Najave 15. rujna 2025.

Od Apoksiomenove gozbe do suvremenih jela - osebujni Mediteran na Kvarneru

Taste the Mediterranean 2025.
Taste the Mediterranean 2025.
foto: Ivan Brčić i Sandro Tariba za TTM
Riblje gozbe za pamćenje, divovski Lošinjski krokant, vrhunska vina, vožnje venecijanskom gondolom i opuštena atmosfera – sve je to obilježilo 13. izdanje festivala Taste the Mediterranean, koje je održano u Malom Lošinju

Taste the Mediterranean, međunarodni festival hrane, vina, kulturne baštine i mediteranskog načina življenja, ‘plovi’ po hrvatskoj obali još od 2014., otkako je UNESCO hrvatsku mediteransku prehranu uvrstio na popis Svjetske nematerijalne kulturne baštine - a njegovo ovogodišnje 13. izdanje usidrilo se u Malom Lošinju. 

Povod dolaska na Kvarner veliko je priznanje dodijeljeno ovoj regiji, kojoj pripada i otok vitalnosti: Kvarner je, naime, Europska regija gastronomije 2026. Dobar uvod u sve sadržaje koji su svjedočili autentičnosti te titule bilo je otvorenje festivala, koji već godinama promovira Hrvatsku kao poželjnu mediteransku destinaciju, okupljajući vodeće svjetske i domaće chefove. 

Taste the Mediterranean 2025. | Author: Ivan Brčić i Sandro Tariba za TTM Otvaranje festivala Taste the Mediterranean - razbijanja Lošinjskog krokanta foto: Ivan Brčić i Sandro Tariba za TTM Taste the Mediterranean 2025. | Author: Ivan Brčić i Sandro Tariba za TTM Taste the Mediterranean 2025. - Žarko Stlin otvorio je Kvarnerski pjenušac foto: Ivan Brčić i Sandro Tariba za TTM

Sve je počelo antičkom Apoksiomenovom gozbom

Domaćin otvorenja 11. rujna bio je Muzej Apoksiomena, u čiju je čast organizirana antička gozba u izvedbi chefa Adrijana Nikolića i tamošnjeg restorana ZaKantuni. Jela pripravljena od namirnica koje su se koristile prije 2000 godina, ali prilagođena današnjim okusima, pratili su Kvarnerski pjenušac od stopostotne žlahtine te crna i bijela vina udruženja Kvarner Wines.

A poslastica na kraju večeri - osim tradicionalnog Lošinjskog krokanta, koji su njegovi autori iz slastičarnice Moby Dick oblikovali u pet katova (od 10 kg badema i 10 kg šećera) pa razbili sabljom na tisuće komadića - bio je nastup sopranistice Antonelle Malis. 

Taste the Mediterranean 2025. | Author: Ivan Brčić i Sandro Tariba za TTM Taste the Mediterranean 2025. - Apoksiomenova gozba foto: Ivan Brčić i Sandro Tariba za TTM

Taste the Mediterranean 2025. | Author: Ivan Brčić i Sandro Tariba za TTM Irena Peršić Živadinov i Adrijano NIkolić foto: Ivan Brčić i Sandro Tariba za TTM

Taste the Mediterranean 2025. | Author: Ivan Brčić i Sandro Tariba za TTM Taste the Mediterranean 2025. - Irena Peršić Živadinov, Ingrid Badurina Danielsson, Dalbor Cvitković, Ana Kučić i Monika Udovičić foto: Ivan Brčić i Sandro Tariba za TTM

Koliko je gastronomija važan dio ljudskih života i ljepote življenja, istaknula je osnivačica festivala TTM, Ingrid Badurina Danielsson, no da bi deviza “Good food, good wine & good fun” funkcionirala u stvarnosti, bitan je i njen edukativni dio. Stoga je festival zamišljen kao razmjena iskustava i znanja - između chefova iz Hrvatske i drugih mediteranskih zemalja.

Ove godine okupilo ih se desetak - talijanski chefovi Marco Danelli i Raffaele Ros, španjolska chefica Teresa Gutiérrez, Jure Tomič iz Slovenije, francusko-japanski chef Ippei Uemura, Austrijanac Michael Gollenz, koji vodi kuhinju restorana Alfred Keller u Boutique hotelu Alhambra, Stiven Vunić iz restorana Zijavica, Amos Novak iz međimurskog restorana Terbotz (inače, mladi talent Gault &Millau 2025.), Davor Fornažar i Dinko Lekić iz restorana Diana Steakhuse odnosno Konoba Cigale, u sastavu Lošinj Hotels & Villas -  suorganizatora i domaćina festivala. Sudjelovali su i chefovi Zdravka Grgić i Drago Rančić - koji su zastupali popularne lošinjske restorane Deveron Gastro Pub i Bocca Vera.

