Najave 20. travnja 2023.

Nema dobrih kadrova u turizmu i ugostiteljstvu bez modernog obrazovanja

3. Dani turizma i ugostiteljstva u Zagorju
3. Dani turizma i ugostiteljstva u Zagorju foto: PR
gastro postao gastro.24sata.hr
Održani su 3. Dani turizma i ugostiteljstva u Zagorju, a manifestacija je na jedan dan gostovala i u Zagrebu, na Europskom trgu gdje su predstavili svoj europski projekt cjeloživotnog obrazovanja u sklopu Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok

Uspješno su održani 3. Dani turizma i ugostiteljstva u Zagorju, koji su ovoga puta gostovali u Zagrebu, u organizaciji Regionalnog centra kompetentnosti Zabok u okviru projekta ReCeZa. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Tri dana vrhunskog programa Dana turizma s enogastronomskim radionicama, prezentacijama, panel raspravama i sajmom lokalnih proizvoda sjeverozapadne Hrvatske dokazuje kako je budućnost hrvatskog turizma u dobrim rukama uz preduvjet da se mladima omogući suvremena edukacija, aktivna podrška i sloboda da pokažu svoja znanja i vještine. Radosna i ponosna lica učenika dokazuju da poslovi u turizmu itekako privlačni ako se obrazovanju mladih za poslove u turizmu i ugostiteljstvu pristupi na suvremeni način.

 | Author: PR 3. Dani turizma i ugostiteljstva u Zagorju foto: PR

Dane turizma i ugostiteljstva u Zagorju otvorila je Draženka Jurec, ravnateljica Srednje škole Zabok, a uzvanicima su se obratili Anna Mladenovics, ravnateljica Instituta Liszt – Mađarskog kulturnog centra, Vlatka Mlakar, izaslanica župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara, pročelnica Upravnog odjela za javnu nabavu i EU fondove Krapinsko-zagorske županije, Slavko Štefičar, ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije Ministarstva turizma Republike Hrvatske i Siniša Hajdaš Dončić, predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora, a zanimljivo je istaknuti kako je gospodin Hajdaš Dončić bio nekadašnji učenik Srednje škole Zabok. Nakon svečanog otvorenja projekt ReCeZa predstavila je Veronika Kolman, voditeljica Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok.

 | Author: PR 3. Dani turizma i ugostiteljstva u Zagorju foto: PR

"U okviru projekta radimo na novim strukovnim kurikulima, na novim zanimanjima vezanim uz sektor turizma i ugostiteljstva koji bi trebali doprinijeti da imamo vrhunski kadar, Kako bismo to postigli, potrebna su nam međunarodna iskustva, zato smo imali studijska putovanja i suradnju s turističkim i ugostiteljskim školama, obrtničkim komorama i s nama susjednim zemljama", rekla je Draženka Jurec, ravnateljica Srednje škole Zabok.

"Puno pohvale učenicima, proizvodi koje sam vidio i zadnji puta me svaki puta oduševe. To je poruka koju treba shvatiti – samo nastavite tako dalje, u turizmu ima mjesta za vas i ne trebate se bojati za svoju budućnost", poručio je Slavko Štefičar, ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije Ministarstva turizma Republike Hrvatske.

 | Author: PR 3. Dani turizma i ugostiteljstva u Zagorju foto: PR

"Regionalni centar kompetentnosti Zabok daje prije svega mogućnost stanovnicima Krapinsko-zagorske županije, ali i regije da im se omogući suvremeno obrazovanje 21. stoljeća sa svim potrebnim hardverskim i softverskim alatima. Zgrada, hotel, kabineti predstavljaju hardver, a ono što je važnije od toga je da mora postojati i softver - a to ste vi. Vaš trud, vaša ljubaznost i vaša motivacija da usmjeravate učenike da ostanu ljudi koji su ključ uspjeha u turizmu", naglasio je Siniša Hajdaš Dončić, predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora.

"Otvorenjem već ove jeseni, Regionalni centar kompetentnosti CUT ponudit će nove metode učenja, cjeloživotno obrazovanje i modernizirati pristup u osposobljavanju osoba za suvremeno tržište rada u turizmu i ugostiteljstvu u novim prostorima škole i akademisa, hotela i restorana koji će tržišno poslovati i u kojem će raditi učenici škole.

Ono što nas razlikuje od drugih škola je što u sklopu infrastrukture škole gradimo i akademis – smještajni objekt hotelskog tipa u kojem će biti moguće smjestiti 40 osoba u dvokrevetnim sobama sa tri i četiri zvjezdice", istaknula je Veronika Kolman, voditeljica Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok.

 | Author: PR 3. Dani turizma i ugostiteljstva u Zagorju foto: PR

Trodnevna manifestacija započela je u utorak, 18. travnja stručnim enogastronomskim radionicama za nastavnike, mentore i učenike nakon čega je u četvrtak, 20. travnja svečano otvoren sajam te su uslijedila predavanja, okrugli stolovi i paneli. Zoltán Mészáros, glavni savjetnik Veszprém-Balaton 2023 EcoC održao je predavanje na temu Važnost međuregionalne i međunarodne suradnje u turizmu i edukaciji, nakon čega je započeo okrugli stol na temu Edukacija – ključ uspjeha u turizmu i obrazovanja.

O ovoj vrlo važnoj temi diskutirali su Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma, Mislav Balković, osnivač i dekan visokog učilišta Algebra, Dora Smolčić Jurdana, predstojnica Zavoda za turizam Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija, Stanka Karažija, direktorica Olivia Green Camping Tisno i Draženka Jurec, ravnateljica Srednje škole Zabok. Panelisti su zaključili da programi obrazovanja moraju biti sinkronizirani s potrebama struke s naglaskom na cjeloživotnom učenju te da je bitno kod mladih izgraditi pozitivan mindset prema poslu u turizmu.

 | Author: PR 3. Dani turizma i ugostiteljstva u Zagorju foto: PR

Nakon stručnog i praktičnog dijela Dani turizma i ugostiteljstva u Zagorju zaokruženi su zabavnim programom pod nazivom Škola je COOL koji je predstavio vještine učenika, a posjetitelji su mogli uživati na Europskom trgu u degustaciji bezalkoholnih koktela, prezentaciji izrade tradicionalnih zagorskih specijaliteta, glazbenom programu kao i prodajnoj izložbi OPG-ova i drugih ponuđača proizvoda turizma i ugostiteljstva sjeverozapadne Hrvatske.

 | Author: PR 3. Dani turizma i ugostiteljstva u Zagorju foto: PR

Stručne gastronomske i vinske radionice za nastavnike i učenike, susret agencija i turističkih ponuđača sjeverozapadne Hrvatske, okrugli stolovi, predavanja i paneli na kojima su se diskutirale vrlo važne teme samo su dio kvalitetnog programa ovogodišnjeg sajma Dani turizma i ugostiteljstva u Zagorju.

Dani turizma i ugostiteljstva u Zagorju održavaju se u sklopu projekta ReCeZa - Regionalni centar Zabok ukupne vrijednosti 66.693.287,89 kn. Ukupan iznos projekta financiran je iz Europskog socijalnog fonda, u okviru Operativnog programa učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

 | Author: PR 3. Dani turizma i ugostiteljstva u Zagorju foto: PR

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.