Zajedničko vino vinara i rasadničara Ivice Dobrinčića iz vrbničke vinarije Šipun i jednog od najcjenjenijih hrvatskih sommeliera Klaudija Jurčića, žlahtina Hlam 9 vertikala godišta 2021., 2022., 2023. i 2024. predstavljena je stručnoj javnosti Kvarnera u vinoteci Wine&Co u Rijeci.
Osim kušanja žlahtine Hlam 9 premijerno je predstavljeno i vino Hlam 4. Hlam 4 predstavlja kupažu sansigota, cabernet sauvignona, merlota i petit verdota, a koristi se grožđe iz vinograda Hlam pored Vrbnika. Događaj je održan uz potporu krovne kvarnerske udruge Kvarner Wines.
Vinarija Šipun poznata je po vinima od autohtonih sorti žlahtine, trojišćine i sansigota, a vinar i rasadničar Ivica Dobrinčić, pionir je zaštite autohtonih sorti vinove loze. Vinarija je izuzev nabrojanih vina predstavila i pjenušac od žlahtine Maličić te sansigot godišta 2010. i 2022. Bordoška kupaža Kapitul iz 2017. koja upravo izlazi na tržište zasigurno je jedno od najcjenjenijih crnih vina regije.
Hlam 9 - macerirana žlahtina fermentirana na prirodnim kvascima
“S obzirom na dugogodišnje prijateljstvo i podjelu zajedničke vizije kada je u pitanju potencijal žlahtine, projekt zajedničkog vina bio je neizbježan. Do suradnje s karizmatičnim vinarom Ivicom Dobrinčićem došlo je spontano i neopterećeno, bili smo vođeni idejom napraviti vino bez kompromisa s naglaskom na terroir.
Ujedno i vino Hlam 9 nosi ime lokaliteta na kojem se nalazi vinograd te moj sretan broj 9. Intencija je bila napraviti drugačiju žlahtinu, pokušati razviti 'old fashioned' stilistiku kakva je nekad bila. Vino je macerirano, fermentira na prirodnim kvascima, nakon pretoka spontano se bistri bez filtracije i bez ikakvih enoloških sredstava.
Kako takvo, ima nešto dublju slamnatu boju, intenzivne i kompleksne aromatike, elegantnog tijela te u ustima djeluje mekano i sočno. Vino je dublje slamnate boje, intenzivnih finih voćnih aroma poput zrelije jabuke kruške i breskve isprepletenih s aromama mediteranskog bilja i bijelog cvijeća.
U ukusu je svježe, laganijeg tijela, glatke teksture, kompleksno, finiš je u znaku ugodne gorčine. Preporučio bih ovo vino uz hladna i topla predjela, uz ribu na žaru i bijelo meso", komentirao je Klaudio Jurčić na degustaciji
Bordoška kupaža Kapitul i Hlam 4 u koji ide i sansigot
“Kapitul je crveno vino, kupaža od tri sorte grožđa cabernet sauvignon (70 %), merlot (25 %) i petit verdot (5 %). Vinograd se nalaze u blizini Vrbnika, na položaju Hlam. Tehnološko procesiranje ovog vina obilježava odležavanje 2 godine u hrastovim barrique bačvama te u bocama dozrijeva još 2 godine.
Iako su koncept naše vinarije autohtone sorte vinove loze odlučio smo se na proizvodnju bordoške kupaže od introduciranih sorti pomalo iz kaprica. Često su me prijatelji zadirkivali da proizvodim vina od tamo nekih lokalnih sorti grožđa i kako su njima ta vina bila nepoznata uvijek su mi govorili da ja mogu njima govoriti što god hoću i stavljati u bocu što hoću
Tako je nastao Kapitul kojeg su onda mogli uspoređivati s bilo kojom drugom red blend kupažom kao poznatom formulom. Danas je vrednovanje i svjesnost o važnosti i vrijednosti autohtonih sorata daleko veće pa su se i razmišljanja mojih prijatelja promijenila.
Iako naš cilj nije povećanje količine grožđa introduciranih sorti niti uvođenje takvih novih, Kapitul ostaje kao „test“ položaja Hlam i kao dokaz da se na ovom području mogu proizvesti i tzv. velika vina usporediva s mnogima drugima iz ove kategorije na bilo kojem kraju svijeta. Cijenjeni vinski stručnjak g. Saša Špiranec svrstao je Kapitul među tri kandidata za ulazak u razred velikih crnjaka Hrvatske na što smo, kao mala obiteljska vinarija, posebno ponosni", istaknuo je Ivica Dobrinčić.