Najave 23. kolovoza 2023.

Kako upariti hranu, vino i maslinovo ulje?

Maslinik i kušaonica maslinovih ulja SECA Eva Marija na Hvaru
Maslinik i kušaonica maslinovih ulja SECA Eva Marija na Hvaru foto: Alterego media za SECA Eva Marija
gastro postao gastro.24sata.hr
U nedjelju 27. kolovoza u kušaonici maslinovih ulja SECA Eva Marija na Hvaru održat će se uistinu posebno kušanje maslinovih ulja naslijepo, uz uparivanje s hranom i vinom

Ove nedjelje, 27. kolovoza, u kušaonici maslinovih ulja SECA Eva Marija u Gdinju na otoku Hvaru, u masliniku, održat će se večera kušanja naslijepo maslinovih ulja SECA i hvarskih vina, uz posebno osmišljene zalogaje. Kušanje maslinovih ulja prava je poslastica za gurmane, a kad tomu dodamo pridjev – naslijepo, priča postaje intrigantnija.

 | Author: Alterego media za SECA Eva Marija Kušanje maslinovih ulja foto: Alterego media za SECA Eva Marija

Uz pomno odabranih 5 sljedova, organizatori će poslužiti po 2 različita maslinova ulja, a gosti će odabrati bolju kombinaciju. Uz bolju kombinaciju dodat će se po jedno hvarsko vino – i ono će se kušati naslijepo. A na najbolju kombinaciju hrane, ulja i vina - dodat će se mediteranski začini hvarskoga vrta Fjori Fôra. Radionicu će voditi organizatorica Marija Vukelić.

Na samom početku će o uljima govoriti vlasnica kušaonice Eva Marija Čurin, koja će prisutnima pokazati kako pravilno kušati maslinovo ulje, opisat će pojedine sorte maslina od kojih ona proizvodi ulja, a gosti će ih kasnije pokušati prepoznati. O vinima će govoriti sami vinari, kada se, nakon sljubljivanja naslijepo, otkrije sorta.

 | Author: Alterego media za SECA Eva Marija Mslinova ulja SECA Eva Marija osvajaju nagrade na prestižnim natjecanjima diljem svijeta foto: Alterego media za SECA Eva Marija

Hvarska maslinova ulja cijenjena su u cijelom svijetu, a uljara Seca Eva Marija svojim nagradama to i dokazuje – najznačajnije nagrade su stigle ove godine iz New Yorka i Japana. Zlato je dobilo ulje Eva Marija, nazvano po vlasnici OPG-a, 2022. nagradu je u Dubaiju dobilo ulje Selekcija, a u Tokiju je zablistala Levantinka. Godine 2019. ulja Seca uvrštena su u najpoznatiji svjetski vodič maslinovih ulja Flos Olei.

Večera sljubljivanja ulja i vina otvorena je za javnost, organizira se za manji broj ljudi (20) stoga je važno prijaviti se na vrijeme, do 25. kolovoza, Evi Mariji Čurin na mail: evam.curin@gmail.com.

 | Author: Alterego media za SECA Eva Marija Maslinik i kušaonica maslinovih ulja SECA Eva Marija na Hvaru foto: Alterego media za SECA Eva Marija  | Author: Alterego media za SECA Eva Marija Kušanje maslinovih ulja i njihovo sljubljivanje s hranom zahtjevna je disciplina, ali donosi i puno užitka foto: Alterego media za SECA Eva Marija

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.