U vinariji Kozlović u Momjanu održano je ovogodišnje izdanje edukativnog i iskustvenog događanja HOW WE COOK 2025 u organizaciji udruge JRE-Hrvatska, posvećenog razmjeni znanja, inovaciji i promociji autohtonih namirnica.
Ovogodišnje izdanje bilo je posebno jer su ujedno JRE-Hrvatska i obitelj Kozlović obilježili 10 godina suradnje na stvaranju limitirane edicije JRE Malvazije, vina dostupnog isključivo u JRE restoranima i vinariji Kozlović.
HOW WE COOK 2025
HOW WE COOK 2025 - biranje nove JRE Malvazije
HOW WE COOK 2025 - tripice i sipice
Doznali smo sve o JRE Malvaziji, ali i mesu boškarina i magarca
Nakon sjajnog dočeka uz pjenušac i slastan i vrlo konkretan doručak (domaći kruh, kobasice od boškarina i magarca, sjajan i utješan ragu od sipe s palentom i fenomenalne tripice) bilo je vrijeme da se primimo posla, što znači samo jedno - još kušanja sjajnih JRE malvazija te prefinih zalogaja!
Prvo je, nakon tastinga dvije varijante, odabrana JRE Malvazija iz aktualne berbe, a većina okupljenih chefova i sommeliera restorana članova udruge JRE-Hrvatska odlučilo se za svježiju varijantu. Ovo vino, koje dolazi u ograničenoj seriji, bit će dostupno isključivo u JRE restoranima te vinariji Kozlović - svaka boca je numerirana te to doprinosi ekskluzivnosti ove uistinu posebne malvazije.
HOW WE COOK 2025 - chef Gregor Jelinkar
Okosnica gastronomskog dijela programa bio je masterclass kojeg je vodio chef Gregor Jelinkar, član udruge JRE-Slovenija i chef bistroa Georgie u Ljubljani, poznat po svojem modernom pristupu lokalnim sastojcima. Jelinkar je za ovu prigodu pripremio nekoliko jela na bazi tradicionalnih istarskih namirnica – istarskog goveda boškarina i istarskog magarca koje je predstavila Agencija za ruralni razvoj Istre AZRRI.
Sudionici su kušali carpaccio od boškarina, tartar od magarca, kebab od magarca i larda, steakove od boškarina, kroz koje je chef pokazao različite kulinarske pristupe i tehnike, ističući snagu terroira i interpretacije lokalnih proizvoda.
HOW WE COOK 2025 - eksluzivno vertikalno kušanje JRE Malvazije od 2015. do 2025.
Odležana JRE Malvazija je uistinu veliko vino koje sjajno stari
Paralelno, sommelieri iz restorana članova JRE-Hrvatska imali su vinski masterclass u suradnji s obitelji Kozlović, kušajući vertikalu JRE Malvazije od 2015. do 2022. godine. Ova posebna malvazija dolazi iz vinograda Santa Lucia, jednog od najvažnijih položaja vinarije, koja već deset godina predstavlja simbol zajedničkog stvaranja, povjerenja i posvećenosti kvaliteti između JRE chefova i vinarije Kozlović.
Ovo ekskluzivno vertikalno kušanje vodio je Gianfranco Kozlović, koji je zaključio kako bi se vinari, umjesto da izbacuju većinom svježu malvaziju, trebali više posvetiti odležavanju malvazije koja s godinama daje sve bolje rezultate. Izrazio je i želju da se organizira festival, odnosno posebno kušanje posvećeno isključivo odležanim malvazijama kojima doista treba dati više na važnosti.
HOW WE COOK 2025 - vertikalno kušanje JRE Malvazije
HOW WE COOK 2025 - Giianfranco Kozlović
Kušali smo sve JRE malvazije od prve berbe 2015. pa sve do danas. Upravo ona prva, iz 2015., pokazala se kao sjajno vino top kvalitete. Sjajna je bila i JRE Malvazija 2016. kao i ona iz 2018. koja je pokazala zrele arome, ali još u potpunosti nije razvila tercijarne arome koje su rezultat odležavanja.
"Svježe malvazije dosta ovise o trenutku kad ih kušamo. Kod vina odležanih dvije, tri, pet godina nema laži ni prevare", zaključio je Gianfranco Kozlović kojeg od srca podržavam u ovoj ideji.
HOW WE COOK 2025 - zvršni ručak u podrumu Kozlović
HOW WE COOK 2025
HOW WE COOK 2025
Edukacija i promicanje lokalnih proizvoda
HOW WE COOK tradicionalno okuplja članove JRE-Hrvatska, a njegova je svrha jačanje profesionalnih veza, edukacija, promicanje lokalnih proizvoda i stvaranje novih kulinarskih interpretacija hrvatskog terroira. Ove godine naglasak je bio na Istri – njezinoj autentičnosti, izvornim namirnicama i bogatoj tradiciji koja je inspirirala jelovnike i vinska sljubljivanja tijekom cijelog dana.
Uz chefove i sommeliere JRE-Hrvatska, domaćini Antonella i Gianfranco Kozlović istaknuli su kako je zajednička priča o JRE Malvaziji izrasla u jedan od najvažnijih primjera suradnje vinara i chefova u Hrvatskoj, te predstavlja simbol moderne gastronomske scene koja se razvija u skladu s tradicijom, održivošću i najvišim standardima.
Druženje je završilo zajedničkim ručkom u Kozlovićevom podrumu, koji su pripremali JRE chefovi, u ambijentu koji dodatno naglašava povezanost vina, ljudi i mjesta.
Više fotografija s događanja HOW WE COOK 2025. pogledaj u našoj galeriji:
JRE-Hrvatska se zahvaljuje svim partnerima koji su omogućili realizaciju ovog izdanja HOW WE COOK, a posebno Hrvatskoj turističkoj zajednici, koja je prepoznala potencijal i važnost ovakvog projekta kroz promociju Hrvatske kao gastronomske destinacije s fokusom na održivost, kroz ulaganje u ugostiteljstvo te edukaciju domaćih i međunarodnih chefova, kroz prezentacije lokalnih proizvoda, proizvođača i specifičnih lokaliteta. Također, METRO Hrvatska prati udrugu na svim događanjima i njihova podrška omogućuje izvedbu na visokoj profesionalnoj razini.
HOW WE COOK 2025 ponovno je potvrdio svoju ulogu jednog od najvažnijih edukacijskih događanja JRE zajednice, a suradnja s Kozlovićima još jednom je pokazala snagu partnerstva koje spaja vrhunsku gastronomiju, terroir i ljudske priče koje stoje iza svakog tanjura i svake čaše vina.