Na prelijepoj terasi restorana Morgan, održana je večera koja je okupila ljubitelje vrhunske gastronomije i vina. Pažljivo odabran jelovnik Ane Morgan pratila su vina istarske vinarije Franković, dok je cjelokupni doživljaj obogatio Filip Pleteš, Mikks Drinks svojim inovativnim koktelima.
Večer je počela uz pjenušac Stella Franković, uparen s finim zalogajima kao što su tacos sa skutom i povrćem. Zatim je slijedio koktel Yuzu Hugo Spritz, uz maslinu u tempuri. Nakon uvodnih pića i zalogaja, gosti su uživali u pažljivo pripremljenim jelima.
Slastan početak uz pozdrav iz kuhinje
Večeru je otvorio pozdrav iz kuhinje – bigne s goveđim carpacciom. Prvi slijed, tartar od rajčice i burrate, bio je uparen s vinom Filiam Franković 2020, dok je drugi slijed, ravioli s artičokom, žumanjkom prepeličjeg jajeta i crumbleom od pršuta te espumom od parmigiana, bio je popraćen Koronom Franković 2018.
Za glavno jelo, poslužen je teleći file tournedos s redukcijom višnje i Teranom Franković 2018, nakon čega je uslijedio Carima ribeye s pont-neufom, uparen s Cabernet Sauvignonom Franković 2022. Večer je završila osvježavajućim semifreddom sa smokvom, uz koje se savršeno sljubilo vino Luna Blanca Franković 2023.
U budućnosti želi na večerama okupiti vinare iz cijele Hrvatske
Kao što nam je otkrila u intervjuu prije nekoliko mjeseci, Ana Morgan i ovom je prilikom izrazila želju da buduća događanja okupe vinarije ne samo iz Istre, već iz cijele Hrvatske, kako bi se na jedinstven način promovirale raznolike vinske regije naše zemlje. Posebno je ponosna na činjenicu da su sve korištene namirnice lokalnog podrijetla, čime se nastoji gostima pružiti užitak moderne kuhinje na tradicionalan način.
"Naš cilj je pružiti gostima, a posebno poznavateljima hrane i vina, autentično iskustvo koje spaja lokalne namirnice s inovativnim kulinarskim pristupom", rekla je Ana Morgan.
Popunjeni do posljednjeg mjesta
Ova večera samo je jedna u nizu sličnih događanja koje Morgan organizira, a ova se večera održala i u povodu Michelinove preporuke za Morgan za 2024 godinu.
Zanimanje za događaj nadmašilo je sva očekivanja s obzirom na to da je kapacitet restorana bio popunjen do posljednjeg mjesta, a interes javnosti znatno veći od kapaciteta.
"Vjerujemo da će to postati praksa i u budućnosti kojoj se planira mnoštvo večera ovakvog tipa, ali specifičnih okusa i sljubljivanja s vinima.
Naravno, od prakse u kojoj se sparuju tradicija i moderna kuhinja ne odstupamo, stoga svima zainteresiranima predstoji mnoštvo događanja ovakvog tipa u restoranu Morgan", istaknuo je Bogdan Podunavac koji je, uz Anu Morgan, inicijator ove večere.