Taste the Mediterranean 2025. | Author: Ivan Brčić i Sandro Tariba za TTM Taste the Mediterranean 2025. foto: Ivan Brčić i Sandro Tariba za TTM Taste the Mediterranean 2025. | Author: Ivan Brčić i Sandro Tariba za TTM Taste the Mediterranean 2025. foto: Ivan Brčić i Sandro Tariba za TTM

Taste the Mediterranean 2025. | Author: Ivan Brčić i Sandro Tariba za TTM Chef Renato Kraljev foto: Ivan Brčić i Sandro Tariba za TTM TASTE OF MEDITERRANEAN | Author: SANDRO TARIBA Taste the Mediterranean 2025. foto: SANDRO TARIBA

Taste the Mediterranean 2025. | Author: Ivan Brčić i Sandro Tariba za TTM Chefovi Ippei Uemura, Drago Rančić i Amos Novak nakon večere u restoranu Bocca Vera foto: Ivan Brčić i Sandro Tariba za TTM

Izuzetna važnost edukacije

Edukativni dio festivala istaknuo je i Dalibor Cvitković – direktor Turističke zajednice grada Mali Lošinj -  koji ove godine obilježava 140 godina turizma -  oduševljen što su iskusni, nagrađivani chefovi u dva festivalska dana održali radionice s učenicima Srednje škole Ambroza Haračića.

Tehnike kuhanja, načini korištenja namirnica i razna druga znanja - neizmjerno su bogatstvo koje su budući kuhari otkrivali uz osvajače brojnih kulinarskih trofeja, Michelinovih zvjezdica i Gault&Millau toka. Osim gostiju iz inozemstva, učenici su imali priliku učiti od mladog Amosa Novaka, velikog promotora tradicionalnih međimurskih jela, koja pripravlja na vrlo inovativan način, kao i od Renata Kraljeva, edukatora iz područja gastronomije i hotelijerstva te autora “Autohtone kuharice Zadarske županije”.

Dr. sc. Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Kvarnera, uzvanicima je otkrila kako je dugo pratila festival Taste the Mediterranean na drugim lokacijama i priželjkivala da se ta manifestacija preseli na Kvarner - zbog svih vrijednosti koje promovira. O tim vrijednostima - promociji lokalnog, autohtonog i održivog u turizmu - govorile su i gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić te Monika Udovičić, državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta.

Taste the Mediterranean 2025. | Author: Ivan Brčić i Sandro Tariba za TTM Chefovi Ros i Gollenz u restoranu Alfred Keller foto: Ivan Brčić i Sandro Tariba za TTM

TASTE OF MEDITERRANEAN | Author: SANDRO TARIBA Taste the Mediterranean 2025. foto: SANDRO TARIBA Taste the Mediterranean 2025. | Author: Ivan Brčić i Sandro Tariba za TTM Taste the Mediterranean 2025. foto: Ivan Brčić i Sandro Tariba za TTM Taste the Mediterranean 2025. | Author: Ivan Brčić i Sandro Tariba za TTM Taste the Mediterranean 2025. foto: Ivan Brčić i Sandro Tariba za TTM

Bogat program

Emocije i doživljaji – to je ono po čemu gosti pamte boravak na nekoj destinaciji, a ovogodišnji Taste the Mediterranean sudionici i gosti pamtit će po bogatom programu. Kako se festival održavao istodobno s još jednom za Lošinj važnom manifestacijom - Losinava, koja slavi zlatno doba lošinjske pomorske povijesti - u tamošnju luku uplovila je najveća venecijanska gondola.

Točnije, dovezena je na kamionu i potom dizalicom spuštena u more. Gondolijer Andrea Balbi, inače ponosni hrvatski zet, tri je dana neumorno veslao i na svojoj elegantnoj ljepotici prevozio lošinjske goste - među ostalima i sudionike TTM-a. Čipka, staklo, delicije i umjetnost, simboli Venecije koja blisko surađuje s Malim Lošinjem, bili su prisutni na štandovima iz Burana i Murana.

Taste the Mediterranean 2025. | Author: Ivan Brčić i Sandro Tariba za TTM Taste the Mediterranean 2025. - chefovi Marco Danelli i Zdravka Grgić foto: Ivan Brčić i Sandro Tariba za TTM TASTE OF MEDITERRANEAN | Author: SANDRO TARIBA Slovensko - hrvatski Mediteran chefova Jure Tomiča i Dinka Lekića u Konobi Cigale foto: SANDRO TARIBA

Taste the Mediterranean 2025. | Author: Ivan Brčić i Sandro Tariba za TTM Taste the Mediterranean 2025. foto: Ivan Brčić i Sandro Tariba za TTM

Ekskluzivne mediteranske večere

Večernji sati bili su rezervirani za ekskluzivne mediteranske večere. U restoranu Bava Innovation hotela Bellevue zajedno su kuhali Teresa Gutiérrez (restoran Azafrán) i Davor Fornažar. U restoranu Alfred Keller (1 Michelin*, 4 toke Gault&Millau) Michael Gollenz ugostio je kolegu Raffaelea Rosa iz restorana San Martino - Scorzè (1 Michelin*).

