su analizirali podatke više od 400 odraslih osoba u SAD-u – u dobi od 18 do 65 godina. Sudionici su naveli koliko često konzumiraju tople ili hladne napitke i jela te koliko često osjećaju tjeskobu, nesanicu, depresivne simptome ili probavne smetnje.
Topla hrana zimi grije i dušu
Puno hladnih napitaka = povećana tjeskoba
Rezultati su pokazali zanimljiv obrazac: tijekom ljeta, veća konzumacija hladnih napitaka povezana je s pojačanom tjeskobom i osjećajem nadutosti, a u nekim slučajevima i s nesanicom. S druge strane, oni koji zimi češće piju tople napitke prijavili su manje problema sa spavanjem, manje plinova i nižu razinu depresivnih simptoma.
"Nešto tako jednostavno kao što je temperatura hrane i pića može imati stvaran utjecaj na zdravlje“, rekla je voditeljica istraživanja, profesorica epidemiologije Tianying Wu.
Drugim riječima - možda se isplati zamijeniti onu dodatnu ledenu limunadu toplim čajem, barem kad zahladi. Tijelo (a i um) mogli bi ti biti zahvalni.