Najave 19. srpnja 2024.

Novi fantastični ljetni okusi Esplanadina Le Bistroa

Esplanade Le Bistro ljetni meni 2024
Mousse od jogurta, salata od mladog graška i mente, kivano, ikra pastrve.hrskava košarica od piva i rižinog brašna
foto: Arhiva hotela Esplanade
Chefica Ana Grgić Tomić donosi fantastične ljetne okuse u novom jelovniku kultnog Esplanadina Le Bistroa - puno je povrća, ribe i morskih plodova, ali u ponudi su i mesna jela prilagođena najtoplijem godišnjem dobu

Salata od mladoga graška i mente s mousseom od jogurta, ikrom od pastrve i hrskavom košaricom od piva i rižina brašna, kroket od maslina s marmeladom od rabarbare, salikornijom i aiolijem od maslinovog ulja, usoljena tuna s carpacciom od lubenice, hladnom juhom od krastavaca i wasabija, krem juha od pečene rajčice, losos s karameliziranom kremom od kozjeg mlijeka i bazge uz domaće njoke od koprive, američki striploin odrezak s kremom od paljenog kukuruza i borovice, sladoled od zelene jabuke i đumbira, sorbet od višnje i cvijeta soli... samo su neka od fantastičnih jela stvorenih za ljetna uživanja u opuštenom ozračju ovog popularnoga gurmanskog hotspota.

esplanade, zinfandel's, novi meni, ana grgić tomić Možda vas zanima... Nove gastro senzacije s potpisom Ane Grgić Tomić Najave ž

Esplanade Le Bistro ljetni meni 2024 | Author: Arhiva hotela Esplanade Ana Grgić Tomić foto: Arhiva hotela Esplanade

Privlačne kombinacije okusa rezultat nepresušne kreativnosti i maštovitosti Esplanadine chefice Ane Grgić Tomić, a nadahnuće za izradu jelovnika pronašla je u mnogima omiljenom godišnjem dobu - ljetu.

Visoke i katkad neizdržive ljetne temperature najbolje je provesti u hladu, a jedno od legendarnih mjesta koje za vrijeme najtoplijeg doba godine pruža dovoljno sjene i jedinstvenu atmosferu pariškog šika jest Le Bistro zagrebačkog hotela Esplanade

Esplanade Le Bistro ljetni meni 2024 | Author: Arhiva hotela Esplanade Le Bistro hotela Esplanade foto: Arhiva hotela Esplanade Esplanade Le Bistro ljetni meni 2024 | Author: Arhiva hotela Esplanade Školjke Sv. Jakova, lagano ukiseljene sa šafranom, gel od breskve i curryja,tartar od breskve, hrskava bijela kvinoja foto: Arhiva hotela Esplanade

Morske namirnice su glavne zvijezde

"U novom à la carte jelovniku prevladavaju morske namirnice poput ribe i školjaka. Tunu i losos uvrstila sam u predjela jer su to dovoljno lagane, a opet zasitne ribe. Lagano sam ih usolila da iz njih izvučem višak vode, a pripremila sam ih uz minimalnu termičku obradu.

Losos sam spojila s karameliziranom kremom od kozjeg mlijeka i bazge i poslužila s domaćim njokima od koprive koju sami sušimo, meljemo u prah, koji potom upotrebljavamo u pripremi domaćeg tijesta. Tunu sam, primjerice, kombinirala s carpacciom od lubenice, hladnom juhom od krastavaca, wasabija i korijandra. Pravo ljetno jelo koje pruža odlično osvježenje!”, istaknula je Ana Grgić Tomić.

Esplanade Le Bistro ljetni meni 2024 | Author: Arhiva hotela Esplanade Marinirana hobotnica, salata od mladog krumpira, crna rotkva, motar, gel od limuna i ružmarina foto: Arhiva hotela Esplanade Esplanade Le Bistro ljetni meni 2024 | Author: Arhiva hotela Esplanade Poširani file kovača, velouté od zapečenog mladog luka, sotirani bob s mladim špinatom i limunom foto: Arhiva hotela Esplanade

Povrtna rapsodija

Novi à la carte jelovnik restorana Le Bistro sadrži zanimljive spojeve sezonskog povrća, voća i začina, idealno za one koji preferiraju vegetarijanska jela. Svakako predlažemo da kušate kroket od maslina, koji je Ana spojila s marmeladom od rabarbare, aiolijem od maslinovog ulja i salikornijom, odnosno morskom šparogom, koja daje dodatnu svježu notu slatko-kiselim jelima.

