Znate li da čokolada može odražavati terroir, baš poput vina - može nam pokazati različite arome voća, cvijeća, bilja ili začina.
Čokolada, poput vina, dolazi od voća koje mora fermentirati. Zrna kakaa sadrže kiselinu i tanine, ključne za strukturu i kompleksnost dobre čokolade. Osim toga, proizvođači čokolade mogu imati i etikete slične onima na vinu.
Čokolada, poput vina, razbuđuje sva naša osjetila: vid, dodir, sluh (kada razlomimo komad čokolade), miris i naravno - okus. Konačno, u čokoladi je dvostruko više antioksidansa nego u crvenom vinu.
Sljubljivanje vina i čokolade nije nimalo jednostavan postupak, zahtjeva stručnost, znanje, pripremu – kada se radi na najvišoj razini. Ali sljubljivanje čokolade i vina može biti i igra kojom „brusimo“ naša osjetila. Poneseni idejom Mediterana i hvarskog „terroira“ , u igri otkrivanja i sljubljivanja kušat ćemo vina Udruge Hvarski vinari (vinarije Tomić, Carić, PZ Svirče) i hvarske čokolade GAMULIN - u bojama, okusima i mirisima Mediterana.
Odabrat ćemo najbolje kombinacije i napisati misli koje nam dolaze kada kušamo vino i čokoladu.
Prijavite se na vrijeme jer je broj mjesta ograničen. Veselimo se vašem dolasku, detalje potražite na FB stranici!
Prof. Marija Vukelić
Rezervacije :
08.11.2018. SPLIT – PARADOX, Ulica bana Josipa Jelačića 3, info@paradox.hr , +385 21 787 778
21.11.2018. ZAGREB – BASEMENT, Tomićeva 5, +385 98 221 313