Najave 27. srpnja 2017.

Najava: Dani Pošipa 2017

foto: Silvija Munda
gastro postao gastro.24sata.hr
Cijeli otok Korčula, a posebno Smokvica i Čara, može se pohvaliti tradicijom vinogradarstva i vinarstva još od vremena starih Grka.

O tome svjedoče brojni dokazi, a posebno oko dvije i pol tisuće godina star dio preše pored stare vinarije te ostaci grčkih ljetnikovaca, ispred kojih se nalaze nepregledne površine zasađene vinovom lozom.

 | Author: Silvija Munda foto: Silvija Munda

‎Pošip‬ je jedno od najboljih i najpoznatijih hrvatskih bijelih ‪vina‬, a dobiva se od istoimene autohtone sorte grožđa porijeklom s ograničenih lokaliteta na području Smokvice i Čare. Prvo je hrvatsko bijelo vino sa zaštićenim geografskim podrijetlom, zaštićeno 1967. g. (prije punih 50 godina!).

 | Author: Silvija Munda foto: Silvija Munda

I danas najbolje uspijeva na položajima Čare i Smokvice, a daje cijelu paletu vina - od pjenušaca, zatim svježih, laganih, ljetnih vina pa preko kompleksnih i odležanih, sve do zanimljivog Pošipa iz amfore, tj. kvevrija, mladog vinara Ante Miline iz Smokvice. Zanimljiv Pošip Amfora vinarije Milina iz berbe je 2015., a na tržište je plasiran ove, 2017. godine te pokazuje jedno sasvim novo lice pošipa - bogato, kompleksno i svakako, drugačije. Je li to pravi put za pošip, provjerite na Danima Pošipa!

 | Author: Silvija Munda foto: Silvija Munda

Dani Pošipa - program
Tijekom Dana otvorenih vrata vinarija Smokvice i Čare, posjetiti vinarije i probati Pošip moguće je u razdoblju 29. 7. - 5.8.2017., svaki dan od 19 - 21 h, uz degustacijske čaše koje se mogu kupiti u vinarijama sudionicima događanja te na Noći vina 6. kolovoza u Brni. Tijekom posjeta vinarijama, osim čaše, trebate imati i vaučer koji je dio službenog letka (dobit ćete ga uz kupnju čaše).

 | Author: Silvija Munda foto: Silvija Munda

Na završnoj manifestaciji, Noći vina, 6.8.2017., osim u druženju s vinarima i njihovim vinima, uživat ćete i u nastupu klape Puntamika.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.