Najave 03. rujna 2025.

Iva i Sergio iz MasterChefa cijelu večeru posvetili - siru

uversira, fešta od sira
Iva Novosel i Sergio Varela cijelu su večeru posvetili Paškome siru, ali i Paškoj janjetini
foto: Press
Prošli tjedan, kao najava za tradicionalnu Feštu od sira u Kolanu, održana je uistinu posebna večera koju su od Paškog sira i Paške janjetine osmislili natjecatelji prošlogodišnjeg MasterChefa

U predivnom ambijentu konobe Gira, smještene u mirnoj uvali Girenica nedaleko Mandri, održana je nezaboravna večera UVERSIRA – oda otoku Pagu, njegovim okusima i tradiciji. Ova večera sjajan je uvod u omiljenu Feštu od sira koja se u Kolanu trebala održati prošlog petka, ali je zbog lošeg vremena prebačena na ovaj petak, 5. rujna.

Paški sir, En Primeur, Boškinac Možda vas zanima... Fešta od sira u Kolanu se ne propušta! Najave

5 pažljivo osmišljenih sljedova

Na jelovniku se našlo 5 pažljivo osmišljenih sljedova, svaki inspiriran otočnim naslijeđem i sastojcima koji su obilježili život Paga kroz stoljeća. Glavne zvijezde večeri bile su dvije istinske ikone otoka – Paški sir i paška janjetina, predstavljeni u najrazličitijim oblicima, od tradicionalnih do modernih interpretacija.

Autori menija, Iva Novosel i Sergio Varela, natjecatelji prošlogodišnjeg MasterChefa, odvažili su se na izazov: janjetinu iskoristiti "od glave do repa", a sir utkati u sva jela – od sirutke, skute i žužnji pa sve do konačnog proizvoda.

uversira, fešta od sira | Author: Press UVERSIRA foto: Press

uversira, fešta od sira | Author: Press c foto: Press

Tako su nastale gotovo umjetničke gastro kreacije poput domaće focaccie s 5 različitih vrsta maslaca, palente kuhane u sirutki s gelom od smokvinog lista, salate s trganom janjetinom i smokvama, rolane janjeće potrbušine te deserta od kruha i kave. Svaki zalogaj bio je posveta Pagu i njegovim okusima.

"Život na otoku škrtom poput Paga nauči te cijeniti sve što imaš, koliko god to malo bilo. S druge strane, upravo ovaj naš škrti Otok, više nego bilo koji drugi otok, daje nenadmašne delicije. Možda kao nagradu za ostanak na kamenu okupanom "samo" sa suncem, morem i soli?

Paški sir, janjetina, sol i smokve bili su inspiracija za ovu večeru. Čini se, nije puno. I više je nego dovoljno. Izazov kojeg smo si zadali je iskoristiti svaku od tih namirnica u potpunosti. Izvući iz svakog dijela proizvodnje paškog sira nešto što nam može poslužiti za gozbu; janjetinu iskoristiti u potpunosti; na kraju, siromašku marendu pretvoriti u pravu poslasticu

 Prevrijedan je trud ljudi koji se bave proizvodnjom i predragocjene su ove naše snažne paške ovce, kao i svaka delicija koju od njih dobivamo, da bi i jednu mrvicu bacili. I nismo. Od sirutke i žužnja do kore sira, od glave i utrobice do repa, od lista do esencije smokve, sve je to na večerašnjim pijatima. Nadamo se, dobra uverSIRa u Feštu od sira", popratni je tekst ovog uistinu posebnog menija. 

Sljubljivanje s najboljim vinima s Paga

Za savršeno vinsko sljubljivanje pobrinuo se Ivan Stiblik, sommelier iz Zadra i organizator Zadar Wine Festa, a posluživana su vina vinarije Boškinac i Vina otoka Paga – još jedan dokaz bogatstva paške enogastronomije.

uversira, fešta od sira | Author: Press UVERSIRA - Iva i Sergio foto: Press uversira, fešta od sira | Author: Press UVERSIRA foto: Press

Iznenađenje večeri bio je glazbeni nastup paškog glazbenika Davora Maržića na saksofonu. Događaj je organizirala Turistička zajednica općine Kolan u suradnji s Udrugom proizvođača paškog sira, a UVERSIRA je opravdala svoju ulogu – bila je najljepša uvertira u Feštu od sira, slavlje tradicije, okusa i zajedništva otoka Paga.

Posebna gošća ne večeri bila je Michele Buster, velika stručnjakinja za sireve, uvoznica europskih sireva u Ameriku te sutkinja na World Cheese Awards, kojoj je tom prilikom direktor Turističke zajednice Zadarske županije Hrvoje Anić uručio priznanje za poseban doprinos u promociji paškog sira u svijetu. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.