Prije pet godina Draga Dilparić otvorila je na Ravnicama šarmantni bistro Darling & Shegrts koji je od tada do danas polako postao mjesto na koje rado navraćaju ljubitelji fine hrane iz cijelog Zagreba, ne samo iz kvarta. Tu se jede fina domaća hrana "s modernim twistom" koja osmišljava sama vlasnica, a odnedavno uz nju je u kuhinji i mladi chef Ivan Pavlović.
Gdje su danas i što sve nude, i kako to ide uz odlična vina, Dragana i njezin tim pokazali su na prvom ovogodišnjem izdanju projekta Vino uz žlicu. Uz autorska jela bistroa Darling & Shegrts, uparena su vina nekoliko vinarija, kao i vrhunska istarska maslinova ulja. Mogli su se kušati i odličan hrvatski gin, liker od bazge, vinjak...
U domaćoj atmosferi bistroa uređenog poput bakina dnevnog boravka, s mnoštvom detalja, poput predivnih tabletića i uistinu bogate kolekcije kuharica, Dragana i njezini šegrti poslužili su svoja autorska jela u degustacijskim porcijama. Sva su jela, sukladno nazivu projekta, poslužena uz žlicu i, naravno, vino.
Od mini quichea do pohane sarme
Za početak poslužen je mini quiche Lorraine sa šunkom i sirom, koje je pratio pjenušac Furjan Dominus bijeli. Ovaj pjenušac od chardonnayja i graševine prošle je godine osvojio srebrnu medalju na Decanteru, a proizveden je klasičnom metodom.
Kao drugi slijed poslužene su kockice prepečenog kruha s kremom od mrkve i guacamoleom. Ovo jelo pratilo je vino Vislander Rosé 2023. od plavca malog. Možda i najbolji pairing večeri bio je onaj jela bakice Pavice (poširano jaje, krema od ajvara, krema od sira i vrhnja i crumble od prepečenog kruha) i odlične, voćne i svježe Šoškić graševine iz berbe 2024.
Pohana sarma s dvije kreme, od krumpir pirea i od dinstanog kiselog zelja, poslužena je uz Kotari merlot 2019., a nakon toga gosti su se zasladili šnenoklima u čaši s dodatkom naranče i čokolade. Uz desert poslužen je Furjan muškat žuti iz 2023.
Uvertira u ovo ugodno druženje bile su žestice craft destilerije Bijeli gusak iz Đakova. Tijekom večere mogla su se kušati i odlična istarska maslinova ulja Bembo (od sorti buža, rošinjola, puntoža i bjelica), a Tvrtka Koracell predstavila je novost u svome prodajnom programu - premium stalke za boce. Prvenstveno se koriste za vino, no mogu poslužiti za maslinovo i bučino ulje te druga pića.
Projekt Vino uz žlicu još prije šest godina pokrenuli su Renata Cisar i Mustafa Topčagić i već imaju planove za nova druženja uz finu hranu i vino u ovoj godini. Za sad vam nećemo otkrivati gdje i kada, pratite nas i sve ćete doznati!