Najave 06. prosinca 2016.

Nova radionica: FRANCUSKI I VINO – šampanjac i pjenušac

foto: Julio Frangen
gastro postao gastro.24sata.hr
U ciklusu radionica FRANCUSKI I VINO u mjesecu slavlja i dobrih želja, vrijeme je za - mjehuriće. U radionici koja počinje na slova CH (Š) predstavit ćemo francusku regiju Champagne te objasniti razliku između pjenušavih vina le champagne i le crémant.

Važnost francuskog jezika u svijetu gastronomije, ali i u svakodnevnom životu vinoljubaca, znalaca, novinara koji prate vinske i gastronomske teme - svakim je danom sve veća, a za prave ljubitelje vina te posebice profesionalce - nije luksuz nego potreba.

Lijepo je kada učimo od početka, kada uz govor pridružimo točan izgovor – jer znanje je dugoročno ulaganje i može nam donijeti samo bolje i više.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Na novoj će se radionici tako saznati kako je nastao, i zašto se zove šampanjac? Što je crémant? Koja je razlika između tradicionalne i metode “charmat”? Objasnit ćemo  kako Francuzi organiziraju “une soirée champagne chez soi”, i predložiti što se sve može jesti uz šampanjac.

Menu:

  • Crémant d'Alsace rosé & fromage de brebis Basque
  • Champagne rosé Collard Picard & brie ma crémière
  • Crémant de Loire & chaource Lincet
  • Champagne brut & camembert
  • Pjenušac iznenađenja & slatki zalogaji Catering Topolovec

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Tijekom prosinca, FRENCH STORE organizira i božićne domjenke „A la française, s francuskim vinima i delicijama, uz vođenu stručnu prezentaciju Marije Vukelić i Nathalie Durbić.

Sljedeća radionica „po slovima Abecede“ predviđena je za 16. siječanj 2017., kada će na redu biti slovo D s temom degustacije - La dégustation (la vue, l'odorat, la bouche).

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Jeste li znali?!

Le champagne  - šampanjac je pjenušavo vino koje nosi ime svoje pokrajine. Tri su sorte od koje se radi: pinot noir, pinot meunier i chardonnay. Chardonnay šampanjcu daje svježinu i eleganciju, pinot noir voćnost, a  meunier tijelo. Šampanjac se proizvodi tradicionalnom metodom zvanom još i « champenoise » /ša :pǝnoaz/.

AOC Champagne jedna je od najpoznatijih vinskih regija  na svijetu u kojoj se proizvede oko 250 milijuna butelja u tri glavne podregije: la Montage de Reims, la Côte des Blancs i la Vallée de la Marne. Vinogradi Šampanje su posebni jer većinom od crnog grožđa (pinot noir 38%, meunier 32%, chardonnay 30%) proizvode -  bijelo vino.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Le crémant je pjenušavo vino proizvedeno tradicionalnom metodom na nekom području izvan Šampanje. Postoje tako crémant d'Alsace, de Bourgogne, de Bordeaux, de Die, du Jura, de Limoux, de Loire, de Luxembourg, de Savoie, de Wallonie (u vinogradima Belgije). 

Poznata je izjava Lily Bollinger  (50tih god prošloga stoljeća) da šampanjac pije kad je sretna i kad je tužna, ponekad kad je sama, a u društvu uvijek, sita ga oblizuje, a gladna guta. Inače ga, ne pije. Osim kad je žedna.

 “J'en bois quand je suis heureuse et quand je suis triste. Parfois j'en bois quand je suis seule. Si j'ai de la compagnie j'estime que c'est mon devoir. Si je n'ai pas faim je joue avec, et j'en bois quand je suis affamée. Sinon, je n'y touche jamais, sauf si j'ai soif". (Lily Bollinger)  

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.