Masline, kaže Ana, sami usoljavaju jer žele da namirnice budu u najvećoj mogućoj mjeri svježe i iskoristive. Suradnja s eko-dobavljačima i lokalnim OPG-ovima od kojih nabavljaju povrće i začinsko bilje važan je dio Anina kulinarskog puta te poslovanja Esplanadinih restorana.

Esplanade Le Bistro ljetni meni 2024 | Author: Arhiva hotela Esplanade Crostata sa šparogama i začinskim biljem, svježa kiselica, carpaccio od šparoga foto: Arhiva hotela Esplanade

Od vegetarijanskih predjela valja istaknuti i crostatu sa šparogama i začinskim biljem, svježom kiselicom i carpacciom od šparoga, zatim pravu ljetnu krem juhu od pečene rajčice s uljem od bosiljka i ukiseljenim komoračem, kao i Anin nagrađivani rižoto, ovaj put u kombinaciji s kremom od pečenih tikvica, rikote, čilija, ulja od peršina, pinjola i svježih tikvica – idealno za uživanje uz čašu vina ili pjenušca.

Esplanade Le Bistro ljetni meni 2024 | Author: Arhiva hotela Esplanade Ivan Trbušić, voditelj Le Bistroa foto: Arhiva hotela Esplanade

Guščju jetru spojila sa šljivama

Ana nije zaboravila ni na istinske ljubitelje mesnih jela. Pečenu guščju jetru, svojevrsni klasik Le Bistroa, u ljetnoj ponudi predjela spojila je sa šljivama, čija je sezona upravo u tijeku.

"Jedan dio šljiva iskuhavam i radim consommé, a od ostatka napravim gel kojemu dodajem malo tonke. Ovaj francuski specijalitet izvrsno nadopunjuje slatkoća šljiva, a kao 'točka na i' tu je domaći brioš od kakaa.

Među mesnim jelima posebno bih istaknula američki striploin odrezak. Riječ je o vrlo lijepom komadu mesa, sočnom i intenzivnom, koji zapečem i dodam finu kremu od paljenog kukuruza i borovine s dodatkom krune od čilija i smeđeg maslaca te poslužim uz pečeni kukuruz. Iako se na prvu čini teško, ovo je lagano ljetno jelo koje će oduševiti sve zaljubljenike u dobre odreske”, navodi Esplanadina chefica.

Esplanade Le Bistro ljetni meni 2024 | Author: Arhiva hotela Esplanade Pečena gušća jetra, gel od suhih šljiva i tonke, consommé od suhih šljiva,brioš od kakaa foto: Arhiva hotela Esplanade Esplanade Le Bistro ljetni meni 2024 | Author: Arhiva hotela Esplanade Teleći kotlet, ragu od gljiva, zapečeni mladi krumpir sa začinskim biljem, konfitirane artičoke foto: Arhiva hotela Esplanade

Od glavnih jela u novom jelovniku ističe se teleći kotlet s raguom od gljiva, zapečenim mladim krumpirom sa začinskim biljem i konfitiranim artičokama, kao i juneći biftek s karameliziranim korjenastim povrćem i kremastim batatom s dodatkom pržene kadulje.

Posebno sočan file romba Ana je zamislila u zapečenoj verziji s kremom od parmezana i začinskog bilja, a kao prilog tu su pečena brokula i crumble od crnog češnjaka, dok poširani file kovača dolazi uz sotirani bob s mladim špinatom.

Esplanade Le Bistro ljetni meni 2024 | Author: Arhiva hotela Esplanade Kultni Esplanade štrukli foto: Arhiva hotela Esplanade

Neizostavni klasici

Le Bistro donosi i neizostavne klasike poput kultnih zapečenih Esplanadinih štrukli, specijaliteta hotela koji se rade i u bezglutenskoj varijanti, zatim odličnog tatarskog bifteka, Cezar salate s piletinom, kao i francuskog klasika – zapečene juhe od luka te finog bečkog odreska s kremastim pire-krumpirom.

Vinska karta Le Bistroa sadrži izvrsna rashlađena vina i pjenušce za koje će vam uslužno osoblje na čelu sa šefom restorana Ivanom Trbušićem rado dati preporuku. Osobito nam se sviđa i podulja lista domaćih vina i pjenušaca na čaše, tako da sa svakim slijedom možete sljubiti okuse koji se najbolje spajaju.

