Najave 06. travnja 2023.

Jeste li znali: u Hrvatskoj pojedemo dvostruko više pršuta nego što ga proizvedemo?!

Dani hrvatskog pršuta
Paolo Jelenić, Jana Sertić, Petar Mamula i Ante Madir foto: Tea Cimaš
gastro postao gastro.24sata.hr
Na Riječkom Korzu 22. travnja održat će se Dani hrvatskog pršuta, a predstavit će se najbolji proizvođači zaštićenih pršuta, od Istre i Kvarnera do juga Hrvatske

Krčki, istarski, drniški ili dalmatinski – koji je od četiri certificirana i na razini EU zaštićena pršuta ove godine najbolji, doznat će se u petak, 21. travnja, u hotelu Bonavia Plava Laguna u Rijeci gdje počinje tradicionalno najukusnija manifestacija Dani hrvatskog pršuta. Njezin program predstavljen je u riječkoj Kašetici, centru autohtonih proizvoda Primorsko-goranske županije.

Deveto izdanje ove manifestacije okupit će najbolje proizvođače zaštićenih pršuta koji su svoje uzorke već poslali na ocjenjivanje. U kvalitetu njihovih proizvoda imat će se prilike uvjeriti svi oni koji u subotu, 22. travnja, dođu na riječki Korzo. Ondje će nagrađivani proizvođači od 8 do 15 sati po promotivnim cijenama prodavati i prezentirati svoje pršute.

Prvi put u Rijeci, a drugi na Kvarneru

"Manifestacija je natjecateljskog karaktera pa svake godine proizvođači certificiranog pršuta uoči Dana hrvatskog pršuta šalju svoje najbolje uzorke na ocjenjivanje. Šampionski pršut uvijek pobudi najveće zanimanje građana i turista drugog dana manifestacije koja se obično organizira na najfrekventnijem mjestu u gradu domaćinu", naglašava Ante Madir, izvršni direktor Klastera hrvatskog pršuta koji okuplja dvadesetak proizvođača i organizira manifestaciju.

 | Author: Tea Cimaš Dani hrvatskog pršuta foto: Tea Cimaš

Prvi su Dani hrvatskog pršuta održani 2015. u Splitu i od onda se svake godine sele u drugi grad. Prvi put dolaze u Rijeku, ali ne i na Kvarner. Drugo izdanje manifestacije održalo na Krku odakle dolazi i prošlogodišnji šampion Vjekoslav Žužić.

"Puno nam znači što smo dobili ovu manifestaciju koja se bavi promidžbom i ocjenjivanjem premium proizvoda kao što su četiri zaštićena hrvatska pršuta. Već godinama potičemo naše proizvođače i usmjeravamo ih na specijalizaciju i dodavanje vrijednosti primarnim poljoprivrednim proizvodima, a tako ćemo nastaviti i u novom programskom razdoblju za koje trenutno izrađujemo sve potrebne dokumente sukladno europskoj i hrvatskoj zakonskoj regulativi", poručio je zamjenik župana Primorsko-goranske županije Petar Mamula.

 

Možda vas zanima... Najavljeni Dani hrvatskog pršuta u Dubrovniku Najave

 

Privremena pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj, ekologiju i europske projekte Grada Rijeke Jana Sertić istaknula je kako se ovaj grad želi razvijati u smjeru urbanog turizma s naglaskom na selektivnim oblicima među kojima eno-gastro zauzima posebno mjesto i ovakva događanja posebice u pred i posezoni rezultiraju time da ljudi dolaze u Rijeku.

Pojedemo dvostruko više pršuta nego što ih proizvedemo

Unatoč trendu otvaranja novih pršutana, moderniziranju starih i povećavaju proizvodnih kapacitete, transformaciju na zeleno poslovanje u skladu s poljoprivrednom politikom, u Hrvatskoj se i dalje proizvodi dvostruko manje pršuta nego što je potražnja za njima. Proizvodimo ih oko pola milijuna, a pojedemo dvostruko više, odnosno potroši se jednako domaćeg i pršuta iz uvoza.

 | Author: Tea Cimaš Petar Mamula i Ante Madir foto: Tea Cimaš

"Bez obzira na poskupljenje mesa više od 50 posto te poskupljenje energenata i nedostatak radne snage, nije došlo do drastičnih povećanja cijena pršuta i ostalih suhomesnatih proizvoda. Korekcija cijena je neizbježna, kreće se od deset do 15 posto, ali ne utječe na plasman, jer kad je kvaliteta u pitanju ljubitelji ove delicije ne pitaju koliko košta", kaže Paolo Jelenić, predsjednik Udruge istarskog pršuta koji je jedini hrvatski pršut sa zaštitom izvornosti, dok ostala tri nose oznaku zaštićenog geografskog podrijetla. 

 | Author: Tea Cimaš Paolo Jelenić foto: Tea Cimaš

 

Pršut Možda vas zanima... Ne propustite: Počinju Dani hrvatskog pršuta! Najave

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.