Sezona proizvodnje paškog sira u punom je jeku, a sve počinje u siječnju. Prema specifikaciji za Paški sir, sirevi su spremni za konzumaciju nakon 60 dana od proizvodnje. Kako svake godine s nestrpljenjem iščekujemo prve primjerke, prve kolutove sezone jer obično većina proizvođača ostane bez njega nakon ljeta i turističke sezone, organizatori su odlučili od njegova premijernog kušanja napraviti mali show po uzoru na vinare koji na taj način uspješno prezentiraju svoja mlada vina.
i u tome su uspjeli - En Primeur mladih paških sireva postao je uspješan događaj koji se iščekuje s nestrpljenjem. Prava slasna tradicija.
En Primeur mladog Paškog sira
Mladi paški sirevi, lokalna vina, kokteli s paškom skutom...
Kušanje mladih paških sireva održalo se u prekrasnom atriju Kneževog dvora u Pagu, u organizaciji Udruge proizvođača paškog sira i Turističke zajednice grada Paga. Svoje mlade paške sireve predstavili su proizvođači iz Udruge proizvođača paškog sira Paška sirana, sirana Gligora, sirana Mih, OPG Tomislav Vidas, OPG Branimir Čemeljić te Mini sirana Skrivanat.
Njihove divne mlade sireve sjajno su pratila vina vinarije Boškinac te Vina otoka Paga, a mogli su se kušati i kokteli s potpisom miksologa Denisa Vlahovca iz Cocktail Empire by Denis Vlahovac koje je smiksao s odlična koktela sa skutom, Skutie i Cheesecake, koji su bili apsolutni hit.
En Primeur mladog Paškog sira
En Primeur mladog Paškog sira - ckef Matija Bregeš, Boškinac
Atmosferu s drugog izdanja En Primeura mladih paških sireva pogledaj u našoj galeriji fotografija...
Sa sirom se i kuhalo
Nakon kušanja mladih sireva, Matija Bregeš, chef restorana Boškinac (koji ima jednu Michelinovu zvjezdicu), održao je masterclass na kojem je pripremao jela na bazi sira - lažni rižoto od krumpira, paškog sira i divljih šparoga.
Paški ugostitelji iz restorana Boškinac i Na Tale te Srednja škola Bartula Kašića predstavili su nam se s tradicionalnim jelima na temu sira, skute, janjetine koje su posjetitelji također mogli isprobati. Restoran Na Tale/Na Katine pripremio je rižoto sa skutom i šparogama, janjeći gulaš s makarunima, paški tiramisu (tiramisu sa skutom i paškim baškotinima), pitu od skute i "belu kremu" od skute.
Restoran Boškinac pripremao je sipu s čičvardom i sušenom skutom, lički krumpir sa suhom ovčetinom na fermentiranoj skuti te kremu od skute, mendule s biskvitom od maslinovog ulja. Učenici Srednje škole Bartula Kašića posjetiteljima su pak ponudili njoke od skute s kaduljom i šalšom, skutu sa šparogama i mariniranim škampima i štrudel od skute.
En Primeur mladog Paškog sira
En Primeur mladog Paškog sira - Iva Novosel i učenici Srednje škole Bartula Kašića
Mini kuharski dvoboj
Organiziran je i mini kuharski dvoboj učenika Srednje škole Bartula Kašića u pripremi jela na bazi sira, skute. Bili su podijeljeni u dva tima - jednom je timu mentor bio Matija Bregeš, a drugom Iva Novosel, bivša učenica Srednje škole Bartula Kašića i natjecateljica MasterChefa 2024. Učenici su pri kuhanju koristili tradicionalne namirnice poput paškog sira, skute, sirutke, makaruna, volka, krakova hobotnice te otočnog bilja.
Odlukom stručnog žirija pobijedio je tim kojeg je vodio chef Matija Bregeš i osvojio ekskluzivnu večeru, degustacijski meni u restoranu Boškinac, a drugi tim Ive Novosel večeru u šarmantnom restoranu Na Katine u Pagu.