Esplanade Le Bistro ljetni meni 2024 | Author: Arhiva hotela Esplanade Biskvit od pečene marelice, krema od mascarponea i lavande, karamelizirane marelice, pinjoli foto: Arhiva hotela Esplanade

Neodoljive bezglutenske slastice

Ručak ili večeru nije naodmet zaokružiti pokojom slasticom, osobito ako se radi o desertima koji se pripremaju od zdravih i svježih sastojaka, ne sadrže gluten i pogodni su za vegetarijance. Posebno osvježava sladoled od zelene jabuke i đumbira u spoju s biskvitom od pistacija i pločicom od đumbira, a završnu notu daju mu gel od jabuke i krema od pistacija.

Neodoljiva je i tortica od badema i ricotte s inovativnim sladoledom od ružmarina i dodatkom marmelade te curda od limuna, a tu je i sočni biskvit od pečene marelice s mascarponeom, lavandom i pinjolima, kao i ledeni sorbet od višnje u kontrastnom spoju s cvijetom soli, čokoladom, mentom i sezamom.

Esplanade Le Bistro ljetni meni 2024 | Author: Arhiva hotela Esplanade Le Bistro foto: Arhiva hotela Esplanade

Slasno i zdravo za najmlađe goste

Ako planirate obiteljski obrok, vas i vaše mališane oduševit će Anin pomno osmišljen dječji jelovnik. Kako je i sama majka, svjesna je važnosti zdrave i raznovrsne prehrane za djecu. Namirnice je pažljivo birala da bi i najizbirljivije dijete uživalo u okusu hrane koju voli, s posebnim naglaskom na želje roditelja i prehrambene navike djece.

Primjerice, djeci omiljeni špageti dolaze uz domaći umak od svježih rajčica, koje se za Le Bistro nabavljaju od provjerenih proizvođača, u kombinaciji s istarskim ekstra djevičanskim maslinovim uljem i svježim bosiljkom iz Esplanadina vrta na terasi Oleander.

Esplanade, Zdravi doručak, Biti Green je IN Možda vas zanima... Predškolci uživali u zdravom doručku u hotelu Esplanade Najave

Juhica od mlade mrkve koja dolazi sa štapićima mrkve u medu, kao i poširani brancin uz finu kremu od batata s maslinovim uljem te svježe pripremljen čips od batata zasigurno će oduševiti zahtjevna dječja nepca.

Za mališane koji imaju posebne prehrambene navike, alergije ili intolerancije na hranu, Esplanadini kuhari sa zadovoljstvom će pripremiti jela prema smjernicama roditelja. Sva se jela pripremaju bez dodatnih šećera i aditiva.

Esplanade Le Bistro ljetni meni 2024 | Author: Arhiva hotela Esplanade Krem juha od pečene rajčice, ulje od bosiljka, ukiseljeni komorač foto: Arhiva hotela Esplanade

Početak dana à la carte

Ako vas put nanese do hotela Esplanade u jutarnjim satima, u Le Bistrou već godinama nude doručak à la carte. Hrskavi tost s finom kremom od avokada, poširanim jajetom i prženom pancetom, omlet s povrćem ili jaja Benedict poslužena na toplom briošu s maslacem samo su neke od idealnih opcija za jutarnji obrok.

Doručak upotpunite svježe cijeđenim sokom ili pak slasnim francuskim tostom s medom i marmeladom od naranče. Doručak se poslužuje svakog dana od 9 do 11 sati.

Esplanade Le Bistro ljetni meni 2024 | Author: Arhiva hotela Esplanade Mini domaći njoki od koprive, karamelizirana krema od kozjeg mlijeka i bazge, losos gravlax foto: Arhiva hotela Esplanade

Menu du jour

Stalna ponuda Le Bistroa uključuje i Dnevni meni (Menu du jour) sa 3 slijeda dnevno svježih jela po izboru šefa kuhinje uz čašu vina kuće Krauthaker te kavu ili čaj za 42 eura. Dnevni meni u ponudi je svakog dana od 12 do 17 sati.

Le Bistro je otvoren svakog dana od 9 do 23 sata (kuhinja radi do 22:30), a rezervacije stolova primaju se putem telefona na 01 45 666 11 ili e-poštom na lebistro@esplanade.hr. Više informacija možete pronaći na internetskim stranicama Le Bistroa.

Esplanade Le Bistro ljetni meni 2024 | Author: Arhiva hotela Esplanade Usoljena tuna, carpaccio od lubenice, hladna juha od krastavaca i wasabija, korijandar foto: Arhiva hotela Esplanade

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.