Tematsku večeru “Ova strana Jadrana” osmislili su chefovi Jure Tomič iz restorana Debeluh (4 toke Gault&Millau) u Brežicama i Dinko Lekić iz Konobe Cigale. Da šest ruku mogu kuhati skladno, pokazali su Drago Rančić, vlasnik Bocca Vere, Ippei Uemura - vlasnik restorana Tabi u Marseillesu (3 toke Gault&Millau) i mladi Amos Novak, koji je promovirao modernu verziju tradicionalne Međimurske gibanice, a uz nju je posluženo desertno vino, rajnski rizling Jakopić, dobitnik zlatne medalje na Decanteru 2022.

U Deveron Gastro Pubu kuhali su Marco Danelli iz Venecije i Zdravka Grgić, a obje su večere završile selekcijom sireva President. Riblje gozbe idealno su upotpunili sirevi trapist selection, cheddar vintage, brie i ovčji sir curado.

Taste the Mediterranean 2025. | Author: Ivan Brčić i Sandro Tariba za TTM Taste the Mediterranean 2025. - Egle Katunar, Vesna MIletić i Nataša Puhelek foto: Ivan Brčić i Sandro Tariba za TTM TASTE OF MEDITERRANEAN | Author: SANDRO TARIBA Taste the Mediterranean 2025. - Chefovi Teresa Gutierrez i Davor Fornaćžar u Hotelu Bellevue foto: SANDRO TARIBA

TASTE OF MEDITERRANEAN | Author: SANDRO TARIBA Taste the Mediterranean 2025. foto: SANDRO TARIBA

Predstavljena nova vina s Kvarnera, ali i s kontinenta

Vina su neizostavan dio gastronomije, pa je u organizaciji inicijative Mediterranean Women Chefs, u hotelu Bellevue održano kušanje vina koja proizvode žene. Egle Katunar iz Kuće vina Ivan Katunar predstavila je Rožicu, prirodno pjenušavo ružičasto vino, te KvarNero - vrhunsko poluslatko crveno. Iz iste vinarije kušali smo i KvarNero, zanimljivo novo poluslatko crveno vino od 3 sorte: merlota, sansigota i plavine.

Nataša Puhelek iz vinarije Puhelek Purek iz bregovite Hrvatske (okolica Zeline) donijela je voćnu aromu svog poznatog sauvignona i pjenušavi rose Lady B. O njihovim vinima govorio je Žarko Stilin, sommelier i direktor udruženja Kvarner Wines. Vesna Miletić, poznata zagrebačka chefica i vlasnica restorana Tač najavila je izlazak svoje knjige “Moj Tač”

TASTE OF MEDITERRANEAN | Author: SANDRO TARIBA Taste the Mediterranean 2025. foto: SANDRO TARIBA

Taste the Mediterranean 2025. | Author: Ivan Brčić i Sandro Tariba za TTM Taste the Mediterranean 2025. - chefovi na gondoli foto: Ivan Brčić i Sandro Tariba za TTM

Zanimljivi paneli

Zadnjeg dana festivala u Muzeju Apoksiomena održana  je konferencija posvećena velikom međunarodnom uspjehu regije Kvarner i njenoj tituli Europske regije gastronomije 2026. Raspravu o gastronomiji kao pokretaču za isticanje regije, vodila je Sanja Krmpotić, a sudjelovali su dr.sc. Irena Peršić Živadinov, Dalibor Cvitković, Saša Krajinović (član Uprave Jadranka turizam d.o.o), Katarina Larisa Ham (CEO Quintessentially za jugoistočnu Europu),  Rudi Grula (direktor Turističke zajednice  Međimurske županije) te Ingrid Badurina Danielsson.  

Na drugom panelu Povratak korijenima, posvećenom iskrenom kuhanju baziranom na sezonskim namirnicama iz lokalnog uzgoja, pričali su Teresa Gutiérrez, Jure Tomič i Stiven Vunić, koji se kao chefovi i vlasnici restorana suočavaju s istim problemom - kako doći do kvalitetnih i svježih namirnica. U raspravi su sudjelovali Renato Kraljev i Žarko Stilin, a moderirala ju je Dubravka Tomeković Aralica, izvršna direktorica Taste the Mediterranean.

Gastronomija je mnogo više od hrane; ona je emocija, doživljaj, identitet destinacije i ljudi, koji u njega svakodnevno unose znanje, kreativnost i strast - a Taste the Mediterranean to potvrđuje. Ono što se na njemu doživi - bez obzira na to jeste li sudionik ili gost - ostaje urezano u sjećanju kao jedinstveno iskustvo.  

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.