Najave 06. listopada 2023.

Na Hvaru su jedva dočekali mlada maslinova ulja

Kušaonica Seca Eva Marija
Kušaonica Seca Eva Marija foto: Nikola Radovani
gastro postao gastro.24sata.hr
Posebna svečanost zatvaranja ljetne sezone i predstavljanje mladih maslinovih ulja održat će se 14. listopada na Hvaru, u Gdinju, u kušaonici Seca Eva Marija

U subotu, 14. listopada od 15 do 20 sati, u kušaonici Seca Eva Marija u Gdinju na Hvaru, održat će se posebna svečanost zatvaranja ljetne sezone područja općine Jelsa, na otoku Hvaru, uz predstavljanje mladih maslinovih ulja na kojoj će se moći kušati tek prešana maslinova ulja, uz odlične zalogaje.

Nakon vrlo uspješne ljetne turističke sezone i berbe grožđa, na otoku Hvaru sredinom listopada počinje berba i prerada maslina te proizvodnja maslinova ulja. Turistička zajednica općine Jelsa i kušaonica Seca Eva Marija tom su prigodom odlučile predstaviti najbolje maslinare općine s mladim maslinovim uljima.

 | Author: Nikola Radovani Seca Eva Marija foto: Nikola Radovani

Svečanost dolaska mladog maslinovog ulja počet će kušanjem tek prešanih ulja maslinara Božić, Radojković i Seca Eva Marija, u pitoresknom i autentičnom dijelu otoka Hvara, mjestu Gdinj koje još uvijek živi Dalmaciju kakva je nekad bila. Mlado maslinovo ulje će se usporediti s prošlogodišnjim što će posjetiteljima dati mogućnost raspoznavanja aromatike različitih godišta, uz stručno vođenje maslinara.

Kako bi svečanost doista bila posebno iskustvo svih čula, mediteranske zalogaje pripremit će poznate food blogerice Sandra Rončević (O slanom i slatkom) i Tanja Pastuović Klaić (Cookam i guštam) uz domaćeg chefa Krstu Barbića, jednog od najboljih hvarskih kuhara iz obiteljskog restorana Davor iz Zavale.

 

Maslinik i kušaonica maslinovih ulja SECA Eva Marija na Hvaru Možda vas zanima... Kako upariti hranu, vino i maslinovo ulje? Najave

 

Pripremljena jela pokazat će raskoš mediteranske kuhinje uz obilje začinskoga bilja obližnjega mirisnoga vrta Fjori Fora, a bit će tu i vina od izvornih dalmatinskih sorti (bogdanuša, prč, pošip, plavac mali) ponajboljih hvarskih vinara. Na ovaj će način posjetitelji upoznati skrivene dijelova otoka Hvara koji nude autentične doživljaje kroz domaće proizvode lokalnih OPG-ova, maslinara i vinara na idealnom mjestu – u masliniku.

Događaj je otvoren za javnost, ali je broj mjesta ograničen. U slučaju kiše, događaj se ne odgađa, nego seli s terase u kušaonicu. Rezervacije su obavezne na mail: evamcurin@gmail.com.

 | Author: Nikola Radovani Seca Eva Marija foto: Nikola Radovani

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.