Najave 10. listopada 2022.

'More je tvoj najbolji prijatelj': Knjiga koja je oduševila splitske prvašiće

foto: PR

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
U sklopu festivala Taste the Mediterranean powered by Tommy splitskim prvašićima predstavljena je knjiga 'More je tvoj najbolji prijatelj', a maleni su tom prilikom pokazali veliko ekološko znanje i entuzijazam

More je tvoj najbolji prijatelj – poručuje švedski glumac, redatelj i umjetnik Lasse Åberg, autor istoimene knjige za djecu čije je hrvatsko izdanje predstavljeno jučer u Splitu na 10. Međunarodnom festivalu Taste the Mediterranean – u Kazalištu lutaka, pred splitskim prvašićima. Ovaj multitalentirani umjetnik, koji je producirao neke od najuspješnijih švedskih filmova, a kao redatelj se bavio tematikom života na moru, u novoj ilustriranoj knjizi vodi male čitatelje u nepoznati svijet dubina.

 | Author: PR foto: PR
Predstavljanje knjige podržao je trgovački lanac Tommy

'More je tvoj najbolji prijatelj' pokazuje zašto su mora i oceani ključni za život na Zemlji. Suptilnim slikama i jednostavnim jezikom Lasse Åberg objašnjava djeci – a i odraslima – da je sve, od najsitnije ribe do najvećeg kita, povezano u savršeni ekosustav čija se ravnoteža ne smije remetiti. A remeti je čovjek, među ostalim, ako ne razvrstava otpad – jer sve što se ne reciklira, završava u tlu, u rijekama te, na kraju, u morima i oceanima.

More je čovjekov najbolji prijatelj, ponavlja Åberg, a prema najboljem prijatelju morate biti dobri. Splitski prvašići su to jako ozbiljno shvatili na predstavljanju knjige iza koje stoji švedska fundacija Voice of the Ocean. Maleni su pokazali veliki interes za knjigu, očuvanje mora i ekološke teme općenito, a Tommy, premium partner festivala, posebno je podržao promociju slikovnice te je i inače posvećen temi očuvanja čistoće mora i okoliša. Tako je u svibnju ove godine pod pokroviteljstvom trgovačkog lanca Tommy provedena akcija čišćenja otpada iz mora na plaži Bačvice prilikom čega su uklonjena tri kubika otpada!

 | Author: PR foto: PR Tommy je za mališane nakon predstavljanja slikovnice pripremio iznenađenje - zdravu i finu užinu

Bio je to divan poklon Splitu za blagdan svetog Duje, a Tommy je i za djecu okupljenu na predstavljanju knjige pripremio dar - iznenadio ih je ukusnom i zdravom užinom pa su klinci uživali u slatkim jabukama, domaćim mandarinama i osvježavajućim sokićima.

 | Author: PR foto: PR
Projekt menadžer zaklade Voice of the Ocean, Niklas Nillson (na slici u sredini), bio je ugodno iznenađen znanjem splitskih prvašića o temi očuvanja mora

Nakon predstavljanja knjige, u Splitu smo popričali s projekt menadžerom za edukaciju Voice of the Ocean, Niklasom Nilssonom, koji nije krio oduševljenje znanjem i angažmanom splitskih učenika: 
"Vidjelo se da djeca jako dobro poznaju problematiku onečišćenja mora, shvatio sam da dosta o tome uče u školi. Pokušavamo inspirirati mlade da budu znatiželjni kad je riječ o moru, da razmišljaju o njemu i znaju zašto se o njemu trebamo brinuti". Naime, zaklada Voice of the Ocean podupire i promovira znanost, edukaciju, informacije i komunikaciju povezanu s očuvanjem mora, morskog ekosustava i okoliša, kao i s interakcijom čovjeka i mora - nekad, sada i u budućnosti. 

"Ovo je prva knjiga koju izdajemo, ali kreirali smo i videa, filmiće i razne materijale. No, vjerujem da nije ni zadnja jer naša zaklada promatra što se događalo nekad, što se događa sada s morem, ali i što će se događati u budućnosti. Mi imamo holistički pristup rješavanju problema s morem. Nismo aktivistička organizacija koja govori što tko treba učiniti, već radimo sa znastvenicima kako bi oni mogli imati bolje informacije koje će im pomoći u očuvanju mora", objašnjava Niklas Nilsson kojeg smo morali pitati kako mu se sviđa Jadransko more:
"Predivno je. Ronioc sam i upoznao sam ljepotu vašeg mora i iz duboke perspektive. Samo ove godine bio sam tri puta i vratit ću se", kaže s osmijehom. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.