Paški sir je dio brojnih fešti, poslužuju ga zajedno s drugim delicijama, pa zašto onda ne bi imao i vlastitu feštu?! Poručuju to članovi Udruge proizvođača Paškog sira, osnovane prije 20 godina, a koja danas okuplja 12 proizvođača Paškog sira - 3 sirane i 9 malih proizvođača.
Najpoznatiji i najnagrađivaniji sir iz Hrvatske
I doista, Paški sir je najpoznatiji i najnagrađivaniji sir iz Hrvatske, a nosi zaštićenu oznaku izvornost. Paški sir sigurno je, uz sunce, more, glasovitu Pašku janjetinu, i jedinstvenu prirodu, jedan od razloga zbog kojeg turisti dolaze na otok Pag. Godišnje se na Pagu proizvede oko 150.000 tona certificiranog Paškog sira, te još otprilike toliko "na crno" pa članovi udruge proizvođača Paškog sira pozivaju da krenu raditi "by the book", certificiraju svoj sir i učlane se u Udrugu.
“Ove godine slavimo devetu Feštu od sira, ali već dugo to nije samo fešta – to su dani posvećeni paškom siru, našem najprepoznatljivijem otočnom brendu,” istaknula je Martina Pernar Škunca, predsjednica Udruge proizvođača paškog sira.
Hrvoje Anić, Martina Pernar Škunca i Šime Gligora najavili su Feštu od sira u Kolanu
Fešta za sve ljubitelje sira
Organizatori pozivaju sve ljubitelje sira da ima se pridruže u Kolanu na ovogodišnjem izdanju Fešte od sira, čiji se glavni događaj, sajam sira i drugih slasnih proizvoda, održava u petak 29. kolovoza s početkom u 19 sati. Uz slasni sajam na Trgu kralja Tomislava u Kolanu održat će se i koncert Danijele Martinović.
No događanja vezana uz Feštu od sira počela su već proteklog vikenda te je tako u subotu 23. kolovoza održana radionica filcanja vune "Čudesna nit" koju je vodila Nikol Jakopič. Večeras se pak u Kolanu, u Konobi Giardin, održava radionica "Say cheese & paint" pod vodstvom Anje Prtorić.
Program 9. Fešte od sira
Kako pravilno kušati Paški sir
U utorak 26. kolovoza održava se pak, ispred knjižnice Š.Š. Ivanov, radionica crtanja sa soli "Umjetnost na zrnu soli" pod vodstvom Marte Tute.
U srijedu 27. kolovoza u Sirani Gligora u Kolanu održat će se masterclass "Sir na sceni - kada se okus predstavi: Kultura kušanja, serviranja i uživanja u siru" koji će voditi Marina Selak, sommelierka, certificirana kušačica maslinova ulja i jedina hrvatska s+certificirana kušačica sira i članica talijanske udruge kušača sira.
Isti dan u Svečanoj sali Općine Kolan u 11 sati održat će se i stručno predavanje o zaštićenim oznakama izvornosti. ovo predavanje bit će od iznimne koristi za sve proizvođače Paškog sira, ali i sve ljubitelje sira i drugih autohtonih proizvoda koji žele naučiti nešto više.
Masterclass Marine Selak na programu je u srijedu 27. kolovoza
Večera za pamćenje na kojoj je zvijezda - Paški sir
U četvrtak 28. kolovoza s početkom u 20 sati u Konobi Gira u obližnjoj Girenici održat će se jedna uistinu posebna večera koju pripremaju prošlogodišnji natjecatelji showa MasterChef Iva Novosel i Sergio Varela. Večera pod nazivom UverSIRA donosi Paški sir u raznim oblicima, baš kao i kultnu Pašku janjetinu, koju će ovo dvoje maštovitih i talentiranih kuhara iskoristiti do zadnjeg komadića, i to na vrlo kreativne i slasne načine.
I kad čovjek pomisli da sve završava sajmom u petak, razveseli ga informacija da je i dan kasnije, u subotu 30. kolovoza, na programu jedno odlično događanje - razgledavanje Etnografske zbirke Kolan uz stručno vodstvo.
Paški sir
Posebna gošća iz SAD-a
Posebna gošća ovogodišnje Fešte od sira je Michelle Buster, međunarodno priznata stručnjakinja za sireve i uvoznica europskih sireva u SAD. Ona je značajno doprinijela globalnoj prepoznatljivosti paškog sira te će joj na otvorenju Fešte od sira dodijeliti posebno priznanje za promociju paškog sira.
Što reći - domaćini, na čelu s načelnikom Općine Kolan Šimom Gligorom i predsjednicom udruge proizvođača Paškog sira Martinom Pernar Škuncom, uz pomoć Turističke zajednice Zadarske županije na čelu s direktorom Hrvojem Anićem, i ove godine pripremila je sjajan program te je Fešta od sira događaj koji se ne